Musica Barcensis - 2017 - 12 august - Hălchiu

 

Ansamblul Cantante Domino

Ora: 17.00

Locația: Biserica Evanghelică Hălchiu

Cantate Domino este un ansamblu variabil în jurul muzicienilor Ursula și Kurt Philippi. În funcție de proiectele muzicale, cei doi muzicieni colaborează cu cântăreți și soliști instrumentiști. Ansamblul își desfășoară activitatea cu precădere în biserici, abordând un repertoriu variat de muzică religioasă.

Absolventă a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Ursula Philippi este astăzi profesor universitar la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj. Între anii 1985 și 2014 a activat la Sibiu ca organistă a Bisericii Evanghelice, susținând o bogată activitate concertistică la orga Sauer, cel mai mare instrument din Transilvania. Ursula Philippi a predat stilistica interpretării orgii, muzică de cameră și bas cifrat-acompaniament. În anul 2006 Ursula Philippi și-a susținut teza de doctorat cu titlul ”Rolul orgii în liturghia Bisericii Evanghelice din Transilvania”
Absolvenții clasei de orgă din Cluj se regăsesc azi în multe centre culturale din țară și din străinătate, cinci dintre ei fiind cadre universitare. În luna septembrie 2010, în cadrul primului Festival al Orgii organizat de Radio România, clasa de orgă condusă de Ursula Philippi a susținut un spectacol multimedia de 4 ore la Studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Române.
Laureată a unor concursuri internaţionale şi naţionale (Concursul “A. Bruckner” de la Linz/Austria, ediţia 1978, Concursul “Primăvara la Praga”, ediţia 1979), organista concertează intens atât în ţară, ca şi în străinătate, efectuând în decursul anilor numeroase turnee în Europa, precum și în Kazahstan, Kirgizia şi Japonia. 
Repertoriul artistei cuprinde muzică de orgă de la Renaştere până la avangardă muzicală, Ursula Philippi realizând numeroase prime audiţii. Dublul CD “Orgi istorice din Transilvania”, produs la douăsprezece dintre cele mai vaoloroase instrumente cu prestigioasa firmă germană “Dabringhaus und Grimm” din Germania a primit în 1992 Premiul Criticii Germane de Disc. 
Activând la o mare orgă romantică de la începutul secolului XX, organista abordează cu predilecţie marele repertoriu romantic. În 1998 a înregistrat la Sibiu integrala sonatelor de orgă de August Gottfried Ritter cu “Dabringhaus und Grimm”. Ursula Philippi concertează, de asemenea, cu regularitate în diferite ansambluri camerale. Este director de programe al stagiunii estivale de concerte Plimbări muzicale la Cisnădioara.
Interesul special al artistei îl constituie astăzi salvarea unora dintre vechile orgi din Transilvania. Ursula Philippi este deseori invitată să susţină prelegeri despre orgi istorice din Transilvania în ţară şi peste hotare și publică articole pe această temă atât în reviste de specialitate cât și de larg interes. Mai multe informaţii despre această temă se pot accesa în Registrul Orgilor Bisericilor Evanghelice C.A. din România.
În 2005 a fost membru în juriul Concursului Internaţional de orgă Gottfried Silbermann de la Freiberg/Germania, iar în 2014 în juriul Concursului Internațional de la Muzzana, Italia. Înregistrarea din aprilie 2008 a organistei cu oratoriul Patimile după Matei de Hans Peter Türk, în colaborare cu ansamblul coral Meißner Kantorei sub bagheta lui Christfried Brödel, a fost distinsă în luna mai 2009 cu Premiul Supersonic Award al revistei pizzicato din Luxemburg.

Soprana Melinda Samson a absolvit Academia de Muzică clujeană în 2005, specializându-se la masterclass-uri cu Rachel Harnisch, Jan Philip Schulze (Elveția) și Monika Mauch (Germania). A obținut o serie de premii la concursuri de specialitate, precum Premiul al II-lea la Festivalul Internațional de Muzică Barocă 2011 – ”La Stravaganza” Cluj-Napoca, Premiul al II-lea la Concursul Național de Canto – ”Marțian Negrea” din Ploiești în 2000 și Premiul I ”Hariclea Darclée” Brăila 1999. Ca solistă a participat la numeroase concerte vocal-simfonice, camerale, gale de operă, recitaluri de lied și festivaluri din România, Germania, Ungaria, Turcia și Republica Moldova. În prezent este preparator universitar la
Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală.

