Musica Barcensis - 2018 - 29 Iulie - Biserica Neagră

 

London Schools Symphony Orchestra

Ora: 19.00

Locația: Biserica Neagră, Brașov

London Schools Symphony Orchestra

Numită de  Sir Simon Rattle  “un ambasador incomparabil pentru dinamismul și excelența tineretului britanic”,  London Schools Symphony Orchestra (LSSO) este, de mai bine de 60 de ani un reper al artei interpretative a tinerilor muzicieni londonezi.

Este gestionată de Centrul pentru Tineri Muzicieni din Londra, o divizie a Guildhall School și susținută și sponsorizată de City of London Corporation.

Orchestra își propune să ofere membrilor săi o experiență completă privind repertoriul orchestral, de la Bach, până la Beethoven, Bartók și alți compozitori.

A cânta în LSSO înseamnă oportunitatea de a cunoaște muzica din interior; de a colabora cu dirijori cunoscuți; de a acompania câțiva dintre cei mai iluștri soliști ai lumii și de a forma prietenii de lungă durată prin bucuria împărtășită și entuziasmul de a face muzică împreună.

Sponsorizată de City of  London Corporation, LSSO prezină trei concerte la Barbican Center plus un turneu în fiecare vară. Cursurile au loc în vacanțele de iarnă, primăvarâ și vară, și includ repetitții intense cu muzicieni de top din Londra. Participarea la toate cursurile este încurajată, dar nu obligatorie. În caz de nevoie, este disponibilă și finanțarea cursurilor și a turneelor.

Orchestra a concertat de-a lungul timpului sub bagheta a numeroşi dirijori de talie internaţională, printre care Sir Colin Davis, Sir Charles Mackerras, Sir Simon Rattle, Sir Richard Armstrong, Tamás Vásáry, și Leif Segerstam. Turnele de vară au avut loc în Turcia, Japonia, Polonia, Argentina, Italia și Statele Unite.

Activitatea ca dirijor a lui Peter Ash a inclus premiere globale la Festivalul Salzburg, lucrarea lui Tobias Picker Fantastic Mr. Fox pentru Opera din Los Angeles și The Minpins, aranjament propriu al muzicii orchestrale a lui Sibelius, în St. Petersburg. In UK, a colaborat  cu multe orchestre, incluzând The Royal Philharmonic Orchestra, diverse orchestre BBC, London Sinfonietta, City of London Sinfonia și Scottish Chamber Orchestra. Activitatea în muzica veche include primele trei producții ale lui Haydn pentru Opera Garsington, concertul de deschidere al Festivalului Bicentenar Mozart din Praga, din 1991, cu Piotr Anderszewski  și Belshazzar, de Handel, în Spania.

În calitate de compozitor, opera lui, Keepers of the Night, care a avut premiera în iulie 2007, cu Corul Copiilor din Los Angeles, a fost apreciată de Alan Rich (Variety și LA Weekly) pentru “farmecul, sofisticarea și frumusețea profundă …”

Cea de-a doua operă, “The Golden Ticket”, bazată pe nuvela pentru copii a lui Roald Dahl, Charlie și Fabrica de ciocolată, a avut premiera în iunie 2010, susținută de Teatrul de Operă St Louis, și a fost primită cu  entuziasm. Criticul de la “Opera Today” a lăudat “paleta aurală a lui Ash”, în timp ce “Chicago Tribune” a descris spectacolul ca “delicios … un amestec artistic de simplitate și sofisticare”. Mai multe spectacole au urmat la Opera Wexford din Irlanda și apoi în Atlanta, Georgia, în SUA, unde Ash a dirijat. O înregistrare live bazată pe aceste performanțe a fost descrisă de Gramophone ca fiind “încântătoarea transformarea a cărții lui Dahl într-o aventură tumultuoasă și îndrăzneață”.

Cea mai recentă creație,  The Pelicantata, este o cantată seculară dramatică neobișnuită, care se adresează publicului de orice vârstă. Bazată pe nuvela lui Roald Dahl’s The Giraffe and the Pelly and Me, s-a bucurat de o primire foarte bună la premiera din Bath Abbey, din 4 martie 2017, cu Sir Tony Robinson, ca narator și The Stroud Choral Society.

Ash locuiește în Londra, unde dirijează orchestrele  de la London’s Centre for Young Musicians și este director artistic al London Schools Symphony Orchestra. A condus LSSO mai mult de  zece ani și a fost cu LSSO în turnee în toată Europa, dar și în Turcia și Japonia.

Programul concertului:

1. George Enescu – Rapsodia Română Nr. 1 în La major, Op. 11

2. Leonard Bernstein – Three Dance Episodes from On the Town

3. Béla Bartók – Concert pentru Orchestră

Dirijor – Peter Ash

Top