Premieră la Musica Barcensis: primul concert găzduit de Biserica Sf. Martin

Pentru prima dată după restaurare, Biserica Sfântul Martin din Braşov va găzdui un eveniment cultural. Sâmbătă, 23 august, vechiul edificiu va intra în circuitul cultural prin concertul susţinut de ansamblul Fonte di Gioia (Cluj), în cadrul Festivalului Musica Barcensis. Sfârşitul de săptămână va fi completat de concertul de duminică, 24 august, de la Biserica fortificată din Prejmer.

Sâmbătă, 23 august, de la ora 16:00, Biserica Sf. Martin (str. Dealul de Jos nr. 12) îşi va deschide porţile pentru publicul larg cu ocazia concertului cameral susţinut de ansamblul Fonte di Gioia. Cu această ocazie, cei prezenţi la concert vor putea asculta şi orga Hahn din Buneşti (1805), restaurată în anul 2011 şi mutată la Braşov.

Biserica Sfântul Martin, care aparţine Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Braşov, îşi are începuturile certe în secolul al XIV-lea, şi păstrează încă părţi importante din acest trecut medieval. Adaosuri din secolele XV şi XVI şi-au lăsat amprenta materială într-un loc sau altul în această clădire extinsă până la dimensiunile actuale în jurul anului 1800. În ultimii ani au fost întreprinse ample cercetări arheologice care au scos la iveală valoroase obiecte (textile și podoabe păstrate în morminte), iar în anul 2012 s-a încheiat o etapă importantă a restaurării bisericii. Biserica nu va intra pentru moment în circuitul turistic, fiind deschisă doar temporar pentru diverse activități religioase sau culturale.

Duminică, 24 august, de la ora 17:00, la Biserica fortificată din Prejmer, muzicienii clujeni care formează ansamblul Fonte di Gioia vor interpreta lucrări pentru diferite distribuţii instrumentale ale compozitorilor G. Diruta, J. K. Kerll, J. Ph. Rameau, C. Ph. Em. Bach, M. Marais, B. Marini şi A. Falconieri.

Intrarea la ambele concerte este liberă, participanţii având posibilitatea de a face o donaţie în sprijinul festivalului.

Programul festivalului aici

Top