Festivalul Musica Barcensis 2017 - 29 iulie - Hărman

 

ALPHA DUO & GUITARCELLO (Italia & Elveția)

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Hărman

GuitarCello

Sînziana Bica – violoncel

Luca Villani – chitară clasică

Repertoriul original pentru chitară și violoncel nu este foarte mare; cu toate acestea, sunetul creat împreună de aceste instrumente este atât de evocator pentru a inspira chitaristului Luca Villani și violoncelistei Sinziana Bica să prezinte un fantastic concert spaniol și latino-american.

Isaac Albéniz Cordoba și Granada sunt portrete perfecte ale orașelor tipice spaniole, Astor Piazzolla Cafè 1930 și Nightclub 1960 aduc atâtea nuanțe intime și interesante de tango. Villa-Lobos Bachianas Brăileiras  introduce delicat sonata exigentă de Radamés Gnattali: chintesența autenticului său spirit brazilian completează acest duet controversat.

Alpha Duo (flaut și pian)

Teodora Sena Ducariu – flaut

Alexandra Ducariu – pian

Un duo exclusiv clasic, Alpha Duo a fost fondat de două surori care au crescut împreună într-un mediu familial muzical unde au început să cânte împreună la vârsta de 6 și respectiv 7 ani. Mai târziu, datorită opțiunilor universitare, Alexandra și Teodora au decis să continue drumuri separate.  Alexandra și-a continuat studiile de pian la Conservatorul din Milano, Italia, iar Teodora a urmat studiile de masterat in flaut la Universitatea din Lucerna, Elveția.

În 2016, Alexandra și Teodora au decis să reînceapă colaborarea și astfel au fondat Alpha Duo. Împreună, susțin recitaluri pe teme diferite, în încercarea de a promova muzica românească, elvețiană și italiană, atât în România cât și în străinătate. 

Teodora Sena Ducariu s-a născut în 1986, în Brașov (România). La vârsta de 4 ani primea deja primele lecții de pian de la mama ei, urmând ca la vârsta de opt ani, când l-a auzit cântând pe celebrul flautist James Galway, să decidă să studieze acest instrument. Deja la vârsta de 14 de ani, Teodora a susținut  primul ei recital de flaut. A început să studieze flautul  în Brasov, la Liceul de Muzică  ”Tudor Ciortea” cu Prof. Ioan Greluș. Studiile universitare le-a urmat în București în cadrul Universitătii  Naționale de Muzică cu Prof. Virgil Frâncu și Prof. Cătălin Oprițoiu. În septembrie 2013 își începe studiile de masterat la Facultatea de Muzică din Lucerna (Elvetia)  cu Sarah Rumer, apoi cu Charles Aeschlimann și Anne – Laure Pantillon, solo flautiști ai Orchestrei Simfonice din  Lucerna. De asemenea urmează și studii aprofundate de  piccolo cu Nicola Mazzanti, solo piccolo în orchestra Il Maggio Fiorention (Italia). În timpul studiilor de master, Teodora Ducariu a beneficiat de burse din partea Fundațiilor Hirschmann și C. und A. Kupper, dovedind rezultate excepționale. La perfecționarea sa, au contribuit și participările la numeroase masterclassuri cu renumiți flautiști precum: Sir James Galway, Benoit Fromanger, Mario Caroli, Pierre Yves- Artaud, Sophie Cherrier, Janos Balint, Patricia Morris, Christina Fassbender și Julieta Hurel. Teodora a început de foarte timpuriu să susțină concerte în România, în calitate de solistă, alături de  orchestra Filarmonicii din Brașov, a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești, a Filarmonicii din Giurgiu, precum și în calitate de membră a Orchestrei Române de Tineret sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, colaborator instrumentist în Orchestra Națională a Radiodifuziunii Române,  orchestra Operei  Naționale din București precum și cea a Filarmonicii ”George Enescu”.  De asemenea, a participat la numeroase concursuri și olimpiade atât în țară cât și în străinătate, fiind distinsă cu valoroase premii. În prezent, pe lângă definitivarea  masteratului de pedagogie muzicală în cadrul Universității de Muzică din Lucerna, Teodora își dezvoltă cariera muzicală, susținând recitaluri camerale: duo cu pian, harpă sau chitară, trio cu pian și cello, etc. Totodată, Teodora Ducariu este fondatoarea  cvintetului de suflători din  Lucerna, promovând proiectul educativ “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev.

Născută  în Brașov, Alexandra Ioana Ducariu a început să studieze pianul la Liceul de Artă  Brașov, cu profesoara  Corina Ibănescu. Urmează, apoi studiile la Conservatorul “G. Verdi” din Milano cu Cristina Frosini, obținând diploma în pian cu cele mai mari note și cursuri de masterclass cu Jerome Rose, Fillippo Gamba, Jean Marc Luisada, Jeffrey Swann. A obținut numeroase distincții la diverse concursuri naționale și internaționale: Premiul Special la Concursul de Pian “Bach” (România),  Premiul I la Concursul de Muzică “Gianni Pozzato ”(Italia), Premiul I la Concursul Intenațional “Konzerteum” (Grecia ) , Premiul II  la Concursul Internațional “Pro Piano” (România),  premiul I la Concursul de Muzică de Cameră  “Rotary” (Italia), Premiul I la competiția internațională “Villa Oliva”(Italia), ș.a. Artista se bucură de un program concertistic activ la nivel mondial, fiind invitată să cânte în diferite festivaluri fie ca solist, fie ca membru în orchestră:. Italia, Elveția, România, Franța, Grecia. Colaborează în duo pian-voce cu soprana Hsiao Pei Ku și ca duo cu flautista Teodora Ducariu. În prezent activează ca pianist acompaniator de competență internațională la Conservatorul din Milano colaborănd  cu importante societăți de concert din Milano, Torino, Pavia și Stresa.

Programul concertului:

Alpha Duo

Jules Mouquet: La Flute de Pan Op. 15

Gabriel Faure: Fantasie for flute and piano, op. 79

Georges Hue: Fantasie for flute and piano

Benjamin Godard: Suite des trois morceaux Op. 116

Teodora Ducariu – flaut

Alexandra Ducariu – pian

GuitarCello

Isaac  ALBENIZ  (Camprodon, 1860-Cambo-les-Bains, 1909)

Granada Cordoba

Astor PIAZZOLLA  (Mar del Plata, 1921 – Buenos Aires, 1992)

Caffè 1930

Nightclub 1960

Heitor VILLA-LOBOS (Rio de Janeiro, 1887-1959)

Bachianas Brasileira n.5

Radamés GNATTALI (Porto Alegre, 1906-Rio de Janeiro, 1988)       

Sonata for Cello & Guitar

I Allegro comodo

II Adagio

III Con spirito

Sinziana Bica – violoncel

Luca Villani – chitară clasică

Top