Musica Barcensis - 2018 - 19 August - Prejmer

 

Cvartetul Arcadia

Ora: 17.00

Locația: Biserica Fortificată Prejmer

Cvartetul Arcadia

Ana Török – Vioară

Răsvan Dumitru – Vioară

Traian Boală – Violă

Zsolt Török – Violoncel

“Ansamblul românesc trăieşte tumultul emoţional al muzicii lui Janáček cu inima şi sufletul … fiecare accent este ca o săgeată în inimă.” – Marcus Stäbler, Fono Forum, Aprilie 2014

“interpretarea lor are o asemenea încărcătură… Rezultatul este un asalt asupra simţurilor, străpungând inima acestei muzici tulburătoare”  – The Financial Times, septembrie 2013

Laureat al concursurilor Osaka International Chamber Music Competition (2014), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Almere International Chamber Music Competition (2011) şi International Chamber Music Competition Hamburg (2009), Cvartetul Arcadia a devenit în scurt timp unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri ale generaţiei sale.  

Înfiinţat în 2006 pe băncile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, cvartetul a susţinut reprezentaţii în întreaga lume, printre care se numără concertele de la Budapest Spring Festival, Festivalul Internaţional George Enescu, Cité International des Arts (Paris), Alte Oper Frankfurt, Pollack Hall (Montreal), Amsterdam Concertgebouw, Wigmore Hall, Festivalul Q’arto Mondi din Polonia, Salle Gaveau din Paris, Tel-Aviv, Portugalia, Festivalul Mecklenburg Vorpommern, Festivalul Kammermusiktage Mettlach, Festivalul Zeist Music Days din Olanda, în Regatul Unit al Marii Britanii şi la Beijing. Sezonul 2014 – 2015 a inclus un turneu de 12 concerte în Japonia, alături de apariţii pe numeroase scene europene precum Wigmore Hall, Musikverein din Viena, Festivalul Aldeburgh, Berlin Konzerthaus, North Norfolk Music Festival, Festivalul Enescu și Madrid. În martie 2015, cvartetul a debutat la postul de radio BBC3 cu o transmisiune în direct a concertului susţinut pe scena Wigmore Hall, iar în aprilie 2015 a fost invitat să devină cvartet în rezidenţă la Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Romana” din București, unde activează și în prezent.

În sezonul 2017-2018, cvartetul revine cu un turneu de 5 concerte în Regatul Unit al Marii Britanii, dar și numeroase apariții la festivaluri internaționale și în stagiuni ale unor societăți de muzică de cameră de renume cum ar fi Festivalul Internațional George Enescu, Mozartverein 1829 e.V. Nürnberg, Doha, Konserthuset Stockholm, Wigmore Hall Londra. În 2017 cvartetul debuteză la Veneția, Bologna și Istanbul susținând concerte și în Germania, România, Portugalia, Spania și Regatul Unit al Marii Britanii care au inclus săli celebre precum Wigmore Hall și sala de concerte a Royal Northern College of Music din Manchester unde concertul a fost înregistrat de postul de radio BBC3.

Discul de debut al Cvartetului Arcadia, lansat de Fontenay Classics în 2009, cuprinde lucrări compuse de Mendelssohn și Brahms şi a fost primit cu mult entuziasm de criticii muzicali. Revista Ensemble Magazin a scris despre „interpretarea lor profundă”, „sonoritatea lor excepţională” şi „forţa lor expresivă care lasă o adâncă impresie asupra ascultătorului”. În octombrie 2013 a avut loc lansarea unui nou disc cuprinzând înregistrarea Cvartetelor Nr. 1 și Nr. 2 de Janáček, sub sigla casei de discuri Orchid Classics. Sunday Times a scris despre „o frumusețe care îți străpunge inima”, și despre faptul că „ambele piese sunt interpretate cu o intensitate copleşitoare”. Financial Times descria atmosfera creată de cvartet ca fiind „marcată de un expresionism tăios, care prin dezlănţuirea de mişcări şi cromatisme este şocant de directă şi dramatică, asemenea unui spectacol de operă – sau unui coşmar”, şi al cărei „rezultat este un asalt asupra simţurilor, străpungând inima acestei muzici tulburătoare”.

Cvartetul Arcaida are deosebita plăcere să anunțe lansarea ultimului album de către casa de discuri Chandos în Octombrie 2018, un album ce cuprinde integrala cvartetelor de Béla Bartók.

Programul concertului:

Joseph Haydn – Cvartetul op. 20, nr. 2

Claude Debussy – Cvartetul de coarde în sol minor, op. 10

Sabina Ulubeanu – Cvartet de coarde (lucrare prezentată în primă audiție absolută)

Top