Musica Barcensis - 2023 - 9 Iulie - Bod

Ensemble PRISMA (Germania)

Ora: 17.00

Locația: Biserica Evanghelică Bod

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile

Ansamblul PRISMA

Franciska Anna Hajdu – vioară

Elisabeth Champollion Blockflöte

Alon Sariellăută, mandolină

Soma Salat-Zakariásviola da gamba

 

Povestea ansamblului PRISMA

„Excepțional. Fascinant. În afara oricăror categorii. Și incredibil de bun.“ Kreiszeitung Wesermarsch 10/2018

„Pur și simplu nu se pot opri din cântat.”

Așa au reacționat gazdele lor în timp ce Ansamblul PRISMA își începea prima rezidență artistică la Centrul Cultural din Ambronay, acest „creuzet al muzicii timpurii“ din sud-vestul Franței. 

Pe acești artiști-aventurieri din diverse regiuni ale Europei, și nu numai, îi unește o bucurie pură pe care o împărtășesc pe măsură ce explorează noi lumi muzicale. Ansamblul PRISMA abordează muzica prin intermediul unei experiențe la prima mână: întâlnirile cu muzicieni locali sunt parte integrantă a călătoriilor acestor muzicieni. Astfel, ei se inspiră mult din muzica întâlnită în turneele lor din Ungaria, Slovenia, Cehia și România, dar și Italia și Anglia – culegând anumite melodii sau piese care sunt apoi integrate în programul lor.

Cei patru tineri muzicieni și-au lăsat libere rădăcinile lor franco-germane, maghiare și israeliene în programele lor muzicale, pe care le-au dedicat legăturii dintre muzica populară autentică și „arta” muzicală din secolele trecute. Pe primul lor CD, „Seasons” (2018), pot fi ascultate dansuri tradiționale precum tarantella, ciaccona și canario, alături de aranjamente originale pe muzică barocă italiană. Al doilea lor CD, „Il Transilvano” (2020), merge un pas mai în față și construiește punți între arta și muzica populară maghiară și italiană. Cel de-al treilea album, „Streets of London”, lansat în primăvara anului 2023, sărbătorește jovialitatea muzicii populare britanice și a unor melodii de Purcell și Handel. Cei patru membri ai Ansamblului PRISMA s-au întâlnit pentru prima dată cu câteva săptămâni înainte de ediția din 2015 a Competiției Internaționale H.I.F. Biber din Austria; după o perioadă scurtă dar intensă de repetiții, s-au întors acasă cu trofeul competiției. Un an mai târziu, cvartetul a fost selectat pentru programul de ansamblu „Eeemerging” sponsorizat de UE, cu care încă păstrează o legătură în prezent. Ansamblul este o prezență binevenită în multe locuri minunate: Festivalul Baroc Internațional de la Valletta, Festivalul de muzică veche din York, Mozartfest Würzburg, Festivalul Wunderkammer Trieste, Festivalul Opus Amadeus Istanbul, Centrul de Muzică Veche din Köln, Festivalul de muzică veche de la Innsbruck, și multe altele


Programul concertului:

Streets of London. Un tur muzical al pub-urilor/tavernelor cu Ansamblul PRISMA

Londra

1651: al treilea an de război civil. Operele și teatrele sunt închise, dar viața de noapte este efervescentă: câteva ore de evadare în dansuri zburdalnice, cântece vesele și băuturi bune, ca și cum nu ar exista ziua de mâine. E atâta viață în melodiile tradiționale, în virtuozitatea ritmului și în cântecele populare cunoscute din piesele de teatru! PRISMA ne poartă într-o călătorie prin pub-urile / tavernele londoneze și explorează muzica de dans britanică din secolul al XVII-lea. Acest program reunește melodii din celebra colecție „The English Dancing Master”, precum și muzică din „The Division Violin”, melodii folclorice scoțiene și irlandeze, și chiar câteva hituri mai târzii, precum „Danny Boy” – toate servite în stilul spontan și plin de viață PRISMA!

Program:

John Playford (1623-1686/87) – Hornpipe; Johnny, cock thy Beaver (from: The Division Violin); Newcastle (from: The Dancing Master)

Traditional  – Trip it upstairs; My wife’s a wanton wee thing; The 9th of July; Dusty windowsills

TraditionalArchibald McDonald of Keppoch; Daphne (from:The Dancing Master);The Star of County Down; Musical Priest; Cooleys; Swallowtail jig

John PlayfordAll in a garden green

Henry Purcell (1659-1695) – If love‘s a sweet passion; Hornpipe 1&2 (from: The Fairy Queen)

Ralph McTell (*1944) – Streets of London

TraditionalCarolan’s Draught

Thomas Ford (1580-1648) – Cate of Bardie

Henry PurcellMusic for a while

John Eccles (1668-1735) – Ground (from: the Mad Lover)

Henry Purcell – Curtain Tune; Dido‘s Lament – The plaint

Traditional Skye Boat Song; Neil Gow‘s Lament; Danny Boy (Londonderry Air)

TraditionalThe sailor’s wife; Jenny’s wedding; The green fields; Kerry Reel; Tatter Jack Walsh

 

PRISMA:

Elisabeth Champollion Blockflöte

Franciska Hajdu – vioară

Alon Sariel – lăută, mandolină

Soma Salat-Zakariás – viola da gamba

Top