Musica Barcensis - 2018 - 28 Iulie - Sânpetru

 

Ansamblul Sectio Aurea

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Fortificată, Strada Republicii

Ansamblul Sectio Aurea (RO-BE)

Mária Szabó – flaut drept (Cluj-Napoca)

Maria Petrescu – oboi baroc (Bucureşti/Bruxelles)

István Csata – viola da gamba (Miercurea-Ciuc/Cluj-Napoca)

Paul Cristian – spinetă (Braşov)

invitat: Zoltán Majó – flaut drept (Cluj-Napoca)

În parteneriat cu Festivalul de Film și Istorii Râșnov

Istoria omenirii a parcurs un drum lung în identificarea proporţiei perfecte, traduse în relaţii matematice (şirul lui Fibonacci), dar odată descoperită şi identificată numeric şi geometric, a apărut şi revelaţia faptului că ea este prezentă în sinele nostru fizic şi spiritual dintotdeauna. Fascinaţia acestei proporţii a traversat secole, a alchimizat frumosul într-un număr, explicând creaţia şi întreaga ei manifestare. Indiferent de fila aleasă din istoria omenirii, „Sectio Aurea” (Secţiunea de Aur) îl întâmpină pe cel care îi descifrează misterul cu puterea sa de a pătrunde în esenţa frumosului. Muzica nu a rămas în afara ei, aripa geniului manifestându-se prin perfecţiune formală în compoziţii psaltice sau contemporane, dar şi la Bach, Mozart, Beethoven sau Chopin.

Ansamblul Sectio Aurea s-a născut în 2014, ca răspuns la o provocare adresată de Festivalul de Film Istoric Râșnov, având în componenţă muzicieni tineri, dar cu o bogată experienţă în practica interpretării autentice a muzicii vechi, toţi având studii de specialitate în Europa. Formula de bază este de cvartet (flaut drept, oboi baroc, viola da gamba şi spinetă), folosind replici fidele ale instrumentelor originale, la care se adaugă, ca invitat, un al doilea flaut drept. Repertoriul abordat îi (re)uneşte pe membrii ansamblului în realizarea unei conexiuni sufleteşti întru spiritul de epocă, incluzând piese instrumentale special adaptate (transcrise sau aranjate) de membrii formaţiei pentru formula sa instrumentală: compoziţii din Barocul german, francez, italian și englez, la care se adaugă piese provenind din vechi manuscrise transilvane (Codex Caioni, Manuscrisul de la Sf. Gheorghe). Programul acestui concert este inspirat de muzica prezentată în perioada barocă la ceremoniile și festivităţile de la curţile nobiliare europene.

Programul concertului:

1. Alessandro Scarlatti (16591725) – Sonata à 4  – Adagio – Allegro – Minuetto

2. Georg Philipp Telemann (16811767) – Triosonata în Fa major, TWV 42:F3 – Vivace – Mesto – Allegro

3. Francois Couperin (16681733) – La Bersan & Les Barricades Mystérieuses (Pièces de clavecin, II)

4. Giovanni Sammartini (17001775) – Sonata în Sol major, Op. 13, No. 4 – Andante – Allegro – Adagio – Minuet

5. Michel Pignolet de Montéclair (16671737) – Concert à deux flûtes sans basse (1723) – Prélude – Badinage – Gigue à la manière Françoise – Gigue à la manière Italienne – Les Ramages – Fugue

6. Georg Philipp Telemann (16811767) – Triosonata în do minor, TWV 42:c2  – Largo – Vivace – Andante – Allegro

7. Johann Friedrich Fasch (1688–1758) – Cvartet în Si bemol major, FaWV N:B1 –Largo – Allegro – Grave – Allegro

Top