Matthias Weichert, bas, originar din Germania a urmat între anii 1965-1974 cursurile muzicale ale Școlii Thomas din Leipzig. Până în 1981 s-a specializat la Școala de Muzică Carl Maria din Dresda, fiind, apoi, o vreme angajat al Teatrului Saxonia și Opera Națională belgiană La Monnaie. A avut numeroase colaborări cu Opera din Berlin și Leipzig, iar din anul 2000 susține concerte ca solist independent fiind protagonistul a numeroase turnee prin Europa, Israel, Coreea de Sud, Japonia și SUA.
În 1997 a devenit lector la Școala de Muzică bisericească din Dresda iar din 2002 este profesor de canto la Școala Superioară de Muzică Carl Maria din Dresda.

Klaus Philippi s-a născut la Sibiu în anul 1987 și este membru al orchestrei Filarmonicii de Stat din acelasi oraș. La vârsta de 12 ani și-a îndreptat curiozitatea asupra oboiului, realizând primul contact cu acest capricios instrument de suflat sub îndrumarea lui Christine Luthi, originară din Elveția și domiciliată la Sibiu între anii 2000-2002. În ultimii patru ani înainte de obținerea Diplomei de Bacalaureat ca elev al Colegiului Național ,,Samuel von Brukenthal” Sibiu, Lucia Dobri i-a fost profesoară pentru disciplina oboi, acordându-i ajutorul necesar pentru a putea concura cu succes la Examenul de Admitere al Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Din toamna lui 2006, Klaus Philippi a devenit student al renumitului profesor Aurel Marc, cel care l-a sprijinit considerabil pentru a-și îmbunătăți nivelul tehnic de stăpânire al oboiului. A promovat examenul de Licență în anul 2010.

Datorită deciziei de a-și continua studiile universitare peste hotare, a participat la examene de admitere ale mai multor instituții de învățământ muzical din străinatate, reușind în octombrie 2011 să se înscrie la cursurile Universității de Muzică ,,Carl Maria von Weber” din Dresda, unde Jens Prasse și Sibylle Schreiber i-au fost profesori de oboi. Tot aici și-a dezvoltat pasiunea pentru muzica de cameră, activând ca membru al unui cvintet de suflători și participând  în septembrie 2012 la cea de-a 36-a Academie Internațională de Muzică de Cameră din Mânăstirea Frenswegen Nordhorn/Germania, cunoscând metodica de interpretare a profesorilor Klaus Becker (oboi), Georg Klutsch (fagot), Norbert Kaiser și Johannes Peitz (clarinet).

Interesat în mod special de muzica barocă, a participat în repetate rânduri la cursurile conduse de către maeștri în muzica veche precum clavecinistul și muzicologul Ludger Remy sau dirijorul Hans-Christoph Rademann.

În primăvara anului 2010, Klaus Philippi a făcut parte din ansamblul ,,Icon Arts, ansamblu invitat să susțină un concert la Muzeul Național de Geologie București în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi. Între anii 2006-2011 a fost membru permanent al Sibiu Youth Orchestra.

Fiind un artist cu talent jurnalistic, respectiv un pasionat ascultător al concertelor oferite de către muzicienii oaspeți pe scena sibiană, Klaus Philippi își pune în practică plăcerea de a relata în scris despre cele auzite, presa în limba germană din România fiind platforma lui de experiment.

Programul concertului

Johann Sebastian Bach (1685-1750):

Liebster Jesu, mein Verlangen/Iubite Isuse, a mea dorință

Concerto in Dialogo BWV 32

Georg Böhm (1661 – 1733)

Freu dich sehr, o meine Seele/Bucură-te, o, suflet al meu

Partita für Orgel solo/Partită pentru Orgă solo

Hans Peter TÜRK (1940):

Liebe lebt auf/Iubirea exaltă

Choralbearbeitung für Sopran- und Baritonsolo, Oboe, Streichquartett und Orgel, UA.

Prelucrare de coral pentru soprană și bariton solo, oboi, cvartet de coarde și orgă, p.a.a.

Melinda Samson, Soprană (Sibiu), Matthias Weichert, Bas (Dresda), Klaus Philippi (Oboi), Iuliana Cotârlea, Mihail Silișteanu (Vioară), Gabriel Silișteanu (Violă), Kurt Philippi (Violoncel), Ursula Philippi (Orgă)

Top