Musica Barcensis - 2025 - 20 Iulie - Vulcan

Ansamblul baroc Flauto Dolce (Cluj-Napoca)

Ora: 17.00

Locația: Biserica Evanghelică Fortificată Vulcan

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile

Ansamblul baroc Flauto Dolce (Cluj-Napoca)

Zoltán MajóDirector artistic și flaut drept

Maria Szabo – flaut drept

Noemi Miklos – clavecin și orgă

Mihaela Maxim – sopran și percuție

Invitat: 

Gábor Hegyi – trompetă barocă (Köln)

Ansamblul Flauto Dolce, va concerta în Festivalul Musica Barcensis, în cadrul turneului din luna iulie 2025, la ceas aniversar, 25 de ani de activitate. Prezența reputatului trompetist baroc Gábor Hegyi din Köln, cu lucrări mai rar ascultate, întregește programul inedit al ansamblului. Flauto Dolce este un ansamblu unic în felul său în acest colţ al Europei. A luat naştere la Cluj-Napoca, în anul 2000, la iniţiativa lui Zoltán Majó, fiind alcătuit din trei instrumentişti și o soprană, toţi cu o bogată experienţă artistică. Numele ansamblului provine de la numele italian al familiei de instrumente flaut drept. Repertoriul ansamblului Flauto Dolce este format din muzică veche, tradiţională, din Europa Occidentală. Ansamblul caută, în aceeaşi măsură, redescoperirea muzicii vechi, tradiţionale, din spaţiul românesc, precum şi interpretarea unor compoziţii contemporane, unele prezentate chiar în primă audiţie absolută. 

Expresivitatea şi culoarea aparte, dulce şi veselă, a instrumentului flauto dolce, întregit cu clavecinul și orga, sunt puse în valoare prin compoziţiile dedicate acestuia şi prin aranjamentele pline de imaginaţie. Soprana Mihaela Maxim contribuie din plin la transmiterea mesajului aparte pe care ansamblul Flauto Dolce îl propune publicului. Formaţia a evoluat cu succes în concerte şi festivaluri în Austria, Spania, Italia, Franța, Israel, Elveţia, Germania, Slovenia, Serbia, Slovacia şi Ungaria. Colaborează frecvent cu ICR Bucureşti, susţinând concerte la diferite centre culturale româneşti din Europa.

Ansamblul Flauto Dolce a fost partenerul unui proiect comun între Italia, Slovenia şi România, de promovare a muzicii baroce din cele trei ţări, integrat în programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, participând, de asemenea, la proiectul UNESCO „Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future”. Flauto Dolce a participat ca invitat special la „The 5th International Early Music Seminar”, Tel Aviv.

Directorul artistic Zoltán Majó este licenţiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (flaut drept şi muzică de cameră) în Ungaria, Austria şi Elveţia. Este un neobosit promotor al muzicii vechi autohtone. A activat în mai multe formaţii de muzică veche (Musica Antiqua, Claudiopolis, Ans. Baroc Transylvania). A realizat, de asemenea, numeroase transcripţii şi aranjamente după diferite manuscrise şi culegeri de muzică autohtonă. Predă la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A susţinut concerte camerale în numeroase ţări din Europa.

Maria Szabo este licenţiată la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, specialitatea pedagogie muzicală şi flaut drept. A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (flaut drept şi muzică de cameră) în Ungaria, Norvegia, Germania, Austria şi Elveţia. Are o intensă activitate pedagogică şi concertistică, fiind membru fondator al ansamblului Flauto Dolce. În anul 2013, cu formaţia Les Ramages, a fost laureată cu premiul II la concursul Stravaganza de la AMGD din Cluj. Este profesoară de muzică la Liceul Waldorf din Cluj-Napoca.

Noemi Miklos este licenţiată la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, specialitatea orgă (clasa prof. Ursula Philippi şi Erich Türk). A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (orgă şi clavecin) în România şi Germania. Un semestru a studiat la Hochschule für Musik Freiburg. În 2005, a câştigat premiul publicului la concursul Zürich-Wiedikon Orgelwettbewerb. Este cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Facultatea de Teologie Reformată. 

Soprana Mihaela Maxim a absolvit secţia canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. A urmat numeroase cursuri de măiestrie (canto). Este laureată a numeroase competiţii de interpretare, naţionale şi internaţionale. Şi-a completat studiile de muzică veche în anul 2008, în Norvegia (Trondheim), cu Jan van Elsacker şi în Austria (Krieglach), cu Mieke van der Sluis.

Gábor Hegyi a început să cânte la trompetă la vârsta de 6 ani în orașul său natal, Budapesta. La vârsta de 19 ani a venit în Germania și a început să studieze la academia de muzică din Trossingen. Acolo a studiat pentru a deveni profesor de muzică și muzician calificat, absolvind cu distincție la ambele materii. Datorită profesorului său Horst-Dieter Bolz, a intrat în contact cu trompeta barocă la o vârstă fragedă. La scurt timp după această întâlnire, Gábor a decis să se dedice în întregime trompetei baroce și practicii interpretative istorice, studiind astfel la Conservatorul Regal din Haga cu profesoara Susan Williams.

Datorită minunatei colaborări cu profesorul, Gábor reușește să se impună în lumea muzicii vechi. Drept urmare, a cântat cu cele mai bune ansambluri precum The Bach Ensemble (dirijat de Joshua Rifkin), Concerto con Anima, Concert Royal Cologne, Elbipolis Barockorchester Hamburg, La Stagione Frankfurt, Akademie für Alte Musik Berlin și Concerto Cologne. Ca muzician de cameră și solist, a concertat în Argentina, Algeria, Germania, Franța, Italia, Polonia, Portugalia, România, Elveția, Tunisia și Ungaria și a realizat mai multe înregistrări de televiziune și radio în Europa, Africa de Nord și America de Sud.


Programul vocal-instrumental al ansamblului Flauto Dolce din Cluj -Napoca include piese din perioada barocă interpretate în stil istoric cu instrumente contemporane. Concertul face parte din turneul ansamblului în cadrul proiectului FLAUTO DOLCE – 25 DE ANI.


Programul concertului:

Girolamo Frescobaldi (1583-1643) – Canzona terza detta La Bernardinia 

Girolamo Frescobaldi (1583-1643) – Canzona Nona detta la Gualterina 

                                                  (Il Primo Libro delle Canzoni, Roma, 1628)

Monteverdi (1567-1643) – Canzonette d’amore SV2 (Venezia, 1584)                                                                 

Jeremiah Clarke (c. 1674-1707) – Suite of Ayres for the Theatre (1669)                                                                 

Alessandro Scarlatti (1660-1725) – Cantata Augellin vago e canoro (1699)                                                                                  
I Aria “Augellin vago e canoro” II. Recitativo “Pur senza mai posare” 
III. Aria “Io t’intendo” IV. Recitativo “Ma del tuo dol” V. Aria “Quanto invidio”                                     

Johann Caspar Kerll (1627-1693) – Passacaglia in d                                                                                   

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Trio,  BWV 585: Adagio -Allegro                                                         

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Aria “Schafe können sicher weiden” (Jagdkantate, 1713),  BWV 208                                                                         

 

Georg Philipp Telemann (1681-1767)Concerto TWV 51:D7: Adagio-Allegro-Grave-Allegro      

Johann Sartorius (1712-1787) – Arie        

Top