Festivalul Musica Barcensis 2017 - 1 iulie - Cristian

Brașovul pedalează la concert

Deschiderea festivalului Musica Barcensis cu Orchestra de Tineret din Bremen (Germania) și participarea Asociației “Brașovul Pedalează”

Data: 1 iulie 2017

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Cristian

Plecarea pe biciclete se face din fața Primăriei Brașov (statuia cu lupoaica) la ora 16:00

În 1 iulie 2017, Brașovul pedalează la Cristian, la concertul de debut al acestei ediții a Festivalului Musica Barcensis, protagoniști fiind Orchestra de Tineret din Bremen – Germania.

Orchestra de Tineret din Bremen s-a înființat în 1980 la Conservatorul din Bremen  „Jugendsinfonieorchester Bremen – Mitte“, singura mare orchestră completă.

În prezent la repetițiile săptămânale ale orchestrei cântă peste 70 de muzicieni cu vârsta cuprinsă între 13 și 20 de ani. Se prelucrează piese simfonice și concerte solo cu soliștii orchestrei. Efortul depus în timpul repetițiilor este compensat de concertele pe care le susțin. Anual acestea sunt organizate în sala de concerte “Die Glocke” (“Clopotul”) din Bremen, în cadrul spectacolului de” Muzică și Lumină” de la Hollersee, care are de fiecare dată cca. 20.000 de vizitatori, la deschiderea evenimentului “ Alergăm 6 zile” în arena OVB și la concertele Orchestrei Simfonice Internaționale de Tineret din Bremen.

Acesta este un proiect colectiv al celor 120 de instrumentiști din 21 de țări, care repetă intens și susțin inclusiv concerte cu scopul de a alcătui împreună un program.

Turneul anual reprezintă un alt punct culminant al activității orchestrei care a călătorit în ultimii ani în Danemarca, Italia, Franța, Spania, Letonia, Lituania și Polonia. În acest an ne bucurăm de prezența lor în țara noastră.

Interesul și bucuria colaborării pentru interpretarea pieselor muzicale precum și posibilitatea socializării contribuie la îmbogățirea experienței valoroase a membrilor JSO (International Youth Symphony Orchestra Bremen).

Membrii orchestrei se preocupă constant în pregătirea studiilor muzicale și astfel îi regăsim și în multe orchestre profesioniste.

Martin Lentz – născut la Hamburg și educat ca violoncelist și contrabasist în diverse orchestre de tineret, Martin Lentz a studiat muzica la conservatorul “Franz Liszt “din Weimar.

Elev fiind, el a acumulat experiență și ca dirijor în orchestra școlii astfel că în semestrul al 4 lea de studii având deja o pregătire în acest sens, a dirijat Orchestra de Cameră de Tineret a Conservatorului și Școlii de Artă din Jena. La Jena în următorii 20 de ani Martin Lentz s-a dedicat unei munci competente, transformând orchestra de cameră într-o orchestră simfonică multilateral activă.

În prezent Martin Lentz conduce pe lânga Orchestra Simfonică de Tineret JSO Bremen-Mitte și JSO-Bremen Nord, Orchestra Simfonică Internațională de Tineret din Bremen (IYSO) și Orchestra Filarmonică a expatriaților “Philarmonic Orchestra Expat”.

Deasemenea el este contrabasist al Orchestrei de cameră din Weimar. De 5 ani face parte din juriul Federației Germane “Jeunesses Musicales” și cânta în Asociatia Orchestrei de Tineret.

În decembrie 2004 a fost solicitat de către Fundația Barenboim-Said să supravegheze coordonarea programului de pregătire muzicală în teritoriile ocupate din Israel, în mod deosebit în Ramallah. Această responsabilitate și-a asumat-o Martin Lentz din 2005 până în 2009.

Mia Pribbernow – s-a născut la 27 august 1999 în Bremen. Prima lecție de pian a avut-o la vârsta de 5 ani și câțiva ani mai târziu a experimentat și violoncelul. La vârsta de 11 ani a început cursurile de oboi cu doamna Motoko Matsuda-Jaser.

În primăvara anului 2013 a devenit membră a Simfonietei de Tineret. Exact un an mai târziu a intrat în Orchestra Simfonică de Tineret (Jugendsinfonie-Orchester Bremen-Mitte), unde este azi șef de partidă. Este membră de aproape 2 ani în consiliul de administrație din partea tinerilor.

Pe lângă activitatea din orchestră, Mia a luat parte în școala ei la trei producții muzicale și în mai 2017 a cântat în cadrul unui concert de binefacere alături de alți elevi și de orchestra elevilor din clasele superioare, un concert solo pentru oboi și vioară de J.S.Bach.

În primăvara acestui an Mia a luat bacalaureatul și își va continua studiile.

 Programul concertului:

Martin Lentz„bereavement“ – 2015 (attacca)

Joseph Joachim Raff – „Eine feste Burg ist unser Gott“ op.127

Ludwig August Lebrun – Concert nr. 1 pentru oboi și orchestră

Pauză

Antonin Dvořák  – Simfonia Nr.5 în Fa Major, Op.76

Dirijor: Martin Lentz

Oboi: Mia Pribbernow

Top