Festivalul Musica Barcensis 2016 - 3 iulie - Bartolomeu

Concert de vioară și orgă

Andrei Stanciu  – vioară, Paul Cristian – orgă

Data: 3 iulie 2016

Ora: 19.00

Locația: Biserica Evanghelică Bartolomeu, Brașov, Str. Lungă nr. 251

Combinația vioară-orgă îmbină două instrumente complementare: unul cordafon cu unul aerofon- deci corzile și tuburile. Astfel posibilitățile timbrale sunt numeroase și repertoriul pentru acest duo deosebit de vast. La biserica Bartolomeu debutează în cadrul festivalului Musica Barcensis tânărul violonist Andrei Stanciu, care se bucură deja de o carieră încununată de premii internaționale. El va fi acompaniat de organistul Bisericii Evanghelice Bartolomeu, Paul Cristian.

Andrei Stanciu, violonist născut la Brașov, este absolvent al Academiei Internaționale de Muzică « Yehudi Menuhin » din Elveția unde a avut ocazia de a studia 4 ani cu celebrii violoniști: Maxim Vengerov, Liviu Prunaru și Oleg Kaskiv. Aici este inițiat în tradiția școlii de vioară a lui Yehudi Menuhin și Alberto Lysy.

În luna martie a acestui an, Andrei obține Premiul 1 la Concursul Internațional de Muzică « Grand Prize Virtuoso – London » 2016 ceea ce ii va oferi șansa de a debuta la celebra « Royal Albert Hall – Elgar Room » din Londra.

În palmaresul său se mai regăsesc nu mai puțin de 15 premii la concursurile naționale și internaționale de vioară organizate în țară împreună cu Premiul Special al Uniunii Criticilor Muzicali “Mihail Jora”.

Până în anul 2015 este solist și membru al orchestrei de cameră “Menuhin Academy Soloists”, cunoscută și sub numele de “Camerata Menuhin”sau ‘’Camerata Lysy’’.

Andrei Stanciu a început studiul viorii la vârsta de 7 ani la Brașov, sub îndrumarea profesoarelor Laura Modorcea și Maria Mireanu.

În anul 2007, urmează cursurile Universității de Arte «George Enescu» din Iași, studiind vioara și muzica de cameră cu prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, prim violonistul cvartetului Voces. Pe durata acestor 4 ani și­-a dezvoltat calitățile de muzician de cameră cu specializare în cvartet de coarde. Din partea Universității de Arte « George Enescu » din Iași, obține « Diploma de Excelență » pentru bogata activitate artistică ce o desfășoară.

Mereu dornic de perfecționare, a mai lucrat în privat sau a urmat cursuri de măiestrie cu violoniștii : Gyorgy Pauk, Gyula Stuller, Stefan Gheorghiu, Bogdan Zvorișteanu, Ani Kavafian, Leonid Kerbel, Eduard Schmieder, Valery Vorona, Alexandru Tomescu și Florin Paul.

A concertat în calitate de solist cu mai multe orchestre din țară și străinatate cum ar fi: « Menuhin Academy Soloists » și filarmonicile din Iași, Brașov, Râmnicu Vâlcea și Botoșani.

A concertat în festivaluri internaționale precum: “Menuhin Festival” ­ Elvetia, “Paleo Festival” ­ Elvetia,” Tibor Varga Festival” ­ Elvetia, “Les Folles Journees J.S.Bach” Elvetia, „SolidArtis Festival” – Polonia, „Festival do Estoril” – Portugalia, „Juventudes Musicales Madrid” ­ Spania, „Incontri di Terra di Siena” – Italia, “Vengerov Festival” ­- Israel.

Paul-Alexandru Cristian s-a născut la Brașov în anul 1976. A studiat pianul la Liceul deMuzică din Brașov cu prof. Mirra Popescu. Din anul 1995 a început studiul orgii cu prof.Eckart Schlandt la Facultatea de Muzică a Universității “Transilvania” Brașov, obținând în anul 2000 diploma de licență. Pe perioada studiilor a participat la cursuri de măiestrie artistică pentru orgă cu profesorii Ludger Lohmann și Christoph Krummacher, cursuri de clavecin și continuo cu profesorii Jesper Christensen și Maria Bräutigam, cursuri de improvizație cu prof. Martin Strohhäcker, cursuri de interpretare a muzicii baroce cu Jan Kleinbussink. În perioada 2001 – 2004 a urmat cursuri de masterat în orgă la Conservatorul din Lausanne (Elveția) la clasa prof. Jean-Christophe Geiser, unde a absolvit în urma unui recital susținut la Catedrala din Lausanne în iunie 2004. Dintre numeroasele recitaluri susținute în România și străinătate menționăm pe cele susținute la Lausanne, Brașov, Sibiu, Istanbul, Roche (Elveția). Pe lângă activitatea de organist, susține o bogată activitate camerală în mai multe formații de muzică veche (“Codex”, “Georgius”) cu care a  participat la festivalul de artă medievală. În perioada 2002 – 2004 a fost organist titular la biserica La Sallaz/Vennes din Lausanne (Elveția), din 2004 fiind organist la biserica Sf.Bartolomeu din Brașov.

 

Musica Barcensis 2016 3 iulie

 Programul concertului:

J.S. Bach (1685 – 1750) – Sonata pentru vioară  solo în la minor BWV1003 Grave și Fugă

J.S. Bach – Kleines harmonisches Labyrinth BWV 591

A. Vivaldi (1678 – 1741) Concert pentru vioară și orgă în do minor RV 766

J. Rheinberger (1839 – 1901) Suită pentru vioară și orgă op. 166 1.Preludiu 2.Canzone 3.Alemandă 4.Moto perpetuo

Top