Musica Barcensis - 2023 - 20 August - Hărman

Ansamblul baroc FLAUTO DOLCE (Cluj-Napoca)

Ora: 17.00

Locația: Biserica Evanghelică Fortificată Hărman

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile

Ansamblul baroc FLAUTO DOLCE (Cluj Napoca)

Zoltan Majo – Director artistic și flaut drept

Maria Szabo – flaut drept

Noemi Miklos – clavecin și orgă

Mihaela Maxim – sopran și percuție

 

Ansamblul Flauto Dolce se dedică încă din anul 2000 interpretării muzicii vechi, cu precădere, celei autohtone, folosind cópii ale unor instrumente din Barocul muzical.

Activitatea formaţiei este documentată de CD-uri, transmisii radio, filmări TV şi peste 480 de concerte. Ansamblul a efectuat numeroase turnee in străinătate: Austria, Spania, Italia, Franța, Israel, Elveţia, Germania, Slovenia, Serbia, Slovacia şi Ungaria. Colaborează frecvent cu ICR Bucureşti, susţinând concerte la diferite centre culturale româneşti din Europa.

Ansamblul Flauto Dolce a fost partenerul unui proiect comun între Italia, Slovenia şi România de promovare a muzicii baroce din cele trei ţări, integrat în programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, şi a participat deasemenea la proiectul UNESCO „Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future”. Deasemenea în anul 2014 formaţia a participat ca invitat special la The 5th International Early Music Seminar, Tel Aviv. 

Toţi membrii ansamblului sunt absolvenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, perfecţionându-se la cursuri de măiestrie în străinătate. Ei desfăşoară, de altfel, o foarte bogată activitate concertistică şi în cadrul altor formaţii camerale.

 

Directorul artistic Zoltán Majó este licenţiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (flaut drept şi muzică de cameră) în Ungaria, Austria şi Elveţia. Este un neobosit promotor al muzicii vechi autohtone. A activat în mai multe formaţii de muzică veche (Musica Antiqua, Claudiopolis, Ans. Baroc Transylvania). A realizat, de asemenea, numeroase transcripţii şi aranjamente după diferite manuscrise şi culegeri de muzică autohtonă. Predă la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A susţinut concerte camerale în numeroase ţări din Europa.

 

Maria Szabo este licenţiată la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, specialitatea pedagogie muzicală şi flaut drept. A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (flaut drept şi muzică de cameră) în Ungaria, Norvegia, Germania, Austria şi Elveţia. Are o intensă activitate pedagogică şi concertistică, fiind membru fondator al ansamblului Flauto Dolce. În anul 2013, cu formaţia Les Ramages, a fost laureată cu premiul II la concursul Stravaganza de la AMGD din Cluj. Este profesoară de muzică la Liceul Waldorf din Cluj-Napoca.

 

Noemi Miklos este licenţiată la Academia de Muzică Gheorghe Dima, specialitatea orgă (clasa prof. Ursula Philippi şi Erich Türk). A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (orgă şi clavecin) în România şi Germania. Un semestru a studiat la Hochschule für Musik Freiburg. În 2005, a câştigat premiul publicului la concursul Zürich-Wiedikon Orgelwettbewerb. Este cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Facultatea de Teologie Reformată. 

 

Soprana Mihaela Maxim a absolvit secţia canto a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. A urmat numeroase cursuri de măiestrie (canto). Este laureată a numeroase competiţii de interpretare, naţionale şi internaţionale. Şi-a completat studiile de muzică veche în anul 2008, în Norvegia (Trondheim), cu Jan van Elsacker şi în Austria (Krieglach), cu Mieke van der Sluis.

 

Programul concertului:

Ensemble Flauto Dolce

(cu instrumente exclusiv istorice și practică interpretativă autentică)

Când eram mai tinerică (Ienăchiţă Văcărescu)

1. Codex Caioni (sec. XVII.): Intrada (Melchior Franck, folio 58)/Fantasia La Romana (Orazio Tarditi, folio 36)/Benedictus es Domine (Alessandro Grandi, folio 149)

2. Marco Uccellini (c. 1610-1680): La Bergamasca (1642)

3. Thomas Morley (c.1557-1602): It was a Lover (Text: William Shakespeare)

4. Dario Castello (1602-1631): Sonata Prima (Venezia, 1621)

5. Andreas Hammerschmidt (1611-1675): Lied Die Kunst des Küssens (1642)

6. Joseph Bengraf (1745-1791): Saltus Hungaricus (1790)/Anon. (Ms. de la Sf. Gheorghe, 1757): Dansuri

7. Anonim (sec. XVIII.): Doina (Sălaj)/Când eram mai tinerică (Text: Ienăchiţă Văcărescu, sec. XVIII)/Danse (Rouschitzki, Iași, 1834)

8. Anonim (sec. XVIII): Geshem (Cântece hasidice din Maramureş)

9. Anonim: Minta, minta, fodorminta (Cântec și dans tradițional țigănesc din Bihor)

 

Ansamblul Flauto Dolce

Zoltan Majo – Director artistic și flaut drept

Maria Szabo – flaut drept

Noemi Miklos – clavecin și orgă

Mihaela Maxim – sopran și percuție

Top