Musica Barcensis - 2025 - 10 August - Sf. Martin

ANIVERSÂNDU-L PE BACH
Cipriana Smărăndescu (Italia) & Elöd Gabor (Brașov)

Ora: 17.00

Locația: Biserica Evanghelică Sf. Martin, Brașov

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile

CIPRIANA SMĂRĂNDESCU & MIRCEA LAZĂR – clavecin și vioară

Cipriana Smărăndescu – clavecin
Előd Gáborvioară

Cipriana Smărăndescu a studiat clavecinul cu Patrizia Marisaldi (Vicenza) și Ogneanca Lefterescu (București), specializându-se cu Ton Koopman, Andreas Staier, Patrick Ayrton și Pierre Hantaï. A câștigat premii și a participat la importante concursuri internaționale de clavecin la Milano, Pesaro, Leipzig și Brugge. A obținut Diploma și Master în Muzicologie la Universitatea Națională de Muzică din București (cu lucrări despre Sonata Barocă în creația lui Domenico Scarlatti), sub îndrumarea maeștrilor Grigore Constantinescu și Dinu Ciocan. Master în Muzicologie la Universitatea Națională de Muzică din București (cu lucrări despre Sonata Barocă în creația lui Domenico Scarlatti), sub îndrumarea maeștrilor Grigore Constantinescu și Dinu Ciocan. A concertat în Italia, Spania, Franța, Elveția, Austria, Belgia, Germania, Romania Auditorium Parco della Musica, Oratorio del Gonfalone, Festival „Urbino Musica Antica”, Accademia di Romania, Pietà de Turchini, Festival dei Due Mondi, Cantiere Internazionale d’Arte di Montepulciano, Festival Bach, Festival „Wanda Landowska”, Festival „Note senza tempo”, „Music for life – Emergency, Festival „Magie Barocche”, Festival Internazional de Musica Antiga de Caimari, Real Acàdemia de San Fernando, Musique Ancienne à Saint Paul, CESMA di Lugano, Accademia Mozarteum, Radiodifuziunea Romana, Filarmonica „G. Enescu”, Miercurea Ciuc Early Music Festival, Festival „La Stravaganza” etc.), înregistrând pentru Brilliant Classics, Continuo Records, Aliusmodum Records, Radio Vaticana, Radio RAI 3, TVR și Radio România etc. A câștigat concursurile de la Milano (Umanitaria), Pesaro (G.Gambi), obținând diploma de participare la concursurile internaționale de la Leipzig (J.S. Bach) și Brugge. Ca solistă, a înregistrat două compact discuri dedicate operelor lui J.S. Bach: Invenzioni, Sinfonie e Sei Piccoli Preludi de Johann Sebastian Bach și Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach. A fondat ansamblurile baroce Aliusmodum împreună cu Andrea Riderelli și Dolci Accenti, cu care are o foarte importantă activitate concertistică, înregistrând și un CD pentru Brilliant Classics.

Este profesor în cadrul Urbino Musica Giovani și Cristóbal Galán Baroque Academy, iar la Roma a fondat Aliusmodum Youth Harpsichord Academy, făcând parte din juriul mai multor concursuri internaționale de clavecin. Predă la Roma şi în diverse masterclass-uri (Sassari, Thiene, Urbino), elevii săi susţinând numeroase concerte şi câştigând diverse concursuri. Face parte din juriul diferitelor concursuri internaționale de clavecin.

Violonistul Előd Gábor și-a terminat studiile liceale în orașul natal, Miercurea Ciuc, și a absolvit cursurile de interpretare la vioară la Universitatea „Transilvania” din Brașov. În timpul și după anii de facultate, a participat la diverse cursuri de măiestrie, sub îndrumarea mai multor profesori, precum Melinda Béres, Katalin Hanke, Leona Varvarichi, Ulrike Titze, Benoit Douchy, Marcel Ponseele, Barnabás Kelemen și Răzvan Popovici. În concerte de muzică de cameră și concerte orchestrale, a cântat cu artiști precum Barnabás Kelemen, Katalin Kokas, Anna-Liisa Bezrodny, Jan-Erik Gustafsson, Jonian Ilias Kadesha, Maxim Rysanov, Mónika Tóth, Steffen Schlandt, Rebekka Hartmann etc. În prezent, este violonist al Orchestrei Operei din Brașov, membru al orchestrei de cameră din Miercurea-Ciuc și a ansamblului de muzică veche Concerto Spiralis, violist al Cvartetului Kronstadt, concertmaestru invitat al Orchestrei de Cameră Georgius din Sfântu Gheorghe și cadru didactic asociat la Universitatea „Transilvania” din Brașov.

Programul concertului:

„Aniversându-l pe Bach”

Programul conține, in prima parte, cea mai emblematică lucrare pentru clavecin solo a lui J.S. Bach, Variațiunile Goldberg BWV 988. 

În cea de-a doua parte, alte lucrări de referință din creatia bachiana, cateva dintre sonatele sale pentru vioară și clavecin (in ipostaza de instrument “obligat” sau de basso continuo), împreună cu o sonată a unuia dintre fiii marelui compozitor. 

Pe lângă datele nașterii și morții lui Bach (1685-1750), un eveniment ce trebuie marcat, concertul face parte dintr-un turneu în care clavecinista Cipriana Smărăndescu prezintă Variatiunile Goldberg în diverse festivaluri din întreaga Europa, împreună cu alte lucrări și alți muzicieni.

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Variațiunile Goldberg, BWV 988
Aria pentru clavicembalo cu 2 manuale; 30 Variațiuni; Aria: da Capo

                                 * * *

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Sonata pentru vioară și clavecin obligat BWV 1017 in Mi Major 
Adagio – Allegro – Adagio ma non tanto – Allegro

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Sonata pentru vioara si basso continuo BWV 1021 in Sol Major
Adagio – Vivace – Largo – Presto

Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788)
Sonata pentru vioară și clavecin obligat în sol minor,  BWV 1020: Allegro – Adagio – Allegro


Top