Musica Barcensis - 2022 - 24 Iulie - Codlea

Valentin Șerban & Gabriel Gîțan

Ora: 17.00

Locația: Biserica fortificată din Codlea

Intrarea este liberă.

Valentin Șerban este câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21), după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român.

A început să studieze vioara la vârsta de șapte ani, în orașul său natal (Brașov, România). La începutul educației sale muzicale, Valentin Șerban a luat lecții și a participat la masterclassuri cu violoniști precum Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Maestro Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski, Maestro Ilarion Ionescu-Galaţi, Silvia Marcovici, Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Adam Han-Gorski, Arlette Bonamy, Alexandru Tomescu. 

Valentin Șerban a obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

Este câștigătorul unor concursuri naționale și internaționale de vioară, cum ar fi Concursul Internațional Andrea Postacchini (Italia), Concursul Național Mihai Jora (România), Concursul Internațional Ștefan Ruha (România), Concursul Internațional În Memoria lui Enescu (România).

A cântat în săli faimoase de concerte cum ar fi Grande Salle Pierre Boulez – Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall în Antwerp, Ateneul Român, Opéra de Dijon, Le Volcan în Le Havre etc. și a fost pe aceeași scenă cu muzicieni renumiți, precum Alina Pogotskina, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez, Viviane Hagner, Diana Ketler, Răzvan Popovici, Aimo Pagin, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin, Marius Ungureanu. 

 

Pianistul Gabriel Gîțan (n. 1996) a urmat cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Muzică din București, beneficiind de îndrumarea profesorilor Viniciu Moroianu, Verona Maier, Steluța Radu, și Cristina Popescu-Stănești. Pe parcursul anilor de studenție a participat și obținut premii la numeroase concursuri precum: Festivalul Muzicii Maghiare, București, mai 2018 (Premiul I); Drumul spre Celebritate, Mogoșoaia, octombrie 2019 (Premiul II); Constanța International Competition – Festival for Young Pianists, noiembrie 2020 (Premiul I și alte Premii Speciale). De asemenea, a primit Bursa de Excelență oferită de UNMB pentru realizări artistice semnificative de două ori, în 2018 și în 2021.

A susținut recitaluri pe scene importante atât în calitate solistică, dar și alături de parteneri de muzică de cameră. Astfel, în decembrie 2019, a fost invitat să cânte în seria concertelor de muzică clasică de la Saint Martin in The Fields – Trafalgar Square, Londra, realizate în parteneriat cu ICR. A colaborat și cu Institutele Culturale Maghiare, susținând recitaluri de pian la sediile acestora din Paris și Londra în 2017, respectiv 2018. La Sala Mică a Ateneului Român a susținut șapte recitaluri camerale în cadrul Stagiunii de marți seara (2017- 2022). La Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2021, a fost acompaniator oficial la secțiunile vioară și violoncel. În octombrie 2020, a susținut un recital cameral în cadrul seriei Concertele Roz, Sala Radio, alături de violoncelistul Cornelius Zirbo. În iunie 2021 a cântat alături de violoncelistul Ștefan Cazacu într-un recital din cadrul Mogoșoaia ClasicFest. În septembrie 2021 a cântat împreună cu Valentin Șerban pe scena Sălii Auditorium Maximum din Cluj-Napoca, într-un recital organizat în cadrul Festivalului Enescu 2021.

Valentin Serban & Gabriel Gitan

Programul concertului:

Franz Schubert (1797-1828) – Sonata în La Major, D. 574, „Grand Duo” (1817)
Allegro moderato – Scherzo: presto – Andantino – Allegro vivace

Karol Szymanovski (1882-1937) – Sonata în Re minor op.9 (1904)
Allegro moderato patetico – Andantino tranquillo e dolce – Finale. Allegro molto, quasi presto

César  Franck (1822-1890) – Sonata în La Major (1886)
Allegretto ben moderato – Allegro – Ben moderato: Recitative-Fantasia – Allegretto poco mosso

Top