Musica Barcensis - 2017 - 15 iulie - Sânpetru

 

Cvartetul UNISSONO

Trio AMBRUS (Brașov)

 

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Fortificată, Strada Republicii, Sânpetru, Brașov

Cvartetul Unissono

Armonia, bucuria de a cânta, de a rezona, de a fi o echipă au făcut ca în anul 2007 să înființăm cu ajutorul profesorilor de specialitate din cadrul Facultății de Muzică Brașov cvartetul sufletului nostru: Unissono. Pașii următori au venit firesc, încărcați cu emoții frumoase și împliniri, sub îndrumarea caldă și totodată fermă a profesoarei Leona Varvarichi.

Cvartetul Unissono este format din muzicieni tineri, licențiați ai secției Interpretare Muzicală din cadrul Facultății de Muzică Brașov:

Valentin Jeinov – vioara I – născut în Brașov, absolvent al Liceului de Muzică “Tudor Ciortea” în anul 2007 la clasa profesorului Horia Moarcăs. A continuat studiile la Facultatea de Muzică din orașul natal sub îndrumarea profesorilor dr. Rațiu Octavian, Alina Nauncef și Elena Cristian. De-a lungul anilor de studii a obținut premii la concursurile și olimpiadele de profil din țară, numeroase colaborări cu orchestre precum The World Orchestra, Collegium Musicum, Kamerata Kronstadt și Opera Brașov. În prezent este angajat al Filarmonicii Brașov și profesor în cadrul Liceului de Muzică. 

Raluca Mihălcioiu  – vioara a II a – născută la Brașov, a studiat vioara în cadrul Liceului de Muzică “Tudor Ciortea” cu Elena Lepădătescu, sub îndrumarea căreia a obținut numeroase premii la concursurile de muzică din țară. Studiile universitare au fost urmate la Facultatea de Muzică din Brașov sub indrumarea profesorilor dr. Valeriu Rogacev,  Alina Nauncef și Elena Cristian. Participantă la numeroase proiecte susținute de Kamerata Kronstadt, Collegium Musicum, orchestra de cameră a Filrmonicii Brașov și orchestra Operei Brașov, în prezent este angajată a Filarmonicii Brașov.

Oana Jeinov – violă – născută la Bacău, este absolventă a Liceului de Muzică “George Apostu”, la clasa prof. dr. Irina Prisecaru. Tânăra a decis să vină la Brașov, unde a urmat cursurile Facultății de Muzică sub îndrumarea dnei. prof. dr. Leona Varvarichi, violistă a cvartetului brașovean Gaudeamus. Angajată în prezent la Filarmonica Brașov, Oana Jeinov este de asemenea implicată în numeroasele proiecte culturale ale orașului Brașov, precum Kamerata Kronstadt, Collegium Musicum și în cele din plan internațional – The World Orchestra.

Florin Craiu  – violoncel – născut în Alba Iulia, unde a absolvit “Liceul de Muzică și Arte Plastice” la clasa prof. Maria Mărginean. În progresul său artistic au fost implicate personalități precum Aurel Niculescu, Marin Cazacu, Vasile Jucan. Absolvent al Facultății de Muzică din Brașov, clasa prof. dr. Stefan Neagoe, celist colaborator al orchestrelor Operei Brașov, “Collegium musicum Kronstadt” și Kamerata  Kronstadt, în prezent este angajat al Filarmonicii Brașov.

Trio Ambrus

Soprana Valerica Ambrus, este absolventa Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii “Transilvania” din Braşov, la clasa de canto a sopranei dr. Cristina Radu, solistă a Operei Braşov.

Valerica Ambrus s-a născut la Galaţi în anul 1993. A început studiul muzicii în anul 2004, la Liceul de Artă “Dimitrie Cuclin” Galaţi, studiind flautul. Începând cu anul 2008, a studiat arta cântului vocal, la clasa prof. Rodica Koler. Pe parcursul său a obţinut premii la concursuri şi olimpiade naţionale (Concursul “Emanuel Elenescu” Piatra Neamţ, Olimpiada Naţională Cluj Napoca 2011, Concursul “Miniatura romantică” Galaţi). A participat la concerte de caritate, pentru ajutorarea unor cazuri umanitare, printre care recitaluri organizate la Centrul de Cultură Arcuş, dar şi la concursurile şi recitalurile din cadrul Corului Liceului de Artă “Dimitrie Cuclin”. Repertoriul ei muzical se întinde de la J. S. Bach, G.B. Pergolesi, A. Vivaldi, W.A. Mozart, G. Verdi, la F. Liszt, A. Stoia, M. Negrea, şi D. Mizrahy. Descoperirea muzicii baroce, atât vocale cât şi instrumentale, este una dintre interesele principale, dorind să aprofundeze acest domeniu al muzicii culte. De asemenea, este atrasă şi  de alte curente ale muzicii, dorind să recreeze cu cât mai mare fidelitate intenţiile compozitorilor. Aflându-se la început de drum, doreşte să-şi însuşească cât mai bine tehnica vocală pentru a pune bazele unei voci care să bucure auzul iubitorilor de muzică, atât pe scena de operă şi de concert, cât şi în cadrul intim al muzicii de cameră. Dornică de a avea un repertoriu cât mai variat, Valerica Ambrus este o tânără soprană, care doreşte să fie o interpretă cât mai fidelă a repertoriului abordat de aceasta. Recitalul dedicat Zilei Culturii Naţionale pe 15 ianuarie 2015, i-a pus la încercare imaginaţia şi posibilităţile vocale în interpretarea liedului şi mai ales a liedului românesc. De asemenea colaborarea cu orchestra Facultăţii de Muzică la începutul anului 2015, i-a îmbogăţit repertoriul cu lucrarea vocal-simfonică Missa în Sol Major – Franz Schubert, susţinut la Filarmonica Patria din Braşov. Abordarea repertoriului mozartian a început, în timpul liceului, cu aria Despinei, Paminei, Blondei, iar în timpul studenţiei această abordare a evoluat la studierea unui rol tipic mozartian  – rolul Suzannei din  Nunta lui Figaro.   

