Musica Barcensis - 2018 - 26 August - Prejmer

 

Jugendbachchor & Capella Coronensis

Ora: 17.00

Locația: Biserica Fortificată Prejmer

Festivalul Musica Barcensis se încheie cu concertul aniversar Jugendbachchor, care sărbătorește în acest an 25 de ani de la înființare.

Jugendbachchor – Corul de tineret Bach al Bisericii Evanghelice C.A., Parohia Brașov a fost înființat în anul 1993 de către Eckart Schlandt, ca adăugire la corul “mare” Bach. Începând cu anul 2004, Steffen Schlandt este dirijorul, atât al corului de tineret, cât și al corului mare Bach. Cântăreții au alcătuit împreună, un repertoriu ce cuprinde intonări pentru 4 până la 8 voci, din perioada Evului Mediu până la modernism. Cei aproximativ 20 de membrii fac parte din 6 confesiuni şi vorbesc trei limbi materne.

Corul de tineret Bach a participat, înainte de toate, la răspândirea repertoriului sacru prin concerte în Transilvania, apelând totodată la bogata zestre de tradiție muzicală locală.

În ultimii ani au fost create două DVD-uri și patru CD-uri, care conțin piese necunoscute și uitate, fiind readuse astfel la lumină. Totodată, corul de tineret Bach dorește să atragă atenția asupra valorosului și amenințatului peisaj organistic transilvănean, oferind numeroase concerte caritabile pentru susținerea proiectelor de restaurare.

Ca semn al aprecierii sale generale, corul de tineret Bach a fost invitat în turnee locale și în străinătate (München, Dresden, Zürich, Winterthur, Ulm, Stuttgart ș.a.). Corul reprezintă, fără urmă de îndoială, diversitatea colorată culturală a Transilvaniei și a României.

Ansamblul brașovean Capella Coronensis este format de Steffen Schlandt pentru a interpreta muzică vocal-instrumentală cu specific religios. Repertoriul constă în lucrări din epoca barocă, clasică și romantică din Europa și continentul american. Compozițiile autohtone sunt prezente în concertele ansamblului, fiind acordată o atenție sporită repertoriului mai puțin cunoscut – descoperit în arhive și biblioteci din România. Distribuția variază în funcție de repertoriu, iar membrii ansamblului preiau de multe ori roluri solistice.

Programul concertului:

“Mitteldeutschland – Germania mediană”

1. Georg Friedrich Händel – Nisi Dominus – Psalm 127

I. Nisi Dominus – coro a 5; II. Vanum est vobis – Tenore; III. Cum dederit dilectis – Contralto; IV. Sicut sagittae – Basso; V. Beatus vir – Tenore; VI. Gloria patri – doppio coro

2. Jan Dismas Zelenka (1679-1745) – Miserere – ZWV 57

I. Miserere; II. Gloria Patri I; III. Gloria Patri II; IV. Sicut Erat; V. Miserere II

3. Johann Friedrich Fasch – Ouverture in d – FaWV K:d4

I. Ouverture; II. Gavotte; III. Aria Largo; IV. Fuga; V. Menuet   

4. Johann Sebastian Bach – Kantate “Aus der Tiefe rufe ich Herr zu Dir” BWV 131

I. Sinfonia e Coro; II. Aria con Corale (Soprano e Basso); III. Coro – Ich harrete des Herrn; IV. Aria con Corale (Alto e Tenore); V. Coro – Israel, hoffe auf den Herrn

 

Capella Coronensis

Jugendbachchor

Dirijor: Steffen Schlandt

Top