Musica Barcensis - 2025 - 3 August - Cetatea Feldioara

RECITAL WORLD FUSION
BERTI BARBERA & MARIANO CASTRO

Ora: 18.00

Locația: Cetatea Feldioara

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Ansamblul de percuție Power Vibes (București) & Alexandru Anastasiu

Cosmin Dumitriu</b
Anthony Ebenecer Gutierrez Cesar 
Patricia-Maria Niculae
Dante Ciceu-Cuc

Alexandru Anastasiu

 

Alexandru Anastasiu este doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (Vibrafonul și creația muzicală dedicată vibrafonului de la începutul sec. XX până în prezent), percuţionist în Orchestra Naţională Radio şi solist vibrafonist. Este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, promoția 2000, iar în anul 2002 a obţinut Diploma de Master în interpretare muzicală la aceeaşi universitate, clasa prof. dr. Alexandru Matei. Considerat cel mai bun percuţionist din seria sa, Alexandru Anastasiu şi-a îmbunătăţit tehnica şi cunoştinţele muzicale studiind cu prof. Bogdan Băcanu şi prof. Peter Sadlo la Universitatea Mozarteum din Salzburg (2006). În anul 1998 obţine „Premiul Fundaţiei Soros pentru întreaga activitate”, alături de Ansamblul GAME. În 1999 se califică în semifinala Concursului Internaţional de Vibrafon de la Clermont-Ferrand (Franţa), doi ani mai câștigând bursa Yamaha pentru instrumente de percuție.     În anul 2009 lansează primul compact disc de vibrafon şi orchestră din România, „Vibraphone Concertos”, alături de Orchestra Naţională Radio, Percussion Studio Group şi Musica Viva Trio. Pregătirea sa profesională şi capacitatea de înţelegere a muzicii au fost doar două dintre motivele pentru care a fost invitat în juriul unor importante competiţii: Concursul „Mihail Jora”, Bucureşti, 2001, Concursul Naţional de Percuţie 2003 etc. Alexandru Anastasiu a fost profesor asistent al clasei de percuţie din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.  În anul 2012 organizează Primul Festival Internațional de Vibrafon, organizat cu sprijinul Radiodifuziunii Române, a reunit nume de mare anvergură ale scenelor internaționale. Începând cu anul 2013 prestigioasa firmă din Statele Unite, Mike Balter, creează modelul de baghete purtând semnătura Alexandru Anastasiu.  În anul 2014 organizează Festivalul Internațional de Percuție, unic prin faptul că a beneficiat de participarea Orchestrelor și corurilor Radiodifuziunii Române, Orchestra Națională, Orchestra de Cameră precum și Corul Academic. De asemenea, au participat și Ansambluri de percuție și soliști de renume din Japonia, Croația, Franța, Belgia, Coreea și România. În anul 2020 a absolvit un program de master al clasei de dirijat coordonată de maestrul Tiberiu Soare. Începând cu anul 2021 este profesor asociat al clasei de percuție al Universității Transilvania din Brașov. De asemenea, din anul 2022 este membru al Filarmonicii din Brașov.  

În anul 2024, în urma unui concurs, devine lector universitar la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania din Brașov și artist instrumentist al Filarmonicii Brașov. 

În paralel cu activitatea artistică orchestrală, Alexandru Anastasiu desfășoară o bogată activitate solistică, susţinând numeroase recitaluri şi concerte, totul având drept scop promovarea vibrafonului – un instrument puțin cunoscut – și atribuirea unui loc bine meritat ca instrument solist.

 

Cosmin Dumitriu este student în anul IV la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania din Brașov, specializarea percuție, la clasa profesorului Alexandru Anastasiu. Este absolvent al Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București. A început studiul percuției la vârsta de 10 ani, la Școala Gimnazială de Arte „Iosif Sava”, sub îndrumarea profesorului Grigore Băleanu. Ulterior, și-a continuat studiile la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, unde a lucrat cu profesorul Ionel Pliundra, iar din clasa a X-a până la absolvirea liceului „George Enescu” a studiat sub îndrumarea profesorului Ali Cezar Srouji.

De-a lungul timpului, a participat la numeroase masterclass-uri susținute de percuționiști și profesori de renume internațional, precum Ludwig Albert, Tony Miceli, Alexandru Anastasiu, Nebojša Jovan Živković, Seung Young Oh, Kuniko Kato și Edoardo Giachino. Experiențele acumulate în cadrul acestor cursuri i-au consolidat tehnica și expresivitatea artistică. În anul 2020, a debutat în muzica de ansamblu alături de Power Vibes, într-un turneu național. În anul următor, a concertat împreună cu același ansamblu la evenimente de prestigiu precum Jazz Cave Festival, Jazz Bastion Brașov și Blues and Jazz Festival. Tot în 2021, a primit premiul I în cadrul Competiției Internaționale de Muzică organizate de Filarmonica Pitești, în parteneriat cu Academia de Arte „Arto” din Coreea de Sud și CMS Viena, Austria. Anul 2022 a marcat debutul său solistic alături de Orchestra Filarmonicii din Pitești, interpretând Concertul Dublu pentru Marimbă și Vibrafon „AlgoRithm”, o compoziție semnată de Alexandru Anastasiu. Evenimentul a fost dirijat de Gian Luigi Zampieri, avându-l pe Alexandru Anastasiu ca partener solist la vibrafon. În același an, a debutat ca solist vibrafonist alături de Big Band-ul Radio, într-un concert tribut dedicat lui Chick Corea.

