Festivalul Musica Barcensis 2017, Ediția a VIII-a

A VIII-a ediție a Festivalului Musica Barcensis, propune și în anul 2017, în toate weekendurile lunilor iulie și august, întâlniri muzicale inedite cu artiști locali, regionali sau internaționali renumiți, dar și cu tineri muzicieni, diversitate stilistică și bogăție coloristică.

Publicul de toate vârstele este invitat să descopere frumusețea locurilor, istoria bisericilor fortificate și să se delecteze cu muzica clasică – și nu numai – în cele 18 concerte ale acestei ediții.

Acustica de excepţie din cadrul bisericilor evanghelice Sf. Bartolomeu şi Prejmer (monument UNESCO) – le va aduce în postura de poli centrali în seria reprezentaţiilor, găzduind fiecare câte 4 concerte.

Musica Barcensis include în acest an:

  • 18 concerte în 11 biserici fortificate
  • Peste 200 de artiști din Olanda, Germania, Italia, Elveția și România
  • 5 concerte cu tineri muzicieni
  • Proiecții video
  • Prime audiții și debuturi artistice
  • Educație prin muzică
  • Muzică din baroc până în modernism
  • Ansambluri corale, instrumentale, soliști, muzică de orgă

Musica Barcensis ediția a VIII-a – momente inedite

Festivalul debutează în 1 iulie la Cristian cu concertul Orchestrei de tineret din Bremen (Germania), cu un repertoriu de anvergură, cu lucrări din romantism și cu deja tradiționala plimbare pe biciclete de la Brașov la Cristian, împreună cu “Brașovul Pedalează”

A doua sâmbătă din iulie este dedicată în exclusivitate excursiei muzicale pe urmele organistului din secolul al XIX-lea, Michael Schuster, în zona Rupea. Se vor vizita bisericile din zonă, unde organizatorii vor prezenta și interpreta mici concerte la orgă și vor fi citite scurte pasaje interesante din viața organistului.

În ultima sâmbătă din august, în cadrul deosebit al bisericii Sf. Martin din Brașov, copiii (dar și părinții și bunicii) se bucură de un concert special al unui cvintet din Sibiu cu muzica compozitorului danez Carl August Nielsen, care va fi completată de citirea unor povești de Hans Christian Andersen.

Musica Barcensis – diversitate, confluențe, educație prin muzică

De-a lungul celor 18 concerte vor fi audiate 4 coruri din Danemarca, Germania și România, ansambluri de duo, trio, cvartet, cvintet, sextet și octet inedite, soliști și muzică de orgă.

Muzicienii instrumentiști provin din Olanda, Elveția, Italia și România și aduc un repertoriu nou, variat și parțial necunoscut publicului.

Un punct important în agenda festivalului îl reprezintă motivarea tinerilor muzicieni, astfel vor fi 5 concerte în care elevi, studenți sau tineri muzicieni își vor prezenta programele.

Artiști locali și regionali cunoscuți deja și îndrăgiți de public vor fi prezenți și în această ediție de festival cu repertorii bogate și diversitate stilistică.

Nu lipsesc nici schimburile de idei și impresii precum și întâlnirile cu muzicienii, după concertele din Prejmer, la nelipsitul suc de corcodușe, în curtea bisericii.

De-a lungul celor 7 ediții, Festivalul Musica Barcensis a reuşit să ofere publicului o alternativă la concertele tradiţionale riguroase, o ocazie de a se deconecta din cotidian, precum şi iniţierea unei noi culturi – aceea a experimentării patrimoniului cultural din împrejurimile rurale, atât vizual cât şi muzical.

Programul detaliat al concertelor si ansamblurile participante va fi afișat pe site.

Festivalul Musica Barcensis este organizat de Fundația Forum ARTE în parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. România – Parohia Brașov și Bisericile Evanghelice din Bartolomeu, Codlea, Cristian, Ghimbav, Hălchiu, Hărman, Prejmer, Râșnov, Sânpetru, Sf. Martin și Vulcan.

Top