Musica Barcensis - 2022 - 21 August - Hărman

PERCUSSIONescu & Matei Ioachimescu

Ora: 17.00

Locația: Biserica Evanghelică Fortificată din Hărman

Intrarea este liberă.

Irina Rădulescu – marimbă
Andrei Duță – vibrafon
Matei Ioachimescu – flaut

Protagoniștii turneului sunt deja cunoscuți publicului din România în urma unor serii de concerte extrem de iubite și de cerute precum “La Vida Loca”, ”Origins”, ”Romanian Rhapsody”, “Bits of Romanian Beats” sau “Vibraimba”. Este vorba despre flautistul Matei Ioachimescu, artist (re)cunoscut al scenelor internaționale, care, prin interpretarea sa spontană și creativă și prin felul în care transmite emoția și interacționează cu publicul, este considerat un adevărat ”rockstar” al muzicii clasice. Odată cu acest proiect, Matei Ioachimescu (artist stabilit la Viena), revine pe scenele din România în compania lui PERCUSSIONescu (Irina Rădulescu – marimbă, Andrei Duță – vibrafon), un grup cameral original, de excepție, care deja se impune pe scenele internaționale. Împreună, îmbinând creativitatea cu tehnica remarcabilă, cei trei artiști vor explora noi teritorii muzicale în seria de concerte “Legends”, oferind publicului o experiență sonoră complet nouă.

Matei Ioachimescu

Celebrul compozitor finlandez Kalevi Aho afirma despre Matei Ioachimescu: „Cântatul lui a impresionat profund publicul, după fiecare concert mai mulți spectatori au izbucnit în lacrimi, iar aplauzele au fost neobișnuit de lungi. Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautiști pe care i-am ascultat.” Matei Ioachimescu, flautist român de renume, susține o activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit și unde a studiat flautul cu profesoara Barbara Gisler și muzică veche cu profesorul și clavecinistul Ingomar Rainer. Flautiști și profesori renumiți precum Pierre-Yves Artaud, Renate Armin Greiss, Ion Bogdan Ștefănescu sau Aurele Nicolet l-au influențat în dezvoltarea sa ca artist. Matei Ioachimescu este laureat al mai multor distincții si burse ( Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation ) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall.

Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat “Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste două instrumente. În calitate de solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreuna cu orchestre filarmonice din țară și din străinatate. Este cunoscut pentru turneele naționale și europene: Legends, Romanian Rhapsody, Paris, Playlist, Culorile Sunetelor și La Vida Loca, proiectul cu succes internațional pe scene din România, Austria, Polonia și Estonia, care a adus în anul 2019 albumul cu același nume lansat la casa de discuri ViennArt. Matei Ioachimescu este membru fondator al Green Thing Ensemble. Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, i-a fost încredințat titlul de “Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către Ministerul de Externe al Austriei. Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația. Din anul 2020, Matei Ioachimescu predă flautul la Facultatea de Muzică și Teatru, a Universității de Vest din Timișoara.

 

PERCUSSIONescu

Versatilitatea, sensibilitatea, virtuozitatea și interesul permanent pentru inovație, sunt elementele care definesc PERCUSSIONescu, singura formație camerală de percuție din România înființată în anul 2016, de către tinerii muzicieni Irina Rădulescu și Răzvan Florescu. Inițiativa celor doi are ca fundament pasiunea comună pentru muzica de cameră și pentru muzica nouă deopotrivă, precum și afinititatea pentru instrumentele melodice, respectiv vibrafonul și marimba, două dintre cele mai sofisticate și spectaculoase instrumente de percuție. Direcția muzicală pe care o propune PERCUSSIONescu este inedită, aceștia căutând în permanență să împărtășească publicului muzica ce se află la granițele a trei stiluri distincte: clasic, jazz și clasic-contemporan. Grupului i s-a alăturat în anul 2022 tânărul Andrei Duță, o tânără speranță a vibrafonului și a percuției, în general. Abordarea îndrăzneață și originală a grupului a fost imediat observată și apreciată încă de la debut, câștigând notorietate cu fiecare apariție. Printre cele mai importante realizări ale formației se numără reprezentarea Universității Naționale de Muzică din București la Festivalul și Concursul internațional “Umanitaria” din Milano (2017), obținerea dublei burse Erasmus pentru anul universitar 2018-2019 la Academia de Muzică Janaček din Brno, Cehia (prima bursă Erasmus oferită de UNMB pentru o formație camerală) și, nu în ultimul rând, debutul internațional ce a avut loc în luna Decembrie a anului trecut, prin susținerea unui concert în cadrul Festivalului Internațional de Percuție din Brno. În prezent, fac parte din proiectul “Connectarts”, prima platformă online din România dedicată promovării profesioniste a tinerilor interpreți de muzică clasică/contemporană.

 

Andrei Duță este un tânăr percuționist care la doar 14 ani se remarcă deja printr-o  abordare matură a repertoriului de marimbă  și de multipercuție, deopotrivă. La vârsta de 8 ani începe studiul muzicii la catedra de pian principal a Colegiului Național de Muzică George Enescu din București și, doi  ani mai târziu, pasionat fiind de tobe, se reorientează către instrumentele de  percuție, unde își descoperă și pasiunea pentru Marimba solo. Pe parcursul celor  cinci ani de studiu, la clasa profesorului Alexandru Sturzu, Andrei Duță și-a însușit un repertoriu bogat, ce îi pune în valoare virtuozitatea și sensibilitatea și care i-a adus numeroase premii importante în cadrul Olimpiadei Naționale de  Interpretare Instrumentală, printre care amintim Premiul I la Etapa națională, 2022, premiul I la  etapa zonală – 2020, Premiul III la etapa națională – 2019. De asemenea, a participat la Festivalul  Cultural Național Arta Sonoră la ediția din 2019, desfășurată la Breaza și la ediția din 2022, desfășurată la Mogoșoaia, sub îndrumarea profesorului Alexandru Sturzu. De când este elev al catedrei de percuție, este o prezență nelipsită în stagiunea de concerte Live la Enescu.

Programul concertului:

Led Zeppelin Suite (ar. Jorge Rojas)

Heart-shaped Box (Curt Cobain/ Jacob Elkin)

Metallica Medley (ar. Jorge Rojas)

Fear of the Dark (ar. Jorge Rojas)

…in Time (Gabriel Mălăncioiu)

Riffs and Solos (Mihai Măniceanu)

I don’t want to miss a thing (ar. Jorge Rojas)

Don’t smoke on the land (Andrei Petrache)

Sweet Child of Mine (ar. Jorge Rojas)

Top