Musica Barcensis - Bartolomeu - 13 iulie 2014

Vara Concertelor la Bartolomeu

Ora: 19.00

Locația: Biserica Sf. Bartolomeu, Brașov, Strada Lungă nr. 251

Concert susținut de ansamblul Hortus Musicus

Ulrike Titze

A studiat vioara în orașul natal Dresda, iar apoi a devenit membră a “Staatskapelle Weimar”.

Din 1986 Ulrike s-a dedicat viorii baroce și practicii și tehnicii intrepretării acesteia. Este co-fondatoare a Orchestrei Baroce Dresda și a predat vioară barocă la Universitatea de Muzică din Dresda (Universitatea de Muzică “Carl Maria von Weber”). În cadrul  Academiilor Internaționale Bach, dar și ca violonistă concertistă este invitată des de universități, orchestre sau pentru a interpreta în diferite festivaluri nu numai în Germania natală, dar și în România, Ucraina și Turcia. A cântat (printre altele) în “Schützakademie”, condusă de Howard Arman, în Orchestra barocă Stuttgart (“Barockorchester Stuttgart”) condusă de Frieder Bernius și în Academia pentru muzică veche Berlin (“Akademie für Alte Musik Berlin”). Pe lângă activitatea ca violonistă concertistă sau profesoară, Ulrike Titze performează și în ansambluri de muzică de cameră. Ea este membră în cvartetul Grundmann și în ansamblul “Bell’Arte Salzburg”.

Guido Titze

Începe studiul muzicii în orasul natal Cottbus și studiază flaut drept (Blockflöte), Oboi, Pian și Compoziție. Din 1976 până în 1982 studiază la Universitatea de Muzică din Dresda cu Andreas Lorenz (Oboi) și Siegfried Kurz (Compoziție). Ca și oboist solist cântă apoi în Staatskapelle Weimar și din 1985 are aceeași poziție în Filarmonica din Dresda.  Are numeroase înregistrări cu Virtuosi Saxoniae și Cvintetul de suflători Dresda (Dresdner Bläserquintett) ca și  numeroase turnee în toate centrele muzicale importante. Din 1989 își dedică timpul pentru aprofundarea și practicarea oboiului baroc. Guido Titze est co-fondator al Orchestrei Baroce Dresda. Începînd cu anul 2000 predă la Universitatea din Dresda.

Dóra Király

s-a născut în 1991 în Szombathely (Ungaria). A început studiul flautului drept (Blockflöte) la 6 ani. La 15 ani a început studiul fagotului modern.

Incă destul de devreme a început să studieze intensiv aceste două instrumente la Școala de Muzică din Szombathely cu Gábor Prehoffer și László Feriencsik.

A început să se concentreze pe studiul muzicii vechi în 2010 la Viena cu Michael Posch (flaut drept) și Jennifer Harris (fagot baroc). În 2011 s-a mutat la Universitatea pentru Muzică și Teatru ,,Felix Mendelssohn-Bartholdy” din Leipzig, și a studiat cu Anna Januj și Antje Hensel flaut drept, iar cu Györgyi Farkas fagot baroc.

A luat parte la numeroase cursuri internaționale, printre alții cu Alfredo Bernardini, Barthold Kuijken, Han Tol și Christian Beuse.

Concerte și concursuri au purtat-o cu succes în Ungaria, Germania, Austria, Slovacia și România. În anul 2011 a câstigat concursul internațional baroc pentru muzică de cameră „La Stravaganza” din Cluj Napoca.

În ianuarie 2014 a finalizat cursurile de flaut drept cu calificarea Pedagogie la Leipzig, iar în 2015 va finaliza și studiul fagotului baroc. Pe lângă studii, cântă și în numeroase orchestre baroce în țară și în străinătate. De asemenea, predă și cursuri de Flaut drept.

 

Paul-Alexandru Cristian

S-a născut la Brașov în anul 1976. A studiat pianul la Liceul de Muzică din Brașov cu prof. Mira Popescu.

Din anul 1995 a început studiul orgii cu prof. Eckart Schlandt la Facultatea de Muzică a Universității “Transilvania” Brașov, obținând în anul 2000 diploma de licență. Pe perioada studiilor a participat la cursuri de măiestrie artistică pentru orgă cu profesorii Ludger Lohmann și Christoph Krummacher, cursuri de clavecin și continuo cu profesorii Jesper Christensen și Maria Bräutigam, cursuri de improvizație cu prof. Martin Strohhäcker, cursuri de interpretare a muzicii baroce cu Jan Kleinbussink.

În perioada 2001 – 2004 a urmat cursuri de masterat în orgă la Conservatorul din Lausanne (Elveția) la clasa prof. Jean-Christophe Geiser, unde a absolvit în urma unui recital susținut la Catedrala din Lausanne în iunie 2004. Dintre numeroasele recitaluri susținute în România și străinătate menționăm pe cele susținute la Lausanne, Brașov, Sibiu, Istanbul, Roche (Elveția). Pe lângă activitatea de organist, suține o bogată activitate camerală în mai multe formații de muzică veche (“Codex”, “Georgius”) cu care a  participat la festivalul de artă medievală.

În perioada 2002 – 2004 a fost organist titular la biserica La Sallaz/Vennes din Lausanne (Elveția), din 2004 fiind organist la biserica Sf. Bartolomeu din Brașov.


Hortus-musicus

„Farben des Barock“

 

Georg Philipp Telemann (1681 – 1767)

Vivace – Grave – Allegro – Quartett G-Dur für Blockflöte, Oboe, Violine und Basso continuo TWV 43:G6

Antonio Vivaldi (1678 – 1741)

Allegro ma cantabile – Largo – Allegro – Concerto g-Moll für Violine, Oboe und Basso continuo PV 402

Christoph Graupner (1683 – 1760)

Largo – Allegro – Andante – Vivace – Trio für Oboe da caccia, Fagott und Basso continuo

Joseph Bodin de Boismortier (1682 – 1765)

Allegro – Adagio – Allegro – Sonata e-Moll für Violine, Viola da gamba und Basso continuo op. 37, 2

Joseph Bodin de Boismortier (1682 – 1765) – Duo Nr.2 für zwei Bässe

Ignaz Joseph Pleyel (1757 – 1831)

Allegro – Andante – Allegretto – Duo Nr. 4 F-Dur für Oboe und Violine

Georg Philipp Telemann (1681 – 1767)

Adagio – Allegro – Adagio – Vivace – Concert a-Moll für Blockflöte, Oboe, Violine und Basso continuo TWV 43:a3

Hortus Musicus

Ulrike Titze – Violine

Dóra Király – Blockflöte, Fagott

Guido Titze – Oboe, Oboe da caccia

István Csata – Viola da gamba

Top