Corul Astra – Brașov
Ora: 19.00
Locația: Biserica Sf. Bartolomeu, Brașov, Strada Lungă nr. 251
Concertul corului Astra la biserica evanghelică Bartolomeu a devenit o tradiție în ultimii ani, formația reușind să prezinte piese care se îmbină armonios cu spațiul sacru. După turneul din anul 2014 din Franța, corul Astra va prezenta și la Brașov lucrările noi. Dirijorul corului, Prof. Ioan Oarcea este un spirit neobosit, când vine vorba de a motiva și impulsiona viața corală din România.
Corul de cameră “Astra” are o puternică tradiție istorică în “AsociațiaTransilvană pentru cultura și literatura poporului român” fondată în 1861 sub patronajul distinsului erudit Andrei Șaguna, reprezentând cultura corală brașoveană.
În ultimii 30 de ani, corul a participat la festivaluri, concursuri și turnee, având colaborări frecvente cu orchestre simfonice si dirijori din Anglia, Austria, Bulgaria, Canada, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania, România, Ungaria și Venezuela.
Pe lângă piesele corale a capella, repertoriul său cuprinde peste 50 de lucrări vocal-simfonice din creația compozitorilor J.S. Bach, Beethoven, Berlioz, Bernstein, Bizet, Bruckner, Charpentier, Carissimi, Dvorak, Durufle, Faure, C. Franck, Gounod, Haendel, Hedwig, Mendelssohn-Bartholdy, Mozart, Carl Orff, Puccini, Richter, Scapin,Schubert, Stravinski, Vivaldi, etc.
Din 1986, dirijorul corului este profesorul Ioan Oarcea, doctor în muzică, titularul catedrei de Dirijat cor la Facultatea de Muzică din Brașov. Între anii 1990 – 2011 a fost directorul Liceului de Muzică și inspector școlar.
Este președintele Asociației Române de Cânt Coral; membru în consiliile de administrație ale Federației A Coeur Joie – International (Franța), Forumului Cultural Balcanic (Grecia), Fundației Hospice “Casa Speranței” și European Folk Culture Organisation (Strasbourg).
Director muzical și membru în jurii în concursuri și festivaluri naționale și internaționale, a susținut concerte și cursuri de interpretare a muzicii corale în Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Macedonia, Olanda, Spania, România și Ungaria. Este fondatorul și directorul muzical al Festivalului Coral Internațional de la Brașov.
Conferențiar universitar, doctor în muzică, Lucian Nireșteanu este profesor de Teoria Muzicii, Armonie și Pian la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania Brașov.
A editat numeroase manuale, lucrări teoretice, creații corale originale, aranjamente și adaptări după melodii folclorice, reducții pentru diferite instrumente (nai, vioară, pian), armonizări vocale și instrumentale.
Este dirijor adjunct și pianist al corului Astra.
Profesorul Constantin Banu este șeful catedrei de Discipline muzicologice și profesor de Teoria muzicii în cadrul Liceului de Muzică “Tudor Ciortea” din Brașov.
Este dirijorul Corului Bisericii Ortodoxe Române “Adormirea Maicii Domnului”, Piața Sfatului – Brașov și dirijor secund al corului Astra.
Programul concertului:
1. Damijan Mocnik – Si vox est, canta
2. Nicolae Lungu – Cămara Ta
3. Webbe – Regina caeli
4. Norbert Ott – Au nom de ta grande misericorde
5. Serghei Rachmaninov – Bogoroditse dievo radouisia
6. Antonio Vivaldi – Domine Deus din GLORIA
Solo : Angela Gibă
7. Antonio Vivaldi – Qui sedes din GLORIA
Solo : Orsolya Lovenberger
8. Antonio Vivaldi – Laudamus te din GLORIA
Duet: Angela Giba, Orsolya Lovenberger
ORGA : Horia CRISTIAN
9. Șerban Marcu – Ridica-voi ochii mei
10. Dan Pavelescu – Rugăciune
11. Lodovico Viadana – Exsultate iusti in Domine
12. Mihai Verbitchi – Aliluia
13. Gordon Young, Valentin Gruescu – Aleluia
14. Georg Friedrich Händel – Aleluia