Festivalul Musica Barcensis 2016 - 31 iulie - Bartolomeu

Corul Jubilate – dirijor Mihaela Cesa – Goje

Amalia Goje – orgă

Data: 31 iulie 2016

Ora: 19.00

Locația: Biserica Evanghelică Bartolomeu, Brașov, Str. Lungă nr. 251

Ultimul concert la Biserica Bartolomeu, din cadrul acestei ediții de Festival Musica Barcensis îi va aduce la Brașov pe membrii corului Jubilate din Cluj, sub conducerea dirijoarei Mihaela Cesa Goje. La orgă vor fi acompaniați de către sora dirijoarei, Amalia Goje. Corul Jubilate aparține de catedrala Greco-catolică Sf. Iosif  din Cluj și este compus din numeroși studenți și foști studenți ai Conservatorului. Programul concertului este compus din lucrări din renaștere până în timpurile noastre, captând publicul prin calitatea vocală și omogenitatea ansamblului.

Corul Jubilate a fost înfiinţat în anul 2006, din iniţiativa dirijoarei Mihaela Cesa-Goje. Corul susține serviciul liturgic duminical al Capelei Sf Iosif din Cluj Napoca. Are în repertoriu peste două sute de lucrări ce acoperă o paletă stilistică generoasă, de la Renaşterea italiană la creaţiile cele mai recente.
Corul este invitat cu regularitate să susţină concerte a capella şi cu acompaniament de orgă. A participat de asemenea la Festivalul de muzică religioasă de la Rîşnov şi Cisnădioara.
În anul 2010, Corul Jubilate a lansat un prim CD, de colinde. În martie 2012 au avut loc înregistrările celui de-al doilea CD cu denumirea CANTATE DOMINO ce cuprinde lucrări religioase din repertoriul internaţional şi autohton.
În mai 2015 a fost invitat să participe în Festivalul Internațional Sigismud Toduță pentru a interpreta Psalmul 133 de Toduță, lucrare ce a fost imprimată în premieră absolută pe CD-ul mai sus menționat.

Mihaela Cesa-Goje a absolvit Academia de Muzică „Gh. Dima” clasa prof. Florentin
Mihăescu, studiile de masterat la clasa prof. Gh. Victor Dumanescu, și de asemenea masteratul la Academia Regală de Muzică din Londra. În Statele Unite a beneficiat de îndrumarea dirijorilor Marin Aslop, Gustav Meier şi Harold Farberman, iar în cadrului Festivalului de la Lucerna a studiat cu Bernard Haitink.  In 2009 este desemnată câştigătoarea programului: Taki Concordia Conducting Fellowship, ocazie cu care debutează la pupitrul orchestrelor americane Baltimore Symphony, Colorado Symphony, Florida Orchestra. În 2011 devine Dudamel Felow şi debutează la pupitrul orchestrei Los Angeles Philharmonic unde a activat şi ca dirijor asistent al maeștrilor: Leonard Slatkin, Gustavo Dudamel, John Williams, Semyon Bychkov. În 2011 obține titlul de doctor sub îndrumarea Prof. univ dr. Valentin Timaru. În prezent este lector la Academia de Muzică Gh. Dima.
Din 2014 este invitată cu regularitate ca dirijor la Opera Naționala Cluj, în decembrie 2016 va debuta la pupitrul Operei din Dallas, SUA.

Amalia Goje a absolvit Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în anul 2008, la clasa de orgă a prof. univ. Ursula Philippi şi lect. Univ Erich Türk. În perioada 2005-2006 a studiat orga la Hochschule für Künste din Bremen, Germania, cu prof. Wolfgang Baumgratz şi muzica veche cu prof. Harald Vogel. A participat activ la cursuri de măiestrie în Germania, Franţa, Olanda şi Ungaria unde a studiat orga și clavecinul cu profesori de renume internațional (Hans Davidsson, Harald Vogel, Lorenzo Ghielmi, Peter van Dyke, Bine Bryndorf, Paolo Crivellaro, Reinhard Jaud, Theo Jellema, Tillman Benfer, Joris Verdin şi clavecin cu Dieter Weitz şi Franҫoise Lengeleé).
În 2006 a fost finalistă a Concursului Internaţional de Orgă “Georg Muffat” din Schlaegl, Austria. În 2011  a câștigat premiul III la Concursul Internaţional de Orgă „Jan Kucharskiʺ din Łódź, Polonia. În anul 2012 a beneficiat de bursa Fundației „Eberhard Kraus” din Regensburg, Germania, în cadrul căreia a susținut trei concerte în Bamberg, Regensburg și Furth im Wald. Tot în cursul aceluiaşi an a înregistrat și publicat CD-ul Cantate Domino, care conține în prima audiție absolută Psalmul 133 de Sigismund Toduță pentru orgă și cor, alături de Corul „Jubilate” al Capelei Greco-Catolice „Sf. Iosif” din Cluj-Napoca, dirijat de Mihaela Cesa-Goje.Este invitată să susţină concerte în ţară (Cluj-Napoca, Sibiu, Cisnădioara, Sighişoara, Mediaş, Râșnov, Ghimbav, Prejmer, Braşov), şi în străinătate (Germania, Olanda, Spania).
Colaborează cu filarmonici din țară şi este invitată să concerteze alături de diverse formaţii camerale.Din 2009 este membru al formaţiei de muzică barocă „Fonte di Gioia”, cu care susţine o intensă activitate concertistică. Ansamblul obţine Premiul II, imediat după constituire, la primul concurs de muzică barocă din Romania, „La Stravaganza”, desfăşurat la Cluj-Napoca în 2009.
În primăvara anului 2013 lansează primul CD audio, care își propune să readucă la viață sonoritatea celei mai vechi orgi din România (Păucișoara, județul Mureș, 1693) prin intermediul muzicii transilvănene, dar și să facă muzica veche din Italia cunoscută publicului larg.
În prezent este profesoară de orgă la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” și doctorandă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.

Programul concertului:

Claudio Monteverdi (1567-1643) – Christe Adoramus Te

Thomas Morley (1557-1602) – Agnus Dei

William Byrd (1540-1623) – Ave verum

Claudio Monteverdi (1567-1643), ar. Serban Marcu – Iam morriar, mi filli (pe muzica madrigalului Lasciatemi morire)

Tomas da Victoria (1548 -1611) – Ave Maria

J.S. Bach (1685 -1750) – Preludiu si fuga in Sol Major BWV 541

J.S. Bach (1685 -1750) – O Mensch, bewein dein Sünde gross BWV 622

Max Reger (1873 -1916) –  Acht Geistliche Gesänge, op 138 : Das Agnus Dei

Eric Whitacre (1970-) – Lux Aurumque 

Paul Mealor (1975-) – Ubi Caritas

Paul Mealor (1975-) –  Ave Maria 

Gabriel Faure (1845 -1924) – Cantique de Jean Racine 

Louis Vierne (1870 -1937) –  Messe Solennelle op 16 : Kyrie 

 

Top