Născut în 1993 la Sf. Gheorghe, Sándor Ambrus este absolvent, şef de promoţie al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov, clasa de pian a prof. univ. dr. Corina Ibănescu.

A început studiul muzicii la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sf. Gheorghe la clasa prof. Rozalia Constantin. Din 2008 îşi continuă studiile la Liceul de Muzică unde absolvă în 2012, la clasa prof. univ. dr. Corina Ibănescu. Sándor Ambrus este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale organizate în România. În mai 2011 a participat la Gala Tinerilor Laureaţi de la Arcuş, organizată de Societatea Română de Radiodifuziune şi coordonată de criticul muzical Ecaterina Stan. În luna iunie a aceluiaşi an a evoluat alături de orchestra Filarmonicii din Braşov sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu. În luna august susţine un recital solo la Centrul de Cultură din Arcuş. În octombrie 2011, a participat la un curs de măiestrie la Braşov, susţinut de pianistul rus Eduard Kunz, câştigător a treisprezece premii întâi la competiţii internaţionale, printre care Concursul Internaţional George Enescu de la Bucureşti, 2007. De asemenea a mai participat la masterclassuri susţinute de Elizabeth Sombart (Elveția) şi Adrian Suciu (Austria), Anna Marija Markovina (Germania). În luna martie 2012 a susţinut un recital la Centrul Cultural Ungar în cadrul proiectului „Tineri muzicieni ai Galei de la Arcuş”, iar în luna aprilie a obţinut premiul al II-lea la faza naţională a Olimpiadei Naţionale de Interpretare, Bucureşti. În luna iunie, a susţinut un recital cameral în compania tenorului Szilágyi Zsolt, înterpretând lieduri de Beethoven, Schubert, Schumann, Wolf. În martie 2013 a obţinut premiul al II-lea la Concursul Naţional de Interpretare pianistică „Ada Ulubeanu” Bucureşti. În aprilie a participat la Concursul Muzical sub egida Lions European Musical Competition de la Timişoara, obţinând premiul al III-lea. Participarea din mai 2013 la a IX-a ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare organizate de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti i-a adus premiul I alături de oportunitatea de a susţine un recital la Paris, în luna octombrie a aceluiași an. Sándor Ambrus este Masterand în cadrul Facultăţii de Muzică din Braşov şi activează ca pianist acompaniator în cadrul Liceului de Arte „Plugor Sándor” din Sf. Gheorghe, din anul 2014. Totodată activează ca membru în diferite formaţii camerale.

Gábor Előd s-a născut la Miercurea-Ciuc în anul 1992. Aici a început studiile de vioară la Liceul de Artă Nagy István din Miercurea-Ciuc. Primul său contact cu muzică veche a fost în Miercurea-Ciuc în cadrul Festivalului de Muzică veche, cu Ulrike Titze (Dresda). După asta a participat la diferite cursuri cu vioara barocă și în acelşi timp cu vioara modernă. A studiat cu Enrico Onofri (Italia), Ulrike Titze (Dresda), Adrian Butterfield (Londra), Benoit Douchy (Franţa), Marco Bianchi (Italia), Kppándi Jenő (Ungaria), Béres Melinda (Cluj-Napoca), Hanke Katalin (Braşov), Tóth Mónika (Ungaria). Din anul 2011 este student în Braşov la Facultatea de Muzică în clasa Prof. Alina Nauncef. A participat la masterclassuri de orchestră în Italia şi Ungaria cu Ketil Haugsand, Jan de Winne, Marcel Ponseele etc. În anul 2013, a colaborat cu orchestra Il Gardelino. În prezent colaborează cu Orchestra de Cameră din Miercurea Ciuc, Filarmonica Odorheiu Secuiesc, Kamerata Kronstadt, Orchestra operei din Brașov şi cu ansamblurile baroce, Concerto Spiralis și Kamerata Naturalica.

Programul concertului:

Vivaldi (1678-1741) – „Domine Deus” din Gloria RV 589

S. Bach (1685-1750) – Quia respexit” din Magnificat BWV 243

Schubert (1797-1828) – Agnus Dei” din Missa nr. 2 în Sol major

B. Pergolesi (1710-1736) – Cujus animam gementem” din Stabat Mater

S. Bach (1685-1750) – Sonata pentru vioară și basso continuo în Sol major BWV 1021

Valerica Ambrus – sopran

Elöd Gábor – vioară

Sándor Ambrus – orgă

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Cvartet în re minor  KV 421

Rudolf Lassel (1861-1918) – Cvartet în Si bemol Major

Valentin Jeinov – vioară

Raluca Mihălcioiu – vioară

Oana Jeinov – violă

Florin Craiu – violoncel

Top