Restaurare Orga Hamba

Fundația Forum ARTE s-a implicat activ în strângerea de fonduri pentru restaurarea instrumentelor istorice din Rupea și Hamba.

Orga a fost construită în anul 1837 de către fraţii  Friedrich şi Wilhelm Maetz din Biertan. Ea are un manual şi un pedalier, încadrându-se în stilul barocului târziu / romantismuluitimpuriu. Orga este deosebită prin numărul mare de registre pe un singur manual (13), ornamentarea tuburilor din faţadă cu motive (capete de leu), sonoritatea deosebită a unor registre (Traversflöte, Koppelflöte, Viola) şi starea sa de conservare.

Orga a necesitat o reparaţie substanţială deoarece în ultimii ani a suferit numeroase pierderi ale tuburilor din cauza repetatelor acte de vandalism la Biserica Evanghelică C.A. din Hamba. Astfel multe tuburi au fost smulse, distruse sau chiar furate. Din dorinţa de a salva acest valoros instrument istoric, orga a fost adusă în anul 2006 la Biserica Neagră, unde va rămâne după restaurare. Din luna noiembrie 2012 Atelierul de Construcţie de Orgi şi Tâmplărie de la Hărman a început lucrările de restaurare, finalizate în luna octombrie 2013.

Orga a fost inaugurată în 11 octombrie 2013 în cadrul Festivalului Musica Coronensis.

Fundaţia Forum ARTE s-a implicat în acest proiect prin atragerea de sponsori care au făcut posibilă restaurarea completă a instrumentului istoric.

Top