Festivalul Musica Barcensis 2017 - 19 august - Vulcan

 

Trio de suflători ARUNDO – Braşov și Ioan-Dragoș Dimitriu – pian

 

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Vulcan

Emin Curtgeafar este oboist al filarmonicii din Brașov. Colaborează cu această orchestră din primii ani de studiu la facultatea de muzică din același oraș, unde l-a avut ca mentor pe profesorul Dorin Gliga. În această perioadă ia contact cu oboiști din Germania – Hans Elhorst și Lajos Lencses- în cadrul unor cursuri de măiestrie. Aceste întâlniri îl motivează să urmeze pentru doi ani cursurile de master ale facultății de muzică din Wurzburg cu profesorul Jochen Muller-Brinken. Emin Curtgeafar cântă cu plăcere în diferite ansambluri camerale, iar trio-ul Arundo face parte dintr-un proiect de diversificare a formațiilor de suflători din Brașov.

Mihai Mărunțelu începe studiul fagotului la vârsta de 14 ani, fiind în clasa a 8-a la Liceul de Artă din Brașov, sub îndrumarea profesorului Ioan Heves. După 3 ani de studiu, obține premiul al II-lea la Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală de la Reșița. Un an mai târziu, în 1998 este admis la Facultatea de Muzică din Brașov la clasa profesorului Orban Godri și își obține licența în interpretare instrumentală 5 ani mai târziu, în 2003. Între timp obține premiul al III-lea la Concursul Național de Fagot de la  București, devine membru al orchestrei Operei Brașov, participă la cursuri de măiestrie cu David Rachor (SUA) și Adrian Jojatu(SUA) și susține numeroase recitaluri solo sau în formații de muzică de cameră din diferite orașe ale țării. Din anul 2015 este angajat în orchestra Filarmonicii Brașov.

Izsák Jenő este absolvent al studiilor doctorale din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti – Facultatea de Interpretare muzicală (2011), sub îndrumarea Prof. Univ. dr. Nicolae Brânduş și absolvent al Universităţii Transilvania din Braşov – Facultatea de Muzică (1999), specializarea Interpretare muzicală – clarinet, la clasa clarinetistului  Dan Avramovici.  A urmat cursuri de măiestrie cu Aurelian Octav Popa (1995); Horváth László (1996) şi Paul Green (2002). Este, începând cu anul 2003, cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică Braşov și artist instrumentist (clarinet) al Filarmonicii Braşov (1999-prezent)  A participat la Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră din Braşov, în cadrul a diverse formaţii camerale (ediţiile 1999, 2005, 2007, 2014). A susținut recitaluri şi concerte în ţară şi în străinătate (Ungaria, Danemarca). A fost laureat al concursurilor naţionale de interpretare muzicală instrumentală din Baia-Mare, Ploieşti, Timişoara, Constanţa (1991-1994); participant şi semifinalist la Concursul Internaţional Jeunesses Musicales – Bucureşti (1995, 1998, 2000).

Ioan-Dragoș Dimitriu a început studiul pianului la vârsta de 6 ani la clasa profesoarelor Viorica Burcică și Francisca Lupu, și de la vârsta de 11 a fost îndrumat pe căile muzicii de către pianista Corina Ibănescu, obținând peste 30 de premii la concursuri naționale și internaționale. La vârsta de 16 ani a debutat cu orchestra din Ploiești cu concertul nr. 2 de Rahmaninov. În urma succesului, a primit invitații de la numeroase orchestre din România, cum ar fi Sibiu, Botoșani, Orchestra Radio din București, Craiova, Târgoviște etc. și a concertat alături de dirijori precum Ilarion-Ionescu Galați, Horia Andreescu, Constantin Brâncuși, Tiberiu Soare ș.a. Din 2010 este student al Universității de Muzică și Arte Dramatice din Viena unde a lucrat cu Martin Hughes și în prezent cu Stefan Arnold, obținând în fiecare an burse de studiu și câștigând mai multe premii. În 2011 a debutat pe scena internațională cu concertul nr. 5 de Beethoven, cântând în sala Filarmonicii din Berlin. În ultimii ani a cântat pe numeroase scene ale Europei în Anglia, Franța, Elveția, Italia, Portugalia, Spania etc. și în Japonia, susținând de multe ori și concerte cu scop caritabil. Muzica de cameră a jucat un rol foarte important în viața tânărului pianist, astfel, Ioan-Dragoș Dimitriu, a cântat într-un septet pentru Radiodifuziunea Austriacă (ORF) într-un proiect transmis live și a fost de două ori bursier al festivalului Sonoro. În 2015, împreună cu Avante Trio, a obținut premiul 1 la concursul ”Cameristi dell’ Alpe Adria” din Udine, Italia, iar în 2016 a obținut locul 1 la concursul ”Casino Austria Rising Stars” din Viena alături de saxofonistul Marko Dzomba.

 Programul concertului:

W. A. Mozart (1756 – 1791) – Divertismentul nr. 3 pentru oboi, clarinet și fagot KV 439b

Francis Poulenc (1899 – 1963) – Trio pentru pian, oboi și fagot

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)- Trio în Si bemol major op. 11 pentru pian, clarinet și fagot

Top