Musica Barcensis - 2018 - 7 Iulie - Hălchiu

Orchestra și corul Sf. Cecilia – Cluj

Corul Hittfeld Germania

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Hălchiu

Corul Hittfeld (Germania) reînființat în anul 1994, este format din 65 de membri activi, repertoriul său fiind foarte variat, de la cântecele populare simple până la melodiile cunoscute din opere, madrigale, motete și până la lucrările de anvergură al geniului oratoric. Începând din 2005 Marius Adam a preluat conducerea muzicală al acestui ansamblu, perioadă în care nivelul artistic al corului a crescut însemnat.  

Corul și orchestra Sfânta Cecilia din Cluj își conturează activitatea sa prin abordarea repertoriului specific procesiunilor liturgice la biserica Sfântul Mihail. Cântecele gregoriene, coralele și opusurile corale, care răsună cu ocazia diferitelor sărbători ecleziastice contribuie la apropierea sufletului nostru și al enoriașilor de Divinitate. În afară de aceste sărbători, corul și orchestra noastră susține un număr mare de concerte vocal-simfonice pentru a promova repertoriul muzicii bisericești, cu precădere spre acele lucrări care au fost compuse în Transilvania. Ansamblul nostru se bucură de sprijinul Asociației Musica Sacra-Cluj, precum și al parohiei romano-catolice Sf. Mihail.

Gebe-Fügi Renáta s-a născut în Cluj-Napoca și a terminat studiile primare la “Colegiul de Muzică Sigismund Toduţă”, secția vioară, fiind ulterior licențiată a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca. În prezent urmează o a doua specializare, secția canto, sub îndrumarea profesoarei Carmen Gurban, și este violonistă la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. De la vârsta de 15 ani studiază muzică veche la vioară. A frecventat cursurile de măiestrie ale lui Petr Zeifart, Sophie Gent și Bernhard Forck. A participat la numeroase concerte în Ungaria, Elveția, Cehia, Italia, cu orchestra “Posticum Iuventutis Internationalis”. A avut privilegiul de a cânta pe scena Operei Maghiare din Cluj-Napoca, la Gala Închiderii stagiunii- “Concertul artiștilor tineri”. Interesată de muzica barocă a cântat la numeroase concerte cu formația Quarto D’Oro și Fonte di Gioia, și cu orchestra barocă Transylvania Galante în cadrul Festivalului de Muzică Barocă ’La Stravaganza’. În noiembrie 2017 a câștigat premiul I la Concursul de interpretare Mozart, iar în Ianuarie 2018 a avut ocazia de a cânta Simfonia a II-a ”Lobgesang” de F.Mendelssohn-Bartholdy, cu Filarmonica de Stat Oradea.

Molnár Mária s-a născut la Târgu-Mureș și a studiat la Academia de Muzică din Cluj, clasa prof. Ghoerghe Roșu. Între anii 1986-1998 a fost membră a corului Operei Naționale Române din Cluj, iar ulterior a devenit solista Operei Maghiare de stat din aceeași urbe. Activitatea sa artistică în calitate de solistă este foarte bogată, suținând concerte în Belgia, Olanda, Italia, Croația, Ungaria ș.a.m.d. Repertoriul abordat în cei 16 ani de carieră este foarte vast, formând mai bine de 40 de roluri în opere și operete. Pe lângă acest repertoriu a interpretat partida de sopran sau alto solo în nenumărate creații vocal simfonice de-a lungul carierei.

Tenorul Gheorghe Vlad sa născut în 1984 în România, studiind arta muzicală la Academia de muzică din București. Cariera sa artistică a început-o în 2003, colaborând cu Filarmonica Națională din București. În timpul parteneriatului cu Filarmonica, Gheorghe Vlad a susținut multiple concerte consolidându-și tehnica de canto. Din repertoriul vocal-simfonic a interpretat creații de Bach, Händel, Mozart, Rossini și compozitori ai secolului XX. După absolvirea Academiei de Muzică a obținut un angajament permanent la Opera Națională din București. În 2009 a debutat pe scena Operei Naționale cu Rolul lui Carlino din opera „Le Cantatrici Villane” de la Valentino Fioravanti. Ca și Bursier al Academiei de Bel Canto din Bad Wildbad și finalist al unui concurs internațional de canto devine foarte apreciat și invitat permanent al Festivalului Rossini din Wildbad. Itinerarul său artistic abordează roluri ca si Adalberto în “Adelaide di Borgogna”, Lindoro în “Italiana in Algeri” și Comte, în “Le Comte Ory”, rol cu care a debutat și la Teatrul de Sarrià și la Festivalul „Klangvokal” în Dortmund. Gheorghe Vlad este finalist al Concursului de Canto Mirabent (2017) și a petrecut mulți ani studiind cu maestrul Raul Gimenez, unul din elevii renumitului tenor Alfredo Kraus. Din sezonul 2013/2014 a cântat la Opera de cameră din Hamburg Rolul lui Alfredo în “La Traviata”, Don Ottavio în “Don Giovanni”, Ferrando în “Cosi fan tutte”, Lord Percy în “Anna Bolena”, Alberto în Rossini “La Gazzetta”, precum și Roger în “La Rondine” de Puccini.

Marius Adam s-a născut la Cluj. A studiat canto sub îndrumarea profesorilor  Gheorghe Roșu și Vasile Boldor. Din anul 1988 până în 1998 a fost solist la Opera din Brandenburg/Germania. Încă din timpul studiului a avut ocazia să susțină numeroase concerte atât în țară, cât și în străinătate. Repertoriul său cuprinde o vastă varietate de lieduri și roluri din opere. Începând din 1998 este solist al Operei de cameră din Hamburg. În calitate de dirijor al corului mixt Hittfeld a susținut nenumărate concerte și a reînviorat viața muzicală din această comunitate. Din august 2016 preia funcția de director adjunct al operei de cameră din Hamburg, iar apoi din 2017 este numit director general și artistic.

Potyó István s-a născut în 1983 la Brașov. Între 2002-2006 urmează cursurile facultății de muzică din Brașov, iar ulterior la Cluj, secția pedagogie-muzicală și orgă (profesor Erich Türk). Studiul dirijoral îl dobândește sub îndrumarea lui Cornel Groza, Petre Sbârcea și Ciprian Para. Începând din iulie 2004 este organist al bisericii Sfântul Mihail din Cluj. În calitate de dirijor al corului și orchestrei Sfânta Cecilia, interpretează numeroase lucrări vocal-simfonice de anvergură. A luat parte la cursuri de perfecționare în dirijat sub conducerea lui Szabó Dénes și Michael Gohl. În anul 2012 a dobândit titlul de doctor în muzică, având ca arie de cercetare muzica religioasă din Transilvania secolelor 18-19.

Programul concertului:

Oratoriul Messiah – Georg Friedrich Händel

Corul Hittfeld Germania

Corul și Orchestra Sf. Cecilia Cluj

Gebe-Fügi Renáta – sopran

Molnár Mária – alt

Gheorghe Vlad – tenor

Marius Adam – bas

Dirijor: Potyó István

Messiah (HWV 56) este un oratoriu în limba engleză, compus în 1741 de către Georg Friederic Händel, cu un text scriptural de Charles Jennens după Biblia Regelui James și  Psalmi. A fost pentru prima dată interpretată la Dublin la 13 aprilie 1742 și a avut premiera la Londra, aproape un an mai târziu. După o recepție publică inițială modestă, oratoriul a câștigat popularitate, devenind în cele din urmă una dintre cele mai cunoscute și cele mai frecvente opere corale din muzica occidentală.

Top