Musica Barcensis - 2021 - 1 August - Cristian

Concert aniversar

Atelierul Muzical Einschenk – 125 de ani

Ora: 17.00

Locația: Biserica evanghelică din Cristian

Intrarea este liberă. Evenimentele vor fi organizate conform măsurilor de protecție și distanțare ce se impun. Dacă măsurile de siguranță nu vor permite desfășurarea concertelor în biserică, acestea vor avea loc în aer liber, respectând toate normele în vigoare.

Concert aniversar:  Atelierul Muzical Einschenk – 125 de ani 

 

Ansamblul CAPELLA CORONENSIS

 

Soliști:
Roxana Bârsan – vioară
Emin Curtgeafar – oboi
Izabella Brașoveanu – flaut
Sigrid Arvay – flaut
Martin Arvay – violoncel

 

DUO de LĂUTE – Olivia Iancu & Claudiu Lobonț

 

Dirijor: Steffen Schlandt

 

Termenul  “tradiție” este deseori folosit excesiv și poate căpăta o conotație de vechi sau conservator. În cazul concertului din 1 august îl vom folosi în sensul păstrării dar și al înnoirii.

În cazul construcției de orgi din Țara Bârsei putem vorbi de o tradiție începând cu anul 1778, anul în care constructorul Johann Prause vine din Silezia pentru a repara orga din Biserica Neagră. Apoi el va construi alte 30 de instrumente în Transilvania și va preda ștafeta altor constructori care formează o școală neîntreruptă:  Andreas Eitel, Johann Thois, Petrus Gottlieb Schneider, Carl Schneider, Jozsef Nagy, Carl Einschenk. Ultimul este și cel care a extins orga din Cristian în anul 1909, locul de desfășurare al concertului din data de 1. august. Toți acești meșteri au lucrat la orgile din Țara Bârsei, le-au reparat sau extins, prelungindu-le astfel viața.

Din construcția de orgi a meșterului Carl Einschenk a rămas atelierul de pe strada Bălcescu, locul unde muzicienii pot repara și cumpăra instrumente, unde pot pune mâna pe instrumente pentru a hotărî dacă li se potrivesc sau nu. Aici este locul unde cei mai mulți muzicieni ai orașului se aprovizionează și intră în contact cu firma Einschenk.

Acum, la 125 de ani de la inaugurarea firmei dorim să sărbătorim împreună alături de muzicienii reuniți sub denumirea Capella Coronensis în cetatea Cristian, lângă orga pe care Carl Einschenk a extins-o în anul 1909. Vor cântă în acest concert și Sigrid (flaut) și Martin (violoncel) – cea mai tânără generație a familiei.

 

Ansamblul brașovean Capella Coronensis  este compus din membri ai Filarmonicii Brașov și se reunește sub conducerea lui Steffen Schlandt, pentru a interpreta muzică vocal-instrumentală cu specific religios. Repertoriul constă în lucrări din epoca barocă, clasică și romantică din Europa și continentul american. Compozițiile autohtone sunt prezente în concertele ansamblului, fiind acordată o atenție sporită repertoriului mai puțin cunoscut – descoperit în arhive și biblioteci din România. Distribuția variază în funcție de repertoriu, iar membrii ansamblului preiau de multe ori roluri solistice.

 

Steffen Schlandt este organist la Biserica Neagră și coordonatorul artistic al diferitelor festivaluri regionale (Concertele de orgă din Biserica Neagră, Musica Coronensis, Musica Barcensis). Alături de activitatea muzicală din parohia evanghelică se implică în proiecte de conservare și restaurare ale orgilor din Transilvania. Este dirijorul corurilor Bach din Biserica Neagră și colaborează cu Facultatea de Muzică din Brașov și liceul Tudor Ciortea pentru a preda clavecin, orgă, muzică de cameră și orchestră. Susține numeroase concerte de orgă în țară și străinătate și a colaborat cu Filarmonicile din Târgu Mureș și Brașov în proiecte vocal-simfonice. Este membru al fundației Forum ARTE, alături de care desfășoară activități cultural-educative în zona Brașovului.

Programul concertului:

Evaristo Felice Dall’Abaco (1675 – 1742) – Concerto da chiesa op.2, nr. 4

Antonio Vivaldi (1678 – 1741) – Concertul pentru 2 flaute și orchestră în do major RV 533 (soliști Sigrid Arvay, Izabella Brașoveanu)

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – Concertul pentru oboi și vioară în do minor BWV 1060r (soliști Roxana Bârsan, Emin Curtgeafar)

Tomaso Albinoni (1671 – 1751) – Concert în re minor pentru oboi și orchestră de coarde  op. 9 

Luigi Boccherini (1743 – 1805) – Rondo în do major pentru violoncel și cvartet (solist Martin Arvay)

Antonio Vivaldi (1678 – 1741) – Concert pentru orchestră de coarde în sol minor RV 157

În cadrul concertului muzicienii Ursula și Kurt Philippi vor prezenta întâmplări interesante din jurnalul lui Carl Einschenk.

Top