Musica Barcensis - 2018 - 5 August - Prejmer

 

Cantate Domino

Ora: 17.00

Locația: Biserica Fortificată Prejmer

Cantate Domino este un ansamblu variabil în jurul muzicienilor Ursula și Kurt Philippi. În funcție de proiectele muzicale, cei doi muzicieni colaborează cu cântăreți și soliști instrumentiști. Ansamblul își desfășoară activitatea cu precădere în biserici, abordând un
repertoriu variat de muzică religioasă.

Absolventă a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Ursula Philippi este astăzi profesor universitar la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj. Între anii 1985 și 2014 a activat la Sibiu ca organistă a Bisericii Evanghelice, susținând o bogată activitate concertistică la orga Sauer, cel mai mare instrument din Transilvania. Ursula Philippi a predat stilistica interpretării orgii, muzică de cameră și bas cifrat-acompaniament. În anul 2006 Ursula Philippi și-a susținut teza de doctorat cu titlul ”Rolul orgii în liturghia Bisericii Evanghelice din Transilvania”. Absolvenții clasei de orgă din Cluj se regăsesc azi în multe centre culturale din țară și din străinătate, cinci dintre ei fiind cadre universitare. În luna septembrie 2010, în cadrul primului Festival al Orgii organizat de Radio România, clasa de orgă condusă de Ursula Philippi a susținut un spectacol multimedia de 4 ore la Studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Române. Laureată a unor concursuri internaţionale şi naţionale (Concursul “A. Bruckner” de la Linz/Austria, ediţia 1978, Concursul “Primăvara la Praga”, ediţia 1979), organista concertează intens atât în ţară, ca şi în străinătate, efectuând în decursul anilor numeroase turnee în Europa, precum și în Kazahstan, Kirgizia şi Japonia. Repertoriul artistei cuprinde muzică de orgă de la Renaştere până la avangardă muzicală, Ursula Philippi realizând numeroase prime audiţii. Dublul CD “Orgi istorice din Transilvania”, produs la douăsprezece dintre cele mai vaoloroase instrumente cu prestigioasa firmă germană “Dabringhaus und Grimm” din Germania a primit în 1992 Premiul Criticii Germane de Disc. Activând la o mare orgă romantică de la începutul secolului XX, organista abordează cu predilecţie marele repertoriu romantic. În 1998 a înregistrat la Sibiu integrala sonatelor de orgă de August Gottfried Ritter cu “Dabringhaus und Grimm”. Ursula Philippi concertează, de asemenea, cu regularitate în diferite ansambluri camerale. Este director de programe al stagiunii estivale de concerte Plimbări muzicale la Cisnădioara. Interesul special al artistei îl constituie astăzi salvarea unora dintre vechile orgi din Transilvania. Ursula Philippi este deseori invitată să susţină prelegeri despre orgi istorice din Transilvania în ţară şi peste hotare și publică articole pe această temă atât în reviste de specialitate cât și de larg interes. Mai multe informaţii despre această temă se pot accesa în Registrul Orgilor Bisericilor Evanghelice C.A. din România. În 2005 a fost membru în juriul Concursului Internaţional de orgă Gottfried Silbermann de la Freiberg/Germania, iar în 2014 în juriul Concursului Internațional de la Muzzana, Italia. Înregistrarea din aprilie 2008 a organistei cu oratoriul Patimile după Matei de Hans Peter Türk, în colaborare cu ansamblul coral Meißner Kantorei sub bagheta lui Christfried Brödel, a fost distinsă în luna mai 2009 cu Premiul Supersonic Award al revistei pizzicato din Luxemburg.

Mezzosoprana Lövenberger Orsolya – Borbála, născută la Budila, pe 01.03.1996,  a absolvit Liceul de Muzică ”Tudor Ciortea”, secția canto classic, la clasa doamnei prof. Magdalena Suciu. A participat la concursuri și olimpiade patronate de Ministerul Educației, unde a obținut numeroase premii, diplome și distincții. În prezent, este studentă în anul IV la Universitatea Transilvania, Facultatea de Muzică din Brașov la secția Interpretare Muzicală – Canto, la clasa prof. Dr. Cristina Radu. Repertoriul ei cuprinde atât arii și duete din lucrări vocal-simfonice cât și lucrări din opere, cicluri de lied-uri.

Născută în România, Iuliana Cotîrlea a început să studieze vioara la vârsta de opt ani. A absolvit Liceul de Muzică Sigismund Toduță și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În 2005 a obținut o bursă de studii de masterat la Bowling Green State University (SUA), iar după absolvire, aceasta a revenit în România. Din 2008, Iuliana Cotîrlea este membră a Orchestrei Filarmonice de Stat din Sibiu, susținând de asemenea recitaluri și concerte de muzică de camera.

Gabriel Silișteanu s-a născut în 1987 la București și a absolvit Liceul de Muzică George Enescu și Universitatea Națională de Muzică București. În 2009 a primit bursa de studii Erasmus în Graz, Austria, la clasa de violă a profesorului Christiann Euler, și tot la Graz a urmat o clasă specială de muzică barocă. În prezent activează ca solist instrumentist la Filarmonica de Stat Sibiu, alături de care a susținut și susține concerte solo.

Mihail Silișteanu s-a născut la București în 1994 și a absolvit studiile de vioară la Liceul de Muzică Aurora Ouatu din Piara Neamț. Este absolvent al Universității de Muzică București, la clasa prof. Marcel Frandes. A susținut diferite recitaluri alături de muzicieni ai Universității de Muzică București, iar în prezent colaborează cu Filarmonica de Stat Sibiu.

Programul concertului:

Concert cu muzică de Georg Friedrich Händel (1685-1759)

1. Concerto în Sib Major, op. 4/2 – orgă și ansamblu instrumental – A tempo ordinario e staccato, Allegro, Adagio e staccato, Allegro, ma non presto

2. „Das zitternde Glänzen der spielenden Wellen”, din ciclul Neun deutsche Arien –mezzosoprană, vioară și bas cifrat

3. Triosonata in sol minor, op. 2/2 – Andante, Allegro, Largo, Allegro – vioară, violă și bas cifrat

4. Aria cu variațiuni în Mi Major – orgă

5. „How beautiful are the feet of them” din oratoriul Messiah – mezzosoprană și orgă

6. Concerto în Fa Major op. 10/1 „Cucul și privighetoarea” – orgă și ansamblu instrumental – Larghetto, Allegro, Larghetto, Allegro

 

Orsolya Lövenberger, mezzosoprană

Iuliana Cotârlea, Mihai Silișteanu, vioară

Gabriel Silișteanu, violă

Kurt Philippi, violoncel

Ursula Philippi, orgă

Top