Musica Barcensis - 2023 - 3 Septembrie - Codlea

FONTE DI GIOIA & KLAUS-DIETER UNTCH (România)

Ora: 17.00

Locația: Biserica Fortificată Codlea

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile

FONTE DI GIOIA & KLAUS-DIETER UNTCH (România)

Fonte di Gioia

Csongor Dénes, Anna Dénes – Viori

István Csata – viola da gamba 

Amalia Erdős – clavecin

 

Klaus Dieter Untch – orgă

 

Formația Fonte di Gioia a fost înființatǎ în anul 2009 de cǎtre Csongor Dénes, Anna Dénes, István Csata și Amalia Erdős, absolvenți ai Academiei de Muzicǎ „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Entuziasmul și aplecarea spre muzica barocǎ i-a fǎcut pe cei patru membri ai formației sǎ participe la primul concurs baroc de muzicǎ de camera organizat în Romȃnia, La Stravaganza. Dupǎ doar douǎ luni de la constituire: Premiul II … și elanul de a merge mai departe… 

Dornici sǎ se perfecționeze, au participat la cursuri de mǎiestrie în cadrul Festivalului La Stravaganza precum şi în cadrul Academie de Sablé la Cluj. Sub îndrumarea unor personalităţi precum Mira Glodeanu, Mihai Ghiga, Bruno Cocset, Françoise Lengellé și Dieter Weitz  au devenit curând o prezenţă remarcabilă pe scena muzicii vechi din România, concertând în cadrul festivalelor estivale naționale în Sibiu, Cisnǎdioara, Sighișoara, Prejmer, Rȃșnov, Ghimbav, Odorheiul Secuiesc, Miercurea Ciuc, Satu-Mare şi bineînţeles, reşedinţa lor, Cluj-Napoca. 

Membrii formaţiei au mai cântat la Bucureşti şi Namur împreună cu ansambluri celebre precum Il Gardellino (Belgia) sau Ausonia (Franţa). Csongor Dénes, Anna Dénes şi István Csata cântă în Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj, în timp ce Amalia Erdős predă orgă, clavecin și muzică de cameră la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima”.

În  anul 2013 ansamblul baroc  Fonte di Gioia a lansat primul CD audio care își propune să readucă la viață sonoritatea celei mai vechi orgi din România (Paucișoara – județul Mureș, 1693) prin intermediul muzicii transilvănene și italiene.

În anul 2017 Fonte di Gioia a câștigat bursa oferită de Fundația Comunitas în cadrul căreia au susținut concerte, în formație lărgită, alături de soprana Renata Gebe-Fügi și violista Erzsebet Kiraly.

 

Klaus Dieter Untch s-a născut în 1969 la Dumbrăveni/Elisabethstadt. A luat primele lecții de orgă de la tatăl său, care era organist în Șaroș pe Târnave. La 16 ani, după moartea prematură a tatălui, a preluat rolul de organist în Șaroș. În 1990 a emigrat în Germania, unde a locuit timp de șase ani și a luat lecții de orgă de la Rainer Noll, organist din Wiesbaden. În 1996 s-a întors în România, a preluat postul de organist în Făgăraș și a devenit elevul profesorului Erich Türk. Din anul 2000 a început să studieze orga în Brașov cu profesorul Hans Eckart Schlandt și a devenit organist la Codlea/Zeiden.

Klaus Untch și-a construit o reputație solidă ca și compozitor și pedagog. A compus numeroase piese la cererea organistului Peter Kleinert din Frauenstein, care a interpretat multe dintre creațiile sale în premieră. Klaus Untch prezintă în concertele sale compoziții proprii în diferite stiluri de interpretare și, la cererea publicului, improvizează liber.

Programul concertului:

Fonte di Gioia

Dietrich Buxtehude (1637-1707) – Ciaccona în mi minor, BuxWV 160 (aranjament pentru 2 viori și continuo) 

Jean-François Dandrieu (1682-1738) – Trio Sonata în sol minor op.1 nr. 3 

Carl Friederich Abel (1723*-1787) – Sonata în mi minor pentru viola da gamba și continuo, nr. 6 WKO 146 – Moderato – Adagio – Minuetto

François Couperin (1668- 1733*) – Les Bergeries, Les Barricades Mysterieuses pentru clavecin solo (din Second Livre Pieces de Clavecin, Ordre nr. 6)

Johann Ludwig Krebs (1713-1780) – Ouverture a la Française KWV 317; Ouverture – Réjouissance – Menuet I, Menuet II – Bourrée – Gigue

Antonio Vivaldi (1678-1741) – La Follia op. 1 nr. 12 în re minor RV 63

* An aniversar 300 C. Fr. Abel

* An comemorativ 290 Fr. Couperin

* An aniversar 310 J.L.Krebs

 

Klaus – Dieter Untch

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Tocata în d (doric) BWV 538

Klaus – Dieter Untch (1969*) – Paraphrase “Allelujah!” / (Mel. L. Cohen) 

Improvizație liberă

 

Fonte di Gioia

Csongor Dénes, Anna Dénes – Viori

István Csata – viola da gamba 

Amalia Erdős – clavecin

 

Klaus – Dieter Untch – orgă

Top