Musica Barcensis - 2018 - 8 Iulie - Bartolomeu

 

Duo mezzosopran și orgă Elisa Gunesch / Brita & Jürg Leutert

Ora: 19.00

Locația: Biserica Evanghelică Bartolomeu, Brașov, Str. Lungă nr. 251

Mezzosoprana Elisa Gunesch s-a născut în Sibiu, a urmat liceul Samuel von Brukenthal, iar apoi a studiat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, absolvind masteratul la aceeași instituție în 2013. A jucat roluri de musical (Dreigroschenoper de Bertolt Brecht), operetă (Liliacul de J. Strauss) și operă (Le nozze di Figaro, La clemenza di Tito de W.A. Mozart). S-a specializat în domeniul liedului cu soprana Rachel Harnisch (Elveția) și canto baroc cu Monika Mauch (Germania). În prezent este profesor de canto clasic la Liceul de Artă Sibiu. Face parte din duo-ul Allodola alături de Melinda Samson; participă la recitaluri de lied și colaborează la concerte vocal-simfonice (Oratoriul de Crăciun de J.S. Bach, Requiem de A. Schnittke, König David de A. Honegger) și în diferite formații de muzică de cameră alături de Katalin Boldizsar, Ursula și Kurt Philippi, Wilhelm Schmidts, Teodora Mitze-Cîrciumaru, Lucian Gheju, Brita Falch-Leutert, cântând atât în țară, cât și în străinătate, dedicându-și o mare parte din atenție spre muzica transilvăneană, spre cunoașterea, răspândirea și valorificarea ei.

Brita Falch Leutert a crescut în Lofoten (Nordul Norvegiei). A studiat muzică bisericească în sudul Norvegiei, apoi și-a continuat studile în Olanda.

Jürg Leutert a crescut lângă Lacul Zurich și a studiat inițial în Elveția, iar apoi și-a continuat studiile în Olanda.

Acolo s-au cunoscut, și-au finalizat studiile împreună în Elveția și au trăit și lucrat în primii 10 ani ca și cantori în Elveția.

Din februarie 2015, Jürg Leutert ocupă funcţia de dirijor al Corului Bach din Sibiu şi de director muzical al Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Brita Falch-Leutert a preluat, în acelaşi timp, funcţia de cantor la Biserica Evanghelică C.A. din Sibiu.

Cei doi au activat 17 ani în funcţia de cantori, dirijori și profesori de muzică  pe insulele Lofoten, în nordul Norvegiei. Jürg a predat ore pentru toate instrumentele cu coarde şi a fondat o orchestră de coarde formată din copii şi tineri. A fost, în acelaşi timp, şi dirijorul corului Vestlofoten Damekor. Cu acesta a susţinut în prezenţa M. S. Regina Sonja, la aniversarea a 100 de ani de la introducerea dreptului universal de vot, un program muzical cu lucrări aparţinând mai multor compozitoare din diferite secole şi provenind din diferite culturi. Întrucât o mare parte din lucrări nu erau scrise pentru distribuţia respectivă, soţii Leutert au refăcut aranjamentul muzical potrivit cu aceasta.

În calitate de cantori au prezentat în ultimii patru ani patru lucrări baroce diferite pentru perioada pascală, adăugându-le vechiul text norvegian şi adaptându-le muzical la condiţiile locale. Această iniţiativă de a face accesibil material muzical necunoscut muzicienilor şi publicului este continuată şi în Transilvania. Amândoi pun un accent deosebit pe diversificarea sunetului corului şi optimizarea posibilităţilor sale, pe nuanţe şi culori ale sunetului. Astfel încearcă să susţină diferitele stiluri şi moduri de exprimare în interpretarea vocală şi în muzică în general. La acestea se adaugă ca parte esenţială de comunicare prin muzică integrarea repertoriului în contexte locale date.

Cu muzica instrumentală în biserica parohială din Sibiu și în Transilvania precum și în activitatea  de dirijori de cor, ei sunt interesați întotdeauna de muzica mai puțin cunoscută, preferabil locală. Ca duo, păstrează tradiția muzicii populare nordice norvegiene, înapoi în timp până în vremea vikingilor  cântând la diverse instrumente muzicale arhaice, la care se adaugă piese la patru mâini cântate pe diverse orgi.

Programul concertului:

Cântece biblice pentru orgă și voce

1. Antonín Dvořák (1841 – 1904) – Zece cântece biblice (Op.99, 1894) – din Psalmul 97 și Psalmul 119

2. Adolph Friedrich Hesse (1809 – 1863) – Andante și Allegretto din Fantezia în re minor pentru orgă la 4 mâini (Op. 87, 1863) – din Psalmul 55 și din Psalmul 23

3. Niels Wilhelm Gade (1817 – 1890) – Andante pentru orgă la 4 mâini (1874) –  Psalmii 144 și 145 și dinPsalmul 61, 64 și 59 și Psalmul 137

4. Franz Schubert (1797 – 1828) – Fuga în mi minor pentru orgă la  4 mâini (1828) – din Psalmul 25 și din Psalmul 121

5. Johann Georg Albrechtsberger (1750 – 1813) – Preludiu și Fugă pentru orgă la 4 mâini (Adagio – Allegro) – din Psalmul 98

 

Elisa Gunesch – mezzosopran

Brita Falch Leutert – orgă

Jürg Leutert – orgă

Top