Musica Barcensis - 2019 - 10 August - Ghimbav

TRIO ALFA

Ora: 18.00

Locația: Biserica Fortificată din Ghimbav

Intrarea la concert este gratuită

Trio Alfa

Teodora Sena Ducariu – flaut

Alexandra Ducariu – pian

Radu Croitoru – violoncel

 

Teodora Sena Ducariu s-a născut în 1986, în Brașov (România). La vârsta de 4 ani primea deja primele lecții de pian de la mama ei, urmând ca la vârsta de opt ani, când l-a auzit cântând pe celebrul flautist James Galway, să decidă să studieze acest instrument. Deja la vârsta de 14 de ani, Teodora a susținut  primul ei recital de flaut. A început să studieze flautul în Brasov, la Liceul de Muzică  ”Tudor Ciortea” cu Prof. Ioan Greluș. Studiile universitare le-a urmat în București în cadrul Universitătii  Naționale de Muzică cu Prof. Virgil Frâncu și Prof. Cătălin Oprițoiu. În septembrie 2013 își începe studiile de masterat la Facultatea de Muzică din Lucerna (Elvetia)  cu Sarah Rumer, apoi cu Charles Aeschlimann și Anne – Laure Pantillon, solo flautiști ai Orchestrei Simfonice din Lucerna. De asemenea urmează și studii aprofundate de  piccolo cu Nicola Mazzanti, solo piccolo în orchestra Il Maggio Fiorention (Italia). În timpul studiilor de master, Teodora Ducariu a beneficiat de burse din partea Fundațiilor Hirschmann și C. und A. Kupper, dovedind rezultate excepționale. La perfecționarea sa, au contribuit și participările la numeroase masterclassuri cu renumiți flautiști precum: Sir James Galway, Benoit Fromanger, Mario Caroli, Pierre Yves- Artaud, Sophie Cherrier, Janos Balint, Patricia Morris, Christina Fassbender și Julieta Hurel. Teodora a început de foarte timpuriu să susțină concerte în România, în calitate de solistă, alături de  orchestra Filarmonicii din Brașov, a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești, a Filarmonicii din Giurgiu, precum și în calitate de membră a Orchestrei Române de Tineret sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, colaborator instrumentist în Orchestra Națională a Radiodifuziunii Române,  orchestra Operei  Naționale din București precum și cea a Filarmonicii ”George Enescu”.  De asemenea, a participat la numeroase concursuri și olimpiade atât în țară cât și în străinătate, fiind distinsă cu valoroase premii. În prezent, pe lângă definitivarea  masteratului de pedagogie muzicală în cadrul Universității de Muzică din Lucerna, Teodora își dezvoltă cariera muzicală, susținând recitaluri camerale: duo cu pian, harpă sau chitară, trio cu pian și cello, etc. Totodată, Teodora Ducariu este fondatoarea  cvintetului de suflători din Lucerna, promovând proiectul educativ “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev.

Născută  în Brașov, Alexandra Ioana Ducariu a început să studieze pianul la Liceul de Artă  Brașov, cu profesoara Corina Ibănescu. Urmează, apoi studiile la Conservatorul “G. Verdi” din Milano cu Cristina Frosini, obținând diploma în pian cu cele mai mari note și cursuri de masterclass cu Jerome Rose, Fillippo Gamba, Jean Marc Luisada, Jeffrey Swann. A obținut numeroase distincții la diverse concursuri naționale și internaționale: Premiul Special la Concursul de Pian “Bach” (România),  Premiul I la Concursul de Muzică “Gianni Pozzato ”(Italia), Premiul I la Concursul Intenațional “Konzerteum” (Grecia ) , Premiul II  la Concursul Internațional “Pro Piano” (România),  premiul I la Concursul de Muzică de Cameră  “Rotary” (Italia), Premiul I la competiția internațională “Villa Oliva”(Italia), ș.a. Artista se bucură de un program concertistic activ la nivel mondial, fiind invitată să cânte în diferite festivaluri fie ca solist, fie ca membru în orchestră:. Italia, Elveția, România, Franța, Grecia. Colaborează în duo pian-voce cu soprana Hsiao Pei Ku și ca duo cu flautista Teodora Ducariu. În prezent activează ca pianist acompaniator de competență internațională la Conservatorul din Milano colaborănd  cu importante societăți de concert din Milano, Torino, Pavia și Stresa.

Radu Croitoru s-a născut la 9 septembrie 1990 în Republica Moldova, Chișinău. Își începe studiile muzicale la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, în clasa profesorului Bella Savici. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București (licență și masterat), în clasa de violoncel a Prof. Univ. Marin Cazacu. Este laureat a mai multor concursuri naționale și internaţionale. De asemenea participă la diverse festivaluri și cursuri de master class cu profesori renumiți din străinătate și din România. Radu Croitoru a participat la numeroase concerte și manifestări desfășurate în diverse instituții din țară și de peste hotare, precum – Universitatea Națională de Muzică din București, Muzeul George Enescu, Ateneul Român, Insitutul Cultural Maghiar din București/ Budapesta, Sala cu Orgă din Chișinău, Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici” din Chișinău, Filarmonica din Kiev, etc. Este membru al ansamblului “Violoncelissimo”. Membru fondator al festivalului de muzică de cameră “MOLDOCRESCENDO”. Face parte din: “Orchestra Română de tineret”, “Moldovan National Youth Orchestra”. Colaborează cu Filarmonica “George Enescu”, Camerata Regală a României și alte orchestre de stat și private din București. În prezent este membru al Filarmonicii din Brașov.

Programul concertului:

  1. Johannes Brahms (1833-1897) – Sonata pentru violoncel și pian in mi minor, Op. 38 – Allegro non troppo – Allegretto quasi Menuetto – Allegro
  2. Bohuslav Martinů (1890-1959) – Sonata pentru flaut și pian H.306 – Allegro moderato – Adagio –  Allegro poco moderato 
  3. Edvard Grieg (1843-1907) – Andante con motto în do minor, pentru vioară/flaut, violoncel și pian, EG 116 (1878)
Top