În 2023, Cosmin Dumitriu a continuat colaborarea cu Big Band-ul Radio, participând ca vibrafonist în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi (SIMN). Prin activitatea sa solistică și de ansamblu, Cosmin Dumitriu demonstrează o pasiune profundă pentru percuție, continuând să promoveze acest domeniu muzical la cel mai înalt nivel.

 

Anthony Ebenecer Gutierrez Cesar este un muzician venezuelean stabilit de câțiva ani în România. A început studiul muzicii la vârsta de cinci ani, dezvoltându-se încă de atunci ca multi-instrumentist. Pe lângă percuție, care a fost prima sa pasiune, a studiat pian, chitară și canto.De-a lungul carierei, a lucrat ca profesor și dirijor de big band de jazz, fiind format în cadrul prestigiosului Sistem Național de Orchestre din Venezuela. A avut oportunitatea de a fi percuționist al Big Band-ului de Jazz Simon Bolivar, o experiență care i-a deschis porțile către scena internațională. Anthony a susținut concerte pe scene importante din America de Sud, America de Nord și Asia, participând la numeroase festivaluri și sesiuni de înregistrări alături de artiști renumiți. Printre realizările sale notabile se numără participarea la Dizzy’s Club Coca-Cola – New York Jazz at Lincoln Center, City Dade College – Kendall Campus, Miami, Spectrum Theater – Washington D.C., Blue Note Amsterdam și JZ Academy Jazz Club din Shanghai. La acesta din urmă, a câștigat locul întâi în cadrul ediției din 2020 a prestigiosului concurs internațional.

 

Patricia-Maria Niculae este o percuționistă talentată care colaborează cu unele dintre cele mai prestigioase filarmonici și orchestre din România. Activitatea sa profesională include colaborări cu Filarmonica Brașov, Orchestra Națională Radio, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica Pitești, Filarmonica de Stat Sibiu și Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, contribuind semnificativ la calitatea artistică a concertelor și evenimentelor acestora. În 2023, Patricia a fost selectată pentru un turneu internațional în Marea Britanie, alături de Romanian Philharmonic Orchestra. În cadrul acestuia, a susținut concerte în 11 orașe, colaborând cu artiști de renume mondial precum Maxim Vengerov, unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii, și Sergey Smbatyan, dirijor principal al unor orchestre de prestigiu. De asemenea, a avut un rol activ în cadrul prestigiosului Festival „George Enescu”, unde a oferit sprijin logistic și organizatoric artiștilor participanți, contribuind la succesul unui eveniment de referință pe plan internațional.

Pasiunea, profesionalismul și măiestria Patriciei-Maria Niculae o recomandă atât ca solistă, cât și ca membră a ansamblurilor orchestrale, fiind o prezență remarcabilă pe scena muzicală din România și din străinătate.

 

Alexandru Dumitrașcu este unul dintre tinerii percuționiști remarcabili ai generației sale, student în anul I la Facultatea de Muzică din Brașov, unde studiază sub îndrumarea profesorului Alexandru Anastasiu. Mentorul său, Alexandru Anastasiu, i-a ghidat evoluția artistică în ultimii șapte ani, ajutându-l să aprofundeze studiul marimbei și al instrumentelor de percuție. Alexandru a început să studieze muzica la vârsta de șase ani, la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, unde a studiat pianul în primii patru ani. Totuși, la vârsta de zece ani, a descoperit marimba, care a devenit rapid instrumentul său de suflet, sub îndrumarea profesoarei Teodora Nistoroiu, cea care i-a susținut și încurajat pasiunea. De-a lungul carierei sale, Alexandru a câștigat numeroase premii la competiții naționale și internaționale. Printre cele mai importante realizări se numără calificarea în finala Italy Percussion Competition de la Pescara în 2023, Premiul I la Concursul Internațional „Lira de Aur” Suceava 2023, Premiul II la Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală din 2019 și Premiul I la Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală „Aulodia” – Brașov 2021. De asemenea, a câștigat Premiul I și Trofeul „Glasul Valahiei” Târgoviște 2021, precum și Premiul I în cadrul Competiției Internaționale de Muzică organizate de Filarmonica Pitești, premiu care i-a oferit oportunitatea de a debuta ca solist alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Pitești în ediția a doua a Festivalului Tinereții, în 2022. Alexandru a debutat ca solist în ianuarie 2022, alături de Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, și a susținut numeroase recitaluri pe scene din țară și din străinătate. A participat la festivaluri importante precum Festivalul Internațional „Paul Constantinescu” (2023), Festivalul „Tinere Talente” (2022) și un concert umanitar în cadrul programelor Organizației Comunitare Concordia, desfășurat în Austria (2023). De-a lungul parcursului său profesional, Alexandru a beneficiat de burse oferite prin programele „Tinere Talente” ale Fundației Regale „Margareta a României” și UCIMR. A avut, de asemenea, oportunitatea de a participa la masterclass-uri cu percuționiști de renume mondial, printre care Alexandru Anastasiu, Ludwig Albert, Kuniko Kato, Tony Micelli, Claudio Santangelo, Tatiana Koleva și Edoardo Giachino (orchestra Santa Cecilia – Roma, Italia). Prin talentul și dedicarea sa, Alexandru Dumitrașcu promite să devină unul dintre cei mai valoroși artiști ai generației sale, promovând marimba și percuția la cel mai înalt nivel artistic.

