Festivalul Musica Barcensis 2017 - 6 august - Prejmer

 

Ansamblul vocal WÜRZBURG – Germania

Melinda Samson  – soprană

Ursula Philippi – orgă

Ora: 17.00

Locația: Biserica Fortificată Prejmer

În prima duminică din luna august centrul concertelor  festivalului Musica Barcensis se mută în localitatea Prejmer, locul de unde a plecat în anul 1999 conceptul de a oferi concerte în bisericile fortificate. Sub denumirea Diletto musicale, aceste concerte au atras un public numeros care a generat apoi ideea de a extinde și asupra altor localități această ofertă. Din 2010 s-a născut MUSICA BARCENSIS.

Ansamblul vocal Würzburg

Ansamblul vocal fondat de Philipp Barth în anul 1996 a reuşit în decursul anilor să atragă atenţia cu interpretările sale caracteristice și programe inedite. În centrul repertoriului stau lucrările corale a cappella din toate epocile, cu precădere din secolele XX și XXI. Din anul 2013 dirijorul corului este Wilhelm Schmidts.

Corul a participat în repetate rânduri cu success la concursul “Bayerischer Chorwettberb”, fiind laureat cu premiul pentru cea mai bună lucrare modernă („Armer junger Hirt“ de Karlheinz Stockhausen).

În programele concertelor se regăsesc lucrări din epoca barocului de Antonio Lotti, Johann Adolph Hasse, Jan Dismas Zelenka, Domenico Scarlatti, motetele de Johannes Brahms şi Max Reger pentru cor a cappella, cât şi piese de Arnold Schönberg (“Friede auf Erden”), Ernst Krenek (“Die Jahreszeiten”), Francis Poulenc (Missa in sol major), Einojuhani Rautavaara (“Die Erste Elegie”) , Philippe Hersant (“Stabat mater”) sau Hans Peter Türk (“Gebet aus Siebenbürgen”).

www.vocalensemble-wuerzburg.de

Wilhelm Schmidts s-a născut în anul 1985 la Rupea. A studiat orga cu Ursula Philippi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi cu Christoph Bossert la Universitatea de Muzică din Würzburg/Germania, specializându-se apoi pe dirijatul vocal-simfonic cu profesorii Jörg Straube (cor) şi Ari Rasilainen (orchestră).

La Universitatea din Bamberg activează ca  dirijor al ansamblurilor corale si orchestrale, susţinând de asemenea cursuri de dirijat şi analiză muzicală.  Este dirijor al corului de cameră „Vocalensemble Würzburg” cu care abordează un repertoriu sofisticat. La Universitatea de Muzică din Würzburg predă dirijatul coral.

Wilhelm Schmidts a fost bursier al Serviciului German de Schimb Academic (DAAD) precum şi al „Evangelisches Studienwerk Villigst”.   

