Musica Barcensis - 2023 - 2 Iulie - Cristian

KAGANOVSKIY DUO – vioară și violă (SUA/România)

Ora: 17.00

Locația: Biserica Evanghelică Cristian

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile

KAGANOVSKIY DUO – vioară și violă (SUA/România)

Artur Kaganovskiy – vioară

Eszter Kaganovskiy – violă

 

Duo-ul Kaganovskiy, recunoscut internațional, concertează împreună de 15 ani în diferite țări din America de Nord, Mexic și Europa. Primul lor concert a avut loc în 2008, la Festivalul Internațional de Muzică Bowdoin, iar ulterior au fost invitați de serie Hill and Hollow Music la mai multe serii de concerte cu înregistrări pe CD. De atunci, au cântat, printre altele, la Chicago Symphony Center, la Juilliard School din New York și la Carnegie Hall. Ca soliști ai diferitelor orchestre, ei au cântat împreună cu Orchestra Simfonică Spectrum din New York, Orchestra de Cameră Guadalajara din Mexic, Orchestra de Cameră din Moldova și Filarmonica “Transilvania” din Cluj.

La concertul de astăzi, vor cânta pe o violă realizată de Artur Kaganovskiy în 2018 și pe vioara “Ex-Pikayzen” Carlo Antonio Testore, fabricată în 1720.

Din aprilie 2022, duo-ul este fondator și director artistic al “Serilor Muzicale Kaganovskiy”, care au loc cu o frecvență lunară, la Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea.

 

Violonistul Artur Kaganovskiy, cunoscut pentru vocea viorii sale, puternică și bogată, pentru tehnica sa virtuoasă și pentru muzicalitatea sa excepțională, a fost descoperit și luat sub aripa legendarului Isaac Stern la vârsta de șase ani și a emigrat din Rusia în Statele Unite în 1992. A urmat studiile universitare și masterul la Juilliard din New York. Cariera sa a excelat în 2007, când și-a făcut debutul la Carnegie Hall cu Filarmonica din New York, sub bagheta lui David Gilbert. 

Artur Kaganovskiy a susținut nenumărate concerte în Europa, America de Nord și de Sud, în China, ca solist în cadrul unor orchestre precum Simfonicul Napa Valley din California, Orchestra Simfonică Bilbao din Spania, Orchestra Națională de Filharmonie Harbin din China, Orchestra Simfonică Națională Ucraineană, Orchestra Filarmonică din Belgrad, Filarmonica Transilvania din Cluj sau Soliștii de Cameră Salzburg. Ca muzician de muzică de cameră, a concertat alături de Pinchas Zukerman, Grigory Kalinovsky, Zakhar Bron, Joseph Silverstein și Michael Tree. Din 2018, este membru al Comisiei Grammy.

Unul dintre evenimentele memorabile a fost interpretarea lucrărilor pentru vioară și orchestră ale lui James Newton Howard la Palacio Euskalduna din Bilbao, alături de Orchestra Simfonică a orașului basc, sub bagheta lui James Newton Howard. Într-un alt turneu de succes în Spania, în aprilie 2019, a interpretat împreună cu Shlomo Mintz și Soliștii de Cameră Salzburg concertul pentru două viori de Bach.

În plus față de cariera sa de solist și dirijor, Artur Kaganovskiy a susținut cursuri de măiestrie organizate de Fundația pentru Arte și Cultură Izmir (IKSEV) în Izmir, Turcia, în programele fundației ESRA din Budapesta, cu sprijinul Școlii de Muzică Frost la Universitatea din Miami și la Universitatea din Guadalajara din Mexic. În timpul liber construiește viori, violoncele și contrabasuri, dar instrumentul său preferat rămâne vioara Carlo Antonio Testore “Ex-V.Pikayzen” fabricată în 1720, cu care a cântat pe marile scene ale lumii.

 

Violista Eszter Kaganovskiy și-a început studiile de vioară și violă sub îndrumarea lui Kóródi Vass Attila, la Școala de Muzică Imre Palló din Odorheiu Secuiesc, unde a fost eleva lui Derzsi Albert din 1997. A continuat studiile universitare în clasa de violă a profesorului Sorin Gherbanovschi la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. A obținut diploma de masterat cu bursă la Universitatea Western Illinois în 2007 și diploma de interpret tot cu bursă specială la Universitatea DePaul din Chicago în 2009, în clasa de violă a lui Rami Solomonow. A participat la Festivalul Internațional de Muzică din Bayreuth, la Festivalul de Muzică Verbier din Elveția, Academia Bach din Stuttgart, Festivalul International de muzică Bowdoin,  precum și la cursurile de măiestrie ale lui Charles Pikler, Christian Euler, Erdélyi Csaba, Ralph Fielding, Daniel Avshalomov și Lawrence Dutton.

A fost membră, timp de doi ani, începând cu 2007 a Civic Orchestra of Chicago (pre orchestra a lui Chicago Symphony). Între 2009 și 2019 a locuit în New York, după care s-a întors în Oradea,  România alături de soțul ei, Artur Kaganovskiy. 

A susținut concerte ca solistă cu Filarmonica Spectrum din New York, Orchestra Higinio Ruvalcaba din Guadalajara, Orchestra de Cameră din Chișinău în Moldova, precum și cu Filarmonicile din Transilvania și Székelyföldi Filharmónia. A cântat în diverse ansambluri alături de muzicieni celebri, cum ar fi membri ai Orchestrei Metropolitane din New York sau ai Filarmonicii din New York, la Lincoln Center și Carnegie Hall. Printre maeștrii sub bagheta cărora a cântat ca violistă se numără Pierre Boulez, Bernard Haitink, Seiji Ozawa, Essa-Pekka Salonen, Sir Mark Elder, Kent Nagano, Cliff Colnot, Oliver Knussen și Emil Simon. 


Programul concertului:

1. Georg Friedrich Händel (1685-1759) Chaconne în Sol major, HWV 435 pentru orgă – transcripție de Vermes Mária

2. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Duo în Sol major KV 423 – Allegro; Adagio; Rondeau- Allegro

3. Alessandro Rolla (1757- 1841) Duo Concertante pentru vioară și violă în Mi bemol major, Nr. 1 – Allegro; Adagio – Thema con variazioni: Andantino mosso; Rondo: Allegro

4. Jean Sibelius (1865-1957) Duo in Do major – transcripție de Jungho Kim

 

Artur Kaganovskiy – vioară

Eszter Kaganovskiy – violă

Top