Festivalul Musica Barcensis 2017 - 5 august - Râșnov

 

Concert de spinetă și orgă

Cipriana Smărăndescu – spinetă

Paul Cristian – orgă

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Râșnov, Str. Republicii

Cipriana Smărăndescu – născută la Alba-Iulia, studiază muzica de la vârsta de 4 ani şi jumătate, cu Erna Glantz și mai apoi cu Gabriela Enăşescu. Este laureată în clavecin şi muzicologie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (Ogneanca Lefterescu și Grigore Constantinescu), în clavecin şi orgă cu 10 cum laudae la Conservatorul „Arrigo Pedrollo” din Vicenza (Patrizia Marisaldi), perfecţionându-se cu Patrick Ayrton, Pierre Hantaï, Andreas Staier, Ton Koopman. Câştigătoare a concursurilor „Umanitaria” (Milano) şi „Gianni Gambi” (Pesaro), obţine diploma de participare la cele de la Leipzig (J.S. Bach) şi Brugge. 

Membru fondator al ansamblului de muzică veche Aliusmodum, are la activ aproximatix 500 de concerte în Italia, Franţa, Elveţia, Austria, Belgia, Germania, România (Auditorium Parco della Musica, Oratorio del Gonfalone, Accademia di Romania in Roma, Pietà de’ Turchini Napoli, Festival Bach di Firenze, Festival dei Due Mondi di Spoleto, Cantiere Internazionale d’Arte di Montepulciano, CESMA Lugano, Real Acàdemia de San Fernando Madrid, Musique Ancienne a Saint Paul, Accademia Mozarteum, Interkonzerte ‘95, stagiunile Orchestrei de Cameră Radio și ale Filarmonicii “George Enescu”), un loc important ocupând şi festivalurile din Transilvania (Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Braşov, Hărman, Cârţa, Râşnov, Roşia Montana, Sighişoara – pe  clavicordul istoric Samuel Maetz, 1825). Pe lângă înregistrări pentru Radio România, TVR, Radio Vaticana, RAI Radio3 şi pentru etichetele Sarx Records, Aliusmodum Records, Continuo Records, a realizat două compact discuri solistice: “Invenzioni, Sinfonie e Sei Piccoli Preludi di J.S. Bach” (2009) şi “Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach” (2015). 

Anul acesta a fost invitată în juriul Concursului internaţional “Wanda Lansowska” şi cu un recital în festivalul cu acelaşi nume, iar în urma susţinutei sale activități pedagogice, ca docent al clasei de clavecin de la “Urbino Giovani Musica”, în cadrul Cursurilor de Muzică Veche de la Urbino. 

Paul-Alexandru Cristian s-a născut la Brașov în anul 1976. A studiat pianul la Liceul de Muzică din Brașov cu prof. Mirra Popescu. Din anul 1995 a început studiul orgii cu prof. Eckart Schlandt la Facultatea de Muzică a Universității “Transilvania” Brașov, obținând în anul 2000 diploma de licență. Pe perioada studiilor a participat la cursuri de măiestrie artistică pentru orgă cu profesorii Ludger Lohmann și Christoph Krummacher, cursuri de clavecin și continuo cu profesorii Jesper Christensen și Maria Bräutigam, cursuri de improvizație cu prof. Martin Strohhäcker, cursuri de interpretare a muzicii baroce cu Jan Kleinbussink. În perioada 2001 – 2004 a urmat cursuri de masterat în orgă la Conservatorul din Lausanne (Elveția) la clasa prof. Jean-Christophe Geiser, unde a absolvit în urma unui recital susținut la Catedrala din Lausanne în iunie 2004. Dintre numeroasele recitaluri susținute în România și străinătate menționăm pe cele susținute la Lausanne, Brașov, Sibiu, Istanbul, Roche (Elveția). Pe lângă activitatea de organist, susține o bogată activitate camerală în mai multe formații de muzică veche (“Codex”, “Georgius”) cu care a  participat la festivalul de artă medievală. În perioada 2002 – 2004 a fost organist titular la biserica La Sallaz/Vennes din Lausanne (Elveția), din 2004 fiind organist la biserica Sf. Bartolomeu din Brașov.

 

Programul concertului:

Adolph Friedrich Hesse (1809 – 1863) – Fantezie în re minor op.87 (orgă la 4 mâini)

Christian Petzold (1677 – 1733) – Suite de Clavecin (Prélude, Allemande, Courante, Sarabande, Bourrée, Menuet I – II, Gigue, Passepied alternativement, Trio)

Benedetto Marcello (1686 – 1733) – Sonata în Do Major

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – Preludii, Menuete, Musette, Arii din “Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach” și “Notenbüchlein für Wilhelm Friedemann Bach” 

Adolph Hesse – Fantezie în do minor op.35 (orgă la 4 mâini)

Cipriana Smărăndescu – spinetă, orgă 

Paul Cristian – orgă

Top