Absolventă a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Ursula Philippi este astăzi profesor universitar la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj. Între anii 1985 și 2014 a activat la Sibiu ca organistă a Bisericii Evanghelice, susținând o bogată activitate concertistică la orga Sauer, cel mai mare instrument din Transilvania. Ursula Philippi a predat stilistica interpretării orgii, muzică de cameră și bas cifrat-acompaniament. În anul 2006 Ursula Philippi și-a susținut teza de doctorat cu titlul ”Rolul orgii în liturghia Bisericii Evanghelice din Transilvania”
Absolvenții clasei de orgă din Cluj se regăsesc azi în multe centre culturale din țară și din străinătate, cinci dintre ei fiind cadre universitare. În luna septembrie 2010, în cadrul primului Festival al Orgii organizat de Radio România, clasa de orgă condusă de Ursula Philippi a susținut un spectacol multimedia de 4 ore la Studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Române.
Laureată a unor concursuri internaţionale şi naţionale (Concursul “A. Bruckner” de la Linz/Austria, ediţia 1978, Concursul “Primăvara la Praga”, ediţia 1979), organista concertează intens atât în ţară, ca şi în străinătate, efectuând în decursul anilor numeroase turnee în Europa, precum și în Kazahstan, Kirgizia şi Japonia. 
Repertoriul artistei cuprinde muzică de orgă de la Renaştere până la avangardă muzicală, Ursula Philippi realizând numeroase prime audiţii. Dublul CD “Orgi istorice din Transilvania”, produs la douăsprezece dintre cele mai vaoloroase instrumente cu prestigioasa firmă germană “Dabringhaus und Grimm” din Germania a primit în 1992 Premiul Criticii Germane de Disc. 
Activând la o mare orgă romantică de la începutul secolului XX, organista abordează cu predilecţie marele repertoriu romantic. În 1998 a înregistrat la Sibiu integrala sonatelor de orgă de August Gottfried Ritter cu “Dabringhaus und Grimm”. Ursula Philippi concertează, de asemenea, cu regularitate în diferite ansambluri camerale. Este director de programe al stagiunii estivale de concerte Plimbări muzicale la Cisnădioara.
Interesul special al artistei îl constituie astăzi salvarea unora dintre vechile orgi din Transilvania. Ursula Philippi este deseori invitată să susţină prelegeri despre orgi istorice din Transilvania în ţară şi peste hotare și publică articole pe această temă atât în reviste de cât și de larg interes. Mai multe informaţii despre această temă se pot accesa în Registrul Orgilor Bisericilor Evanghelice C.A. din România.
În 2005 a fost membru în juriul Concursului Internaţional de orgă Gottfried Silbermann de la Freiberg/Germania, iar în 2014 în juriul Concursului Internațional de la Muzzana, Italia. Înregistrarea din aprilie 2008 a organistei cu oratoriul Patimile după Matei de Hans Peter Türk, în colaborare cu ansamblul coral Meißner Kantorei sub bagheta lui Christfried Brödel, a fost distinsă în luna mai 2009 cu Premiul Supersonic Award al revistei pizzicato din Luxemburg.

Soprana Melinda Samson a absolvit Academia de Muzică clujeană în 2005, specializându-se pe masterclassuri cu Rachel Harnisch, Jan Philip Schulze (Elveția) și Monika Mauch (Germania). A obținut o serie de premii la concursuri de specialitate, precum Premiul al II-lea la Festivalul Internațional de Muzică Barocă 2011 – ”La Stravaganza” Cluj-Napoca, Premiul al II-lea la Concursul Național de Canto – ”Marțian Negrea” din Ploiești în 2000 și Premiul I ”Hariclea Darclée” Brăila 1999. Ca solistă a participat la numeroase concerte vocal-simfonice, camerale, gale de operă, recitaluri de lied și festivaluri din România, Germania, Ungaria, Turcia și Republica Moldova. În prezent este preparator universitar la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală.

Programul concertului:

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847)

Jauchzet dem Herrn, alle Welt (Psalm 100) –  pentru cor a cappella

Hear my prayer (Psalm 55) – pentru soprană, cor şi orgă

Max Reger (1873–1916)

„Acht geistliche Gesänge” op. 138 – pentru cor a cappella

Hans Peter Türk (*1940)

Ich hebe meine Augen auf zu den Bergen (Psalm 121) – pentru cor şi orgă

Randall Thompson (1899–1984) 

Alleluia – pentru cor a cappella

Jehan Alain (1911–1940)

Ave Maria

Tantum ergo

pentru soprană şi orgă

Francis Poulenc (1899–1963)

Salve Regina – pentru cor a cappella

Jonathan Dove (*1959)

Seek him that maketh the seven stars – pentru cor şi orgă

Francis Poulenc

Gloria

Sanctus

Agnus Dei

pentru soprană şi cor a cappella

Melinda Samson, soprană

Ursula Philippi, orgă

Vocalensemble Würzburg

Wilhelm Schmidts, dirijor

Top