Festivalul Musica Barcensis 2015 - 11 iulie - Cristian

Orchestra Jesus Guridi –  Bilbao

Corul de Camera “Astra”

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Fortificată, Cristian, Județul Brașov

Legăturile personale dintre dirijorul Radu Hamzea și orchestra de tineret  au permis contactul Cristolovenilor cu această formație din Spania. Pentru a treia oară, această orchestră va veni în regiunea Brașovului și ne va încânta cu un program compus din lucrări romantice.

Societatea Corală Bilbao – Bilboko Koral Elkartea – a fost creată în 1886 pentru dezvoltarea muzicii în general şi a cântecului coral în special. În 1989 echipa de profesori a societăţii face un pariu cu viitorul creând Orchestra Conservatorului pe care alege să o numească Jesus Guridi, după numele marelui compozitor basc al secolului XX. Tineri interpreţi au găsit în cadrul acestei orchestre un minunat teren de experimentare, de practică şi de lucru în echipă. Ataşat caracterului de orchestră de elevi, această formaţie este într-o continuî reînnoire a membrilor săi, legată de studiile muzicale şi a cursurilor fiecăruia.

Radu Hamzea devine dirijorul titular al orchestrei în 2007. Originar din Cristian, este de mai bine de 20 ani profesor de vioară şi de asemenea co-autorul unei cărţi despre predarea viorii: “Biolin Eskola”. Ca dirijor invitat el a colaborat cu Orchestra “Amadeus Camerata” (Bilbao), Corul “Astra” şi Filarmonica Braşov.

Corul de Cameră Astra

Corul de cameră “Astra” are o puternică tradiție istorică în “AsociațiaTransilvană pentru cultura și literatura poporului român” fondată în 1861 sub patronajul distinsului erudit Andrei Șaguna, reprezentând cultura corală brașoveană.

În ultimii 30 de ani, corul a participat la festivaluri, concursuri și turnee, având colaborări frecvente cu orchestre simfonice si dirijori din Anglia, Austria, Bulgaria, Canada, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania, România, Ungaria și Venezuela.

Pe lângă piesele corale a capella, repertoriul său cuprinde peste 50 de lucrări vocal-simfonice din creația compozitorilor J.S. Bach, Beethoven, Berlioz, Bernstein, Bizet, Bruckner, Charpentier, Carissimi, Dvorak, Durufle, Faure, C. Franck, Gounod, Haendel, Hedwig, Mendelssohn-Bartholdy, Mozart, Carl Orff, Puccini, Richter, Scapin,Schubert, Stravinski, Vivaldi, etc.

Din 1986, dirijorul corului este profesorul Ioan Oarcea, doctor în muzică, titularul catedrei de Dirijat cor la Facultatea de Muzică din Brașov. Între anii 1990 – 2011 a fost directorul Liceului de Muzică și inspector școlar.

Este președintele Asociației Române de Cânt Coral; membru în consiliile de administrație ale Federației A Coeur Joie – International (Franța), Forumului Cultural Balcanic (Grecia), Fundației Hospice “Casa Speranței” și European Folk Culture Organisation (Strasbourg).

Director muzical și membru în jurii în concursuri și festivaluri naționale și internaționale, a susținut concerte și cursuri de interpretare a muzicii corale în Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Macedonia, Olanda, Spania, România și Ungaria. Este fondatorul și directorul muzical al Festivalului Coral Internațional de la Brașov.

Conferențiar universitar, doctor în muzică, Lucian Nireșteanu este profesor de Teoria Muzicii, Armonie și Pian la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania Brașov.

A editat numeroase manuale, lucrări teoretice, creații corale originale, aranjamente și adaptări după melodii folclorice, reducții pentru diferite instrumente (nai, vioară, pian), armonizări vocale și instrumentale.

Este dirijor adjunct și pianist al corului Astra.

Profesorul Constantin Banu este șeful catedrei de Discipline muzicologice și profesor de Teoria muzicii în cadrul Liceului de Muzică “Tudor Ciortea” din Brașov.

Este dirijorul Corului Bisericii Ortodoxe Române “Adormirea Maicii Domnului”, Piața Sfatului – Brașov și dirijor secund al corului Astra.

Programul concertului

CORUL ASTRA

1. AnonimEinfacher Jodler

2. Damjian MocnikSi vox est canta

3. Gordon Young / Valentin Gruescu Aleluia

4. Şerban Marcu Ridica-voi ochii mei

5. Dan PavelescuRugăciune

6. Lodovico ViadanaExultate iusti in Domine

 

ORCHESTRA JESÚS GURIDI

7. George Enescu Preludiu la unison

8. Antonio Vivaldi Domine Deus (din “Gloria”). Solo: Angela Gibă
9. Antonio Vivaldi Qui sedes (din “Gloria”). Solo: Orsolya Lovenberger
10. Antonio Vivaldi Laudamus te (din “Gloria”). Solo: Angela Gibă, Orsolya Lovenberger

11. Felix MendelssohnConcertul în mi minor, op.64, part. I. Vioară: Maialen Ortego

12. Mauro GiulianiConcert în La Major, part. I. Chitară: Leonardo Alonso

13. Felix MendelssohnSimfonia nr. V “Reformata”, part. II+III

ORCHESTRA JESÚS GURIDI + CORUL ASTRA

14. Ludwig van BeethovenFantezia pentru pian, cor şi orchestră. Pian: Botond Szocs

15. Georg Friedrich Händel – Aleluia

Orchestra JESÚS GURIDI, Conservatorul Bilbao, Spania

Dirijor: Radu Hamzea

Corul ASTRA Braşov

Dirijor: Ioan Oarcea

Top