Festivalul Musica Barcensis 2016 - 9 iulie - Vulcan

Irene Roth-Halter – orgă

Ansamblul de clopote ZVONKOHRA, Slovacia

Data: 9 iulie 2016

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Vulcan

Vara este sezonul vacanțelor sau pentru muzicieni – anotimpul turneelor. În sâmbăta celui de-al treilea week-end al festivalului Musica Barcensis vom primi vizita unor muzicieni din Slovacia și Elveția. Cei mai tineri muzicieni ai festivalului vor veni sâmbătă, 9 iulie la Biserica evanghelică Vulcan. Ei formează ansamblul de clopote din Kosariska (Slovacia). Sunetul vibrant al clopotelor de mână va fi completat și de interpretarea la orga istorică a Bisericii din Vulcan (un instrument din sec. al XVII-lea, salvat și restaurat din comuna Mercheașa). La orgă va cânta Irene Roth-Halter, o organistă din Elveția. Un program colorat și cu sonorități rare.

Artista de origine elveţiană, Irene Roth-Halter  a absolvit, ca muzician şi pedagog, Academia de Muzică din Zürich, secţia pian şi orgă, sub îndrumarea profesorilor H. Schicker, H. Gutmann şi H.Vollenweider. A urmat studii postuniversitare la Lausanne având numeroase distincţii academice în domeniul concertistic şi pedagogic. A activat, de-a lungul timpului, în paralel, ca organist şi lector universitar în oraşele Rüschlikon, Kreuzlingen şi Konstanz, din Elveţia şi a susţinut numeroase concerte  şi recitaluri internaţionale  ca organistă, pianistă şi clavecinistă, atât ca solistă, însoţită de cor sau orchestră, cât şi ca membră a unor ansambluri de muzică de cameră.  Ca formare profesională suplimentară Irene Roth-Halter este psihanalist, având o specializare în psihologie clinică, psihopatologie şi muzicologie, obţinută în urma absolvirii Psycho. S. Zürich, ceea ce îi permite să desfăşoare şi activităţi conexe în domeniul psihoterapiei şi muzicoterapiei.

Dacă diversitatea instrumentelor dintr-o orchestră poate genera o largă varietate de vibrații sonore, un set de clopote de concert poate fi comparat cu claviatura unui pian împărțită membrilor unui ansamblu. Dintr-odată a cânta la pian nu mai pare atât de dificil și totuși, clopotele cu tonuri și sunete diferite mânuite de interpreții unui grup care învață coordonarea va reuși să se transforme într-un ansamblu muzical cu performanțe notabile, armoniile polifonice generând în spațiul subiectiv trăiri din cele mai profunde.

Ansamblul de clopote ZVONKOHRA, din Košariská – Priepasné, Slovacia, singurul grup de muzică de acest gen din Slovacia, a fost fondat de pastorul evanghelic al adunării Košariská-Priepasné Zuzana Durcová și se bucură de un real succes, atât în țara de origine cât și în străinătate. Deși membrii ansamblului sunt foarte tineri, ei abordează un repertoriu variat, inclusiv muzică clasică, cântece populare și alte melodii special adaptate pentru clopote de mână. ”A cânta într-un asemena ansamblu necesită foarte multă răbdare și dăruire. Copiii cu o anumită pregătire muzicală pot înțelege mai bine dificultățile pe care le presupune acest gen de interpretare, de aceea repetițiile nu pot fi individuale, ci doar în grup. În plus, uneori utilizăm mănuși, deoarece transpirația mâinilor poate modifica  tonaliatea unui clopot”, mărturisește coordonatoarea Zuzana Durcová.  Pentru majoritatea tinerilor muzicieni a cânta într-un astfel de grup este o provocare, căci necesită o sincronizare perfectă cu toți ceilalți. Absența unui singur membru  face dificilă chiar și o repetiție.

Aflat în turneu internațional, ansamblul dorește să reprezinte cu succes Slovacia peste hotare și să lase amintiri frumoase auditoriului.

 

 Programul concertului:

 

Marc-Antoine Charpentier, aranjament: Malcom C. Wilson – The Trumpet Tune Finale

Ch. W. Druckenmüller (1687-1741) – Concerto in G (Allegro – Adagio – Allegro)

St.Margaret, ar. Lloyd Larson – O Love That Will Not Let Me Go

Bedrich Smetana, ar. Martha Lynn Thompson – Vltava

J. H. Knecht (1752-1817) – Thema mit vier Veränderungen in C-Dur

J. M. Dreyer (1747-1824) – Sonate in B-Dur (Andante – Rondo Allegretto)

African American Spiritual, ar. Lloyd Larson – When the Saints Go Marching In

Robin Mann, ar. J. Wayne Kerr – Father Welcomes – flaut solo: Bianca Petrušová

J. Rheinberger (1839-1901)  – 2 Präludien op. 98 (Andantino – Andantino)

M. Bösch-Schildknecht (1978) – Aus 12 Orgeltänze (Freudentanz – Spatzentanz, Bergbächlein)

Nicholas A. Hanson – Triumphant Spirit

Michael Helman – Preyer for Peace

Martin Luther, ar. John A. Behnke – Ein feste Burg

Frederic Chopin, ar. Michael Helman – Nocturne în C minor

 

Top