 

Dante Ciceu-Cuc este un tânăr percuționist promițător, care, încă din perioada liceului, s-a remarcat prin colaborări cu ansambluri și orchestre de prestigiu, inclusiv Orchestra Filarmonicii din Cluj-Napoca. De-a lungul carierei sale artistice de până acum, a participat la numeroase concursuri naționale, unde a obținut premii importante, demonstrând o pasiune autentică și o dedicare profundă pentru arta percuției.

Formarea sa artistică a fost îmbogățită prin participarea la masterclass-uri susținute de muzicieni de renume, precum Seung-Myeong Oh, Emil Simion (timpanist al Orchestrei Filarmonicii din Cluj), Szekely Voland, Alexandru Anastasiu și Alexandru Sturzu. Aceste experiențe valoroase i-au oferit o perspectivă profundă asupra percuției și au contribuit la dezvoltarea sa tehnică și expresivă.Prin talentul său și dedicarea deosebită, Dante Ciceu-Cuc  reprezintă o prezență artistică remarcabilă, impresionând publicul prin sensibilitatea și energia interpretărilor sale.

Programul concertului:

POWER VIBES

Anthony Gutierrez
Cosmin Dumitru
Patricia Niculae
Alexandru Dumitrașcu
Dante Ciceu – Cuc

Alexandru Anastasiu

(20 de ani de activitate și inițiatorul primului festival de vibrafon din lume, în 2012)

CONCERT DE PERCUȚIE
Chick Corea Tribute

Armando’s Rhumba
Children’s Song 6
Eternal Child
Children’s Song 16
Night Streets
Crystal Silence
Spain
Windows
Rhumbata

CHICK COREA
Chick Corea (12 iunie 1941 – 9 februarie 2021) a fost unul dintre cei mai influenți și talentați muzicieni din istoria jazzului. A fost un compozitor, pianist și claviaturist american, renumit pentru contribuțiile sale inovatoare în jazz, în special în stilul jazz fusion. Chick Corea a fost cunoscut pentru abilitatea de a îmbina genuri muzicale diverse, de la jazz tradițional la muzică clasică, latin jazz și jazz fusion. El a fost unul dintre pionierii jazz fusion, alături de artiști precum Miles Davis și Herbie Hancock. A fost membru al trupei lui Miles Davis la sfârșitul anilor ’60, contribuind la albume importante precum Bitches Brew, care a marcat începutul jazzului electric. Multe dintre piesele lui Chick Corea au devenit standarde de jazz și sunt studiate și interpretate pe scară largă. 

Chick Corea a lansat un număr impresionant de albume, acoperind o varietate de genuri și stiluri. Albumele sale reflectă atât talentul său ca pianist și compozitor, cât și dorința constantă de a explora noi frontiere muzicale.

Armando’s Rhumba. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute și apreciate compoziții ale lui Chick Corea. Plină de energie și ritmuri captivante, piesa reflectă pasiunea sa pentru muzica latină, în special pentru rumba și alte stiluri latino-americane.

Children’s Song No. 6. Parte din seria Children’s Songs, compusă între 1971 și 1984, această colecție include 20 de piese pentru pian solo, inspirate de simplitatea și puritatea copilăriei.

Eternal Child. Această piesă a fost lansată pe albumul Chick Corea Elektric Band II: Paint the World din 1993. Este o lucrare delicată și emoțională, ce reflectă sensibilitatea artistului printr-un ton liric și contemplativ.

Children’s Song No. 16. Din aceeași serie Children’s Songs, piesa are un caracter liric și contemplativ, combinat cu o energie subtilă în ritmicitatea sa. Este mai lungă și mai dezvoltată decât multe alte piese din colecție.

Night Streets. Această piesă emblematică apare pe albumul conceptual The Leprechaun (1976), o fuziune inovatoare de jazz, muzică clasică și influențe narative, inspirată de mitologia irlandeză.



Top