Musica Barcensis - 2021 - 29 August - Vulcan

Concert aniversar: Fanfara ”Țara Bârsei” – 30 de ani

Ora: 17.00

Locația: Vulcan – Pădurea Hill

În cazul în care vremea nu o va permite, evenimentul se va desfășura în Sala Mare a comunității, cu sprijinul oficialităților locale.

Intrarea este liberă. Evenimentele vor fi organizate conform măsurilor de protecție și distanțare ce se impun.

Fanfara ”Țara Bârsei” – 30 de ani de existență

Concert instrumental aniversar – 30 ani de existență a Fanfarei ”Țara Bârsei” va fi susținut, începând cu ora 17.00, pe scena din pădurea Hill, din Vulcan, unde odinioară, în zile de sărbătoare oamenii se adunau să petreacă împreună. 

Fanfara este simbolul unei comunități (re)unite. Prezența unui asemenea concert în festival este mesajul de speranță și unitate în aceste vremuri atipice.

Prin marele exod al saşilor transilvăneni, între anii 1990-1991 au dispărut și fanfarele saşilor din localităţile Ţării Bârsei. Cu muzicienii rămaşi s-a constituit în 1991 Fanfara “Ţării Bârsei”; la început au fost 45 de membri. În prezent fanfara numără 30 de membri activi, saşi, români, unguri, din 7 localități diferite. Fanfara este o formaţie culturală aferentă Forumului Germanilor din România – Județul Brașov, care pune la dispoziţie sălile sale pentru trei repetiţii lunar, asigurând şi transportul muzicienilor, având în vedere că aceştia provin din șapte localităţi ale Ţării Bârsei

Repertoriul cuprinde mai ales muzică germană din Boemia (marş, polcă, vals, lied), dar include şi piese complexe, cum ar fi potpuriuri, uverturi, prelucrări de cântece populare, muzică modernă și de  film, cu multe versiuni proprii. Fanfara “Ţara Bârsei” concertează la diferite ocazii: serbări populare, sărbători religioase, diferite concerte în sală şi în aer liber, seri culturale, serbări oficiale şi private. Aportul fanfarei este solicitat pe întreg teritoriul ţării deoarece este singura formaţie de acest gen.

La spectacole membrii fanfarei poartă de regulă uniformele tipice, donaţii din Germania şi Austria, dar cu plăcere poartă şi portul săsesc.

Anul 1991 reprezintă pentru fanfara “Ţara Bârsei” nu doar anul înfiinţării ei ci şi anul debutului pe scenă, şi anume în Prejmer, la întâlnirea corurilor din Ţara Bârsei. În afara repetiţiilor (câte 3 lunar) şi a apariţiilor în public (25-35 anual) membrii fanfarei nu se reunesc.

În afara graniţelor ţării, fanfara a fost de trei ori în turneu: 1992 şi 1994 în Germania, 2002 în Austria, Germania şi Danemarca. În țară, fanfara a avut concerte în nenumărate localități, ca de exemplu Bucureşti, Timişoara, Reşiţa, Iaşi, Sibiu, Mediaş, Sighişoara, Sovata, Sinaia, Codlea, Râşnov, Zărneşti, etc. Fiind singura fanfară săsească de pe teritoriul României, fanfara “Ţara Bârsei” are un steag propriu donat de către doamna Sabine Vuşmuc cu ocazia jubileului de 10 ani de existenţă. 

Fanfara “Ţara Bârsei” a scos două CD uri până în prezent. De la înfiinţare,  fanfara “Ţara Bârsei” a cunoscut peste 350 de apariţii în ţară și în străinătate. 

Programul concertului:

Julius Fucik – Florentiner Marsch

V.S. Avsenik – Es ist so schon, ein Musikant zu sein

Freek Mestrini – Heimatglocken

Hans-Joachim Rhinow – Rund um den Globus

Norbert Galle – Bohmischer Traum

Josef Straus – Walzerperlen

Ernst Mosch – Der Solotrommlermarsch

Josef Repa – Borsicka Polka

Charly Ricanek – Dance With The Saragossa Band

Ladislav Kubes – Jihoceska Polka

Gery Schunn – Gemutliche Stunden

Gunter Schromm – Nette Spielerei

Top