Musica Barcensis - 2021 - 8 August - Prejmer

Ansamblul de alămuri Neumarkt Brass Quintet

Ora: 17.00

Locația: Biserica Fortificată din Prejmer

Intrarea este liberă. Evenimentele vor fi organizate conform măsurilor de protecție și distanțare ce se impun. Dacă măsurile de siguranță nu vor permite desfășurarea concertelor în biserică, acestea vor avea loc în aer liber, respectând toate normele în vigoare. 

Ansamblul de alămuri Neumarkt Brass Quintet

Ambrus László  – trompetă

Ciprian Chițimia – trompetă

Radu Gavril – corn

Fábián András – trombon 

Cosmin Boțan  – tubă

 

Istoria cvintetului de alămuri Neumarkt Brass Quintet își are originile în sânul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș, la începutul anilor 2000, când în această instituție au început să apară diverse formații de suflători de alamă (cvartet de tromboni, trio de alamă). 

Odată cu dezvoltarea Orchestrei Filarmonicii, prin asimilarea de instrumentiști valoroși, s-au creat premisele organizării unor proiecte și festivaluri cu nume sonore din sfera muzicală. Unul dintre acestea este Festivalul de Muzică de Cameră „TIBERIUS”, unde la ediția a V-a, din anul 2010, în calitate de solist și dirijor a fost invitat Christian Lindberg (trombon). În urma acestei colaborări s-a conturat ideea formării unui cvintet de alămuri de sine stătător.  Prezența virtuosului trombonist Christian Lindberg pe scena festivalului a însemnat și o premieră a repertoriului abordat, repertoriu ce era destinat exclusiv instrumentelor de alamă, ceea ce a dus la necesitatea formării unui ansamblu de alamă. 

Din acest ansamblu a luat ființă în cele din urmă Neumarkt Brass Quintet, care poartă numele nemțesc al orașului Târgu Mureș. Pornind pe acest drum al muzicii, formația a fost invitată la numeroase festivaluri și evenimente organizate în țară, cu un repertoriu extrem de diversificat și bogat. Cvintetul este alcătuit din instrumentiști de la  Filarmonica de Stat din Târgu Mureș și cântă  împreună de peste 10 ani. Se mișcă familiar în diferite stiluri, începând de la  muzică de turn, muzică renascentistă/barocă/clasică pînă la jazz.

Abordarea unui repertoriu vast a dat posibilitatea cvintetului să se poată adapta numeroaselor proiecte în care a fost solicitat, susținând pe această cale concerte în țară și în străinătate.

Programul concertului:

Hollós Lajos – În turn (dansuri din sec.XVII)

Tylman Susato – Renaissance Dances: La Mourisque, Bransle Quatre  Bransles, Ronde, Ronde – Mon Amy, Basse Dance Bergeret

Giovanni Gastoldi Vezzosette Ninfe

Claude Gervaise – Suite Nr. 1

Anonymus – Sonata from Die Bankelsangerlieder

Georg Friedrich Händel Largo from Xerxes

Georg Friedrich Händel “Music For The Royal Fireworks” – Introduktion

Georg Friedrich Händel Hallelujah (din oratoriul Messiah)

A.Vivaldi – J.S.Bach – Concerto in d minor – Allegretto-Allegro-Andante-Allegro

Top