Festivalul Musica Barcensis 2016 - 24 iulie - Bartolomeu

Ansamblul Cantate Domine – orgă, violoncel, voce

Elisa Gunesch – mezzosoprană

Ursula Philippi – orgă și pian

Kurt Philippi – violoncel

 

Data: 24 iulie 2016

Ora: 19.00

Locația: Biserica Evanghelică Bartolomeu, Brașov, Str. Lungă nr. 251

Cantate Domino, este ansamblul invitat să concerteze duminică, 24 iulie, la Bartolomeu. Membrii acestuia vor arăta universul romantic prin interpretarea la orgă, violoncel și voce al repertoriului din secolele XIX-XX. Lirismul violoncelului îl face predestinat să umple spațiul sacru, iar orga și vocea vor fi partenerul ideal pentru a reliefa sufletul romantic.

Cantate Domino este un ansamblu variabil în jurul muzicienilor Ursula și Kurt Philippi. În funcție de proiectele muzicale, cei doi muzicieni colaborează cu cântăreți și soliști instrumentiști. Ansamblul își desfășoară activitatea cu precădere în biserici, abordând un repertoriu variat de muzică religioasă.

Absolventă a Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, Ursula Philippi este astăzi profesor universitar la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj. Între anii 1985 și 2014 a activat la Sibiu ca organistă a Bisericii Evanghelice, susținând o bogată activitate concertistică la orga Sauer, cel mai mare instrument din Transilvania. Ursula Philippi predă stilistica interpretării orgii, muzică de cameră și bas cifrat-acompaniament. În anul 2006 Ursula Philippi și-a susținut teza de doctorat cu titlul ”Rolul orgii în liturghia Bisericii Evanghelice din Transilvania”.

Absolvenții clasei de orgă din Cluj se regăsesc azi în multe centre culturale din țară și din străinătate, cinci dintre ei fiind cadre universitare. În luna septembrie 2010, în cadrul primului Festival al Orgii organizat de Radio România, clasa de orgă condusă de Ursula Philippi a susținut un spectacol multimedia de 4 ore la Studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Române.

Laureată a unor concursuri internaţionale şi naţionale (Concursul A. Bruckner de la Linz/Austria, ediţia 1978, Concursul Primăvara la Praga, ediţia 1979), organista concertează intens atât în ţară, cât şi în străinătate, efectuând în decursul anilor numeroase turnee în Europa, precum și în Kazahstan, Kirgizia şi Japonia.

Repertoriul artistei cuprinde muzică de orgă de la Renaştere până la avangardă muzicală, Ursula Philippi realizând numeroase prime audiţii. Dublul CD Orgi istorice din Transilvania, produs la douăsprezece dintre cele mai vaoloroase instrumente cu prestigioasa firmă germană Dabringhaus und Grimm din Germania a primit în 1992 Premiul Criticii Germane de Disc.

Activând la o mare orgă romantică de la începutul secolului XX, organista abordează cu predilecţie marele repertoriu romantic. În 1998 a înregistrat la Sibiu integrala sonatelor de orgă de August Gottfried Ritter cu “Dabringhaus und Grimm”. Ursula Philippi concertează, de asemenea, cu regularitate în diferite ansambluri camerale. Este director de programe al stagiunii estivale de concerte Plimbări muzicale la Cisnădioara.

Interesul special al artistei îl constituie astăzi salvarea unora dintre vechile orgi din Transilvania. Ursula Philippi este deseori invitată să susţină prelegeri despre orgi istorice din Transilvania în ţară şi peste hotare și publică articole pe această temă atât în reviste de specialitate cât și de larg interes. Mai multe informaţii despre această temă se pot accesa în Registrul Orgilor Bisericilor Evanghelice C.A. din

În 2005 a fost membru în juriul Concursului Internaţional de orgă Gottfried Silbermann de la Freiberg/Germania, iar în 2014 în juriul Concursului Internațional de la Muzzana, Italia.

Înregistrarea din aprilie 2008 a organistei cu oratoriul Patimile după Matei de Hans Peter Türk, în colaborare cu ansamblul coral Meißner Kantorei sub bagheta lui Christfried Brödel, a fost distinsă în luna mai 2009 cu Premiul Supersonic Award al revistei pizzicato din Luxemburg.

Programul concertului:

César FRANCK – Grand Choeur în Do major – orgă

Antonin DVOŘÁK – Der Herr ist mein Hirte – pentru mezzosoprană și orgă

Camille SAINT SAËNS – Fantaisie in Re bemol major op. 101 – orgă

(Dedicată reginei Elisabeta a României în 1895)

Antonin DVOŘÁK – Liniștea pădurii – violoncel și pian

Carl LOEWE – Erlkönig – Tom der Reimer: Două balade – mezzosoprană și orgă

Felix MENDELSSOHN BARTHOLDY – Cântec fără cuvinte – violoncel și pian

Carl LOEWE – Ceasul – mezzosoprană și pian

Top