Festivalul Musica Barcensis 2015 - 30 august - Prejmer

Muzică medievală norvegiană

Ora: 17.00

Locația: Biserica Fortificată Prejmer

Brita Falch-Leutert & Jürg Leutert

Din februarie 2015, Jürg Leutert ocupă funcţia de dirijor al Corului Bach din Sibiu şi de director muzical al Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Brita Falch-Leutert a preluat, în acelaşi timp, funcţia de cantor la Biserica Evanghelică C.A. din Sibiu.

Cei doi au activat 17 ani în funcţia de cantori în localităţile Flakstad şi Moskenes, iar pe insulele Lofoten (Norvegia de Nord) ca dirijori de cor şi profesori de muzică. Jürg a predat ore pentru toate instrumentele de coarde şi a fondat o orchestră de coarde formată din copii şi tineri. A fost, în acelaşi timp, şi dirijorul corului Vestlofoten Damekor. Brita a condus între altele Ramberg Blandakor, a înfiinţat un trio feminin vocal numit Triosa şi a desfăşurat de-a lungul anilor multe proiecte frumoase cu muzică prelucrată de ea însăşi.

Întrucât în apropierea locului unde stăteau s-au descoperit importante comori din era vikingilor, obişnuiau să cante des cu diverse instrumente care corespund unui stil presupus viking. Se folosec de muzica locală de pe Lofoten, cu rădăcini din Evul Mediu. Diverşi constructori de instrumente s-au inspirat din activităţile lor şi au copiat sau au construit instrumente care ar putea data din această epoca.

La concertul lor în Prejmer, Brita Falch-Leutert şi Jürg Leutert vor combina elemente din stiluri variate şi vor folosi orgile în legatură cu diferite instrumente şi muzica vocală.

Programul concertului

În demersul de a prezenta publicului diferite instrumente (harpa celtică, virginalul, piano-forte, orga pozitiv, acordeonul, flautul traverso, viola da gamba, vioara baroc, etc.), ultimul concert al festivalului Musica Barcensis va fi susţinut de un ansamblu deosebit de interesant: duo-ul de „vikingi“ Brita si Jürg Leutert, care vor aduce muzică medievală nordică şi instrumente vechi la Prejmer.

Cornul nordic (asemănător cu un bucium) poate cânta deopotrivă melodii, dar și semnale sonore puternice; cântecul său va fi dedicat personajului „Edda“. Vor urma cântece dedicate Sf. Magnus – printre cele mai vechi cântece păstrate ale istoriei muzicii. Balade dedicate pescarilor din insulele Lofoten din nordul Norvegiei aduc o sonoritate deosebită, iar ritualul vieții de pe aceste meleaguri va apărea în diferitele piese pregătite pentru acest concert.

Instrumentele folosite sunt cópii după instrumente din secolele VIII – XI: trecornul (un corn din lemn cu 3 găuri), o vioară “cheie“, o harpă, un portativ, o orgă pozitiv, o liră, o drâmbă, o tobă norvegiană din piele de capră sau o rebeq (vioară arabă). Muzica pe aceste instrumente sună deopotrivă exotic, dar și cunoscut datorită influențelor pe care diferitele popoare au impregnat-o muzicii.


Top