Festivalul Musica Barcensis 2015 - 18 iulie - Codlea

Trio:  Orgă + Pian + Vioară

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Codlea

Combinația dintre orga recent renovată și un pian instalat în absida bisericii, va permite un dialog interesant între cele două instrumente amplasate diametral opus. Va fi și un dialog al generațiilor – pianistul serii fiind un tânăr de doar 14 ani, Mihnea Cazacu, laureat multiplu al unor concursuri naționale. Violonistul Răzvan Păun va completa acest tablou muzical prin lucrări solo, sau cu unul dintre instrumente.

Soliști:

Klaus Untch – orgă

Mihnea Cazacu – pian

Răzvan Păun – vioară

Klaus Dieter Untch s-a născut în data de 9 aprilie 1969 în localitatea Dumbrăveni, copilărind în localitatea Şaroş pe Târnave. Acolo primeşte primele lecţii de orgă de la tatăl său, Ioan Untch, care era organistul localităţii. Dupe ce tatăl se stinge timpuriu din viaţă, Klaus Dieter Untch devine deja din copilărie organistul comunităţii săseşti din Şaroş. După revoluţia din 1990 Klaus Dieter Untch emigrează în Germania, primind lecţii de orgă de la muzicianul bisericesc Rainer Noll din Wiesbaden, perfectionându-şi înclinaţiile compozitorice şi de improvizaţie liberă.

În anul 1996 Klaus Dieter Untch se reîntoarce în România, devenind organistul comunităţii evanghelice din Făgăraş. În această perioadă beneficiază de îndrumare profesionistă pentru perfecţionarea tehnicii de intepretare la orgă cu Erich Türk şi Ursula Philippi. În anul 2000 studiază orgă şi pian la Facultatea de Muzică din Braşov, devenind elev al Prof. Hans Eckart Schlandt. În acelaşi timp, ocupă postul de organist al Bisericii Evanghelice din Codlea, unde se remarcă drept compozitor şi ca interpret concertant. După studii, Klaus Dieter Untch devine profesor de muzică la Şcola Germană din Codlea. Numeroase compoziţii de orgă şi cor sunt prezentate în cadrul turneelor muzicale pe care le efectuează în străinătate. Între timp activează, în paralel, ca profesor de religie la Liceul „Johannes Honterus“ din Braşov.

Mihnea Cazacu s-a născut la Brașov, este elev al Liceului Johannes Honterus  și a absolvit ca extern clasa a -VIII-a a Liceului de Muzică Tudor Ciortea, Brașov. Primul contact cu muzica l-a avut la 4 ani jucându-se inițial cu sunetele și cu diverse instrumente de percuție, la grădinița muzicală a doamnei Tereza Cristian. A început studiul pianului la 7 ani, ca extern la Liceul de Muzică din Brașov, sub îndrumarea profesoarei Raluca Ciucă. În 2010 a avut loc întâlnirea cu profesoara actuală, doamna Corina Ibănescu, profesor universitar la Universitatea Transilvania Brașov.

Talentul, munca și ambiția l-au ajutat pe Mihnea să obțină la concursurile naționale și internaționale la care a participat rezultate deosebite: Premiul I la concursul internațional de interpretare pianistică și compoziție “Carl Filtsch” – Sibiu 2014,  Premiul I  la Olimpiada de Interpretare Instrumentală, etapa natională, Cluj Napoca 2013, Premiul I și premiul de excelență la concursul internațional “Pro Piano“ – România, 2013, București, Premiul I la Concursul național de pian “Carl Czerny”, Piatra Neamț – 2012, Premiul I la Concursul național de interpretare Sigismund Toduță, Bistrița – 2011,  Premul I special la concursul Primăvara Artelor, Bacău- 2011, Diploma de excelență la Festivalul Johann Sebastian Bach,Cluj-2010, 2009. Pe lângă prezența la competiții, Mihnea a susținut în ultimii ani și numeroase recitaluri la Casa Armatei, Sala Patria Brasov, Liceul de Muzică, Facultatea de Muzică din Brașov, Festivalul Enescu 2013, București, Festivalul Musica Coronensis 2013, Brașov.

Musica Barcensis 2015

Programul concertului

1. K. D. Untch – Preludiu, Interludiu și Fugă “Liebester Jesu, wir sind hier”

Orgă: Klaus Dieter Untch

2. J. S. Bach – Sonata a – II-a BWV 1003 – Andante, Allegro

Vioară: Răzvan Păun

3. K. D. Untch – Variațiuni “Wie lieblich ist doch Herr die Stätte”

Spinetă: Klaus Dieter Untch

4. J.S. Bach – Suita engleză nr. 2, BWV 807 – Preludiu, Sarabanda, Giga

5. F. Chopin – Studii op.25 nr. 1, 2 și 3

6. F. Mendelssohn Bartholdy – Variațiuni serioase op.54

Pian: Mihnea Cazacu

7. J. Rheinberger – Temă și variațiuni pentru vioară și orgă

Vioară: Răzvan Păun

Orgă: Klaus Dieter Untch

8. K. D. Untch – Introduction & Toccata “Sieh dein König kommt zu dir”

Orgă – Klaus Dieter Untch

Top