Musica Barcensis - 2022 - 10 Iulie - Măieruș

Ciprian Dancu & Tiberiu Quartet

Ora: 17.00

Locația: Biserica fortificată din Măieruș

Intrarea este liberă.

Ciprian Dancu

Un muzician desăvârșit și versatil, cu o tehnică impresionantă, sunet frumos, și mai presus de toate, un încântător simț stilistic.
Scott Speck, dirijor și Director artistic al Filarmonicii din Chicago.

Tânărul clarinetist onorează reputația școlii naționale muzicale românești, datorită calităților excepționale de care dă dovadă: maturitate artistică, intuiție muzicală, sunet de înaltă calitate.” 
Ilarion Ionescu Galați

Clarinetistul Ciprian Dancu a absolvit Facultatea de Muzică din Brașov, la clasa profesorilor Daniel Theodoru și Iulian Rusu. Activitatea competițională însumează premii importante obținute la concursuri atât naționale, cât și internaționale: Premiul I la Concursul internațional de clarinet „Mercadante”, din Bari, Italia, în 2005; Marele Premiu la Concursul național de interpretare „Marțian Negrea”, Ploiești, 2003; Premiul II la Concursul internațional „Beethoven e i Classici”, Salerno, Italia, 2003. 

A fost invitat să concerteze, în calitate de solist, pe scenele Filarmonicilor din Sibiu, Iași, Vâlcea, Timișoara, Oradea, Târgoviște etc. și a susținut, de asemenea, o bogată activitate camerală, atât în țară cât și în străinătate (Weimer, Leipzig, Bari, Institutul Cultural Român Lisabona, etc). Este membru în diferite formații camerale, dintre care amintim doar ansamblul de muzică contemporană ICon Arts și Capella Coronensis din Brașov. A fost invitat la importante festivaluri, precum „George Enescu” București și „Schwetzinger Festspiele” Germania. Din anul 2002, până în prezent, este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat din Sibiu.

 

Tiberius Quartet

Tibor Molnár – vioară
Károly Lokodi – vioară
József Molnár – violă
Elod Zágoni – violoncel

Tiberius Quartet a fost fondat în 1994 la Academia de Muzică din Cluj, România, sub îndrumarea lui Sandor Devich (Cvartetul Bartók). Din anul 2007, Tiberius Quartet este cvartetul de coarde al Orchestrei Filarmonicii din Târgu Mureș, susținând treizeci de concerte în fiecare stagiune. Cvartetul a cântat în toată Europa (inclusiv la Concertgebouw, Tonhalle și în alte locații importante) și în Japonia, concentrându-se mai ales pe lucrările lui Mozart, Beethoven, Haydn, Brahms și Schubert. 

Cvartetul a participat la multe cursuri de master, inclusiv la Seminarul Internațional Bartók (Szombathely, Ungaria), Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest (Reichenau, Austria), Școala Britten-Pears pentru Studii Muzicale Avansate (Aldeburgh, Anglia), Festivalul de la Orlando (Olanda) și Cursul de vară Amadeus din Londra (clasă de master cu membrii Cvartetului Amadeus). De asemenea, Tiberius Quartet a participat  la cursurile de master al Cvartetului Chilingirian, la West Dean Castle, la Academia Liszt Ferenc din Budapesta, împreună cu Cvartetul Bartók, și la Academia Olandeză de Cvartete de Coarde din Amsterdam.

Cvartetul a câștigat Erste Wiener Klassik Preis din Reichenau, Austria, cu Norbert Brainin, Sigmund Nissel, Sandor Devich, Gunter Pichler și Milan Skampa în juriu. Recent, cvartetul a fost pregătit de Jerry Horner, violonist pensionat al Cvartetului de Arte Frumoase. La Festivalul Internațional de Muzică de Cameră anuală „Săptămâna Tiberius” de la Târgu Mureș, cvartetul cântă cu membri ai Cvartetelor Bartók, Orlando, Chilingirian și Fine Arts, precum și cu mulți alți artiști invitați din întreaga lume. Acesta este singurul eveniment major de acest tip din toată Europa de Est.

Tibor Molnár, vioară
Născut la Gheorgheni, România, Tibor Molnár a început să cânte la vioară la vârsta de cinci ani și a absolvit Școala de Arte din Târgu Mureș în 1994, când a co-fondat Tiberius Quartet. A câștigat premii la numeroase concursuri de vioară dedicate artiștilor români și a cântat în această perioadă ca solist, de nouă ori, cu Orchestra Filarmonicii din Târgu Mureș. Timp de trei veri a participat la cursul de master la Jeuness Musicales sub conducerea lui Eszter Perenyi. A absolvit Academia de Muzică din Cluj,  în 1999.

Károly Lokodi, vioară
Născut la Târgu Mureș, Károly Lokodi a absolvit Școala de Arte din Târgu Mureș, în 2000. Printre numeroasele concursuri de vioară dedicate tinerilor artiști români, pe care le-a câștigat, s-au numărat Oradea – Premiul I, în 1996 și 1997 -, Ploiești – Premiul Juriului – și Calafat – în 1998, Premiul I. În această perioadă a concertat de patru ori ca solist cu Orchestra Filarmonicii din Târgu Mureș. A absolvit Academia de Muzică din Cluj. În 2007 s-a alăturat cvartetului Tiberius, după cei cinci ani petrecuți ca prim violonist al Cvartetului Lokody, care a participat la multe cursuri de master inclusiv la West Dean College cu Cvartetul Chilingirian și la Festivalul Săptămânii Tiberius cu Stefan Metz și Sandor Devich.

József Molnár, violă
Născut la Odorhei, József Molnár a absolvit Școala de Arte din Odorhei și a cântat cu Orchestra Filarmonicii Satu-Mare și Cvartetul Credo, cu care a susținut numeroase concerte în Europa, inclusiv la Berlin, Londra și Budapesta, sub conducerea și sub îndrumarea lui Gabor Ferenc. Cvartetul a reprezentat Academia de Muzică din Cluj-Napoca, loc în care și-a terminat studiile, la Festivalul Internațional de la Bayreuth. A devenit membru al Cvartetului Tiberius în 2002.

Elod Zágoni, violoncel
Născut în Satu Mare, Elod Zágoni este cel mai tânăr membru al cvartetului. A început să studieze violoncelul la vârsta de 13 ani la Satu Mare. Trei ani mai târziu și-a continuat studiile la Liceul de Muzică  „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, cu Gabriela Todor. Ulterior, a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din același oraș, sub îndrumarea dr. Vasile Jucan. În ultimul an de studii, a fost admis în Orchestra Simfonică de Stat din Târgu Mureș, unde a fost co-director de secție, în 2009. A colaborat cu diferite orchestre și orchestre de cameră, printre care Orchestra de Muzică de Cameră „Csíki”, „Székelyföld” Orchestra Simfonică din Odorheiu Secuiesc, Orchestra Simfonică „Classica” Cluj-Napoca și Orchestra Simfonică de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare. A obținut Premiul I la concursul național „J. S. Bach” de la Cluj-Napoca și un Premiu Special la  competiția internațională „Sigismund Toduță”.

Ciprian Dancu & Tiberius Quartet

Programul concertului:

În biserică:
Alexander Borodin (1833-1887) – Cvartetul de coarde nr 2, în Re major (1881)
Allegro moderato – Scherzo – Notturno – Finale: Andante – Vivace

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Cvintet cu clarinet, in La major, K 581 (1789)
Allegro – Larghetto – Menuetto – Allegretto con variazioni

În afara bisericii:
Michele Mangani (1966) – Pagina d